Vrijdag 09/12/2022

Oceanen op aarde zijn 24 biljoen dollar waard

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

De onaangeboorde rijkdommen in de oceanen op aarde zijn naar schatting 22 biljoen euro waard. Dat heeft het Wereldnatuurfonds berekend. De oceanen op aarde zijn economisch gezien te vergelijken met economische grootmachten. Maar dan wel grootmachten die snel achteruitgaan op hun natuurlijke hulpbronnen, door verkeerd gebruik, klimaatverandering en roofbouw.

Redactie

"De oceanen zijn qua rijkdom vergelijkbaar met de rijkste landen in de wereld, maar we laten ze nu afglijden naar de status van arm land", zegt Marco Lambertini, directeur-generaal van WNF Internationaal. "Als aandeelhouders van de oceanen kunnen we het waardevolle kapitaal niet eindeloos gebruiken als we er niet tegelijk in investeren."

Met een bruto nationaal product van 2,5 biljoen dollar (2,3 biljoen euro) zouden de oceanen zevende staan op de lijst van grootste bedrijven. Dat blijkt uit het rapport, 'Reviving the Ocean Economy', dat het WNF gisteren publiceerde samen met de Universiteit van Queensland en de Boston Consulting Group (BCG). In totaal vertegenwoordigen ze een economische waarde van 24 biljoen dollar (22 biljoen euro). De onderzoekers benadrukken dat het een conservatieve schatting is. Zo wordt veel visvangst door lokale vissers nergens geregistreerd.

"De oceaan geeft ons werk en eten, ondersteunt onze gezondheid en ons welzijn, maar toch staan we het toe dat het voor onze ogen instort", zegt Lambertini. "Als we onze leiders niet kunnen inspireren met alledaagse verhalen, dan misschien wel met een harde economische analyse."

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Wetteloosheid

De internationale wateren, buiten het continentale plat dus, die twee derde van de oceaan uitmaken, zijn een domein van wetteloosheid op dit moment. Afgelopen januari besloot een werkgroep van de VN dat er een bindend verdrag moet komen ter bescherming van het zeeleven en de genetische bronnen, genaamd de 'High Seas Biodiversity Agreement'.

De oceanen zijn de nieuwe 'frontier', zegt Palitha Kohona, voormalig ambassadeur van Sri Lanka en covoorzitter van de werkgroep. Volgens hem zoeken grote bedrijven er naar organismes om lucratieve medicijnen van te maken. "De rijke landen hebben al onderzoeksschepen en ontwikkelen soms zelfs al producten, zoals medicijnen, die gebaseerd zijn op materiaal dat uit de internationale wateren is gehaald. Die landen verzetten zich tegen de plannen om dit te reguleren."

Het gebied bestrijkt bijna de helft van het aardoppervlak. Er bevinden zich ecosystemen die ecologisch zeer belangrijk zijn en ernstig worden bedreigd. Volgens de VN is het beheer hiervan "inadequaat, zeer gefragmenteerd en slecht gehandhaafd".

Het WNF-rapport heeft in kaart gebracht wat de zee oplevert aan vis, kustbescherming tegen storm en tsunami's, toerisme en scheepvaart. Twee derde hiervan is afhankelijk van de gezondheid van het ecosysteem. Uitputting van visgronden, ontbossing van mangroves en het verdwijnen van koraalriffen en zeegras bedreigen de economische machine waar veel mensen van hun levensonderhoud van afhankelijk zijn.

Uitputting van visgronden, ontbossing van mangroves en het verdwijnen van koraalriffen en zeegras bedreigen de economische machine waar veel mensen van hun levensonderhoud van afhankelijk zijn. Beeld THINKSTOCK
Uitputting van visgronden, ontbossing van mangroves en het verdwijnen van koraalriffen en zeegras bedreigen de economische machine waar veel mensen van hun levensonderhoud van afhankelijk zijn.Beeld THINKSTOCK

Klimaatverandering en roofbouw

Klimaatverandering is een van de belangrijkste oorzaken van de verslechterende gezondheid van de oceanen. Als de temperatuur blijft stijgen, zullen koraalriffen in 2050 volledig verdwenen zijn. Het water wordt namelijk niet alleen warmer, maar ook zuurder.

Roofbouw is een andere hoofdoorzaak van de achteruitgang. Op 90 procent van de visgronden wordt maximaal gevist of zelfs teveel. Zo is er van de populatie Pacifische blauwvintonijn nog maar 4 procent over sinds de grote visserij begon.

Het rapport komt met acht aanbevelingen om het tij te keren. Zo moet er actie worden ondernomen op klimaatverandering en moeten er sterke afspraken worden gemaakt om kusten en kustgebieden te beschermen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234