AchtergrondGezondheid
Onderzoek: erg slanke mensen blijken net minder fysiek actief
Wie strijdt tegen kilo’s veronderstelt al snel dat jaloersmakend dunne medemensen wellicht meer bewegen en minder eten dan gemiddeld. Maar wetenschappers ontdekken nu dat zij net minder actief zijn.
Sommige mensen eten wat ze willen zonder ooit bij te komen. Dat leidt tot allerlei speculaties over hun ‘geheim’. “Ze zullen wel veel minder eten en/of meer bewegen dan de gemiddelde sterveling”, luidt het doorgaans. Anderen vermoeden dat ze van nature een stofwisseling hebben die hen automatisch actiever maakt.
Wetenschappers van het Shenzhen Institute of Advanced Technology gingen na wat erg lichte mensen nu echt zo licht maakt en publiceren hun conclusies in Cell Metabolism. Ze volgden twee weken lang 173 mensen met een normale body mass index (de verhouding tussen je lengte en je gewicht) tussen de 21,5 en 25 en 150 anderen met een lage BMI onder de 18,5. Met vragenlijsten werden deelnemers met ziektes of eetstoornissen geweerd. Het team analyseerde de calorie-inname en de hoeveelheid lichaamsbeweging van alle proepersonen.
Ze hadden verwacht dat deze mensen, aangevuurd door een snelle stofwisseling, erg actief zijn en normale porties eten. Dat blijkt niet te kloppen: wie een gezond ondergewicht heeft, beweegt vooral minder en speelt ook ietsje minder eten naarbinnen.
Schildklier
De slanke dennen in dit onderzoek kregen 23 procent minder lichaamsbeweging in vergelijking met de mensen met een normaal gewicht. Dat werd maar voor de helft gecompenseerd door minder te eten: ze namen 12 procent minder calorieën op. Maar hun hoeveelheid schildklierhormoon toont dat de schildklier van erg lichte mensen wel actiever is dan gemiddeld en dat ze zo meer calorieën verbranden in rusttoestand.
Het klinkt niet zo gezond voor het hart, relatief weinig bewegen, maar desondanks blijken de cholesterol- en bloeddrukwaarden van deze dunne groep optimaal, wat wijst op een goede hartgezondheid. Mogelijk betekent dat volgens de onderzoekers dat weinig lichaamsvet misschien belangrijker is voor de hartgezondheid dan veel fysieke activiteit, al is dat slechts een hypothese.
Nog een vermoeden dat het team in vervolgonderzoek wil uitklaren is of er ook genetische verschillen zijn tussen mensen met een normaal gewicht en mensen met een gezond ondergewicht. Die kans is groot. Een eerste analyse suggereert dat ‘enkel-nucleotide-polymorfie’, een variatie in ons DNA, bij erg lichte mensen in bepaalde genen een rol speelt. Want wanneer die genetische veranderingen bij muizen worden aangebracht, krijgen die op slag kenmerken van magere mensen.