Zondag 05/07/2020

Numerus clausus studenten geneeskunde verhoogd

Beeld UNKNOWN

De ministerraad heeft beslist om de numerus clausus voor studenten geneeskunde op te trekken. De regering keurde daarom een ontwerp-kb van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx goed. Het kb gaat voor advies naar de Raad van State. Ondertussen wordt met de gemeenschappen overleg gepleegd over de toepassing van de numerus clausus.

Bepaalde regio's
Sinds 2004 zorgt de numerus clausus voor een beperking van het aantal artsen dat toegang krijgt tot het beroep. Momenteel gaat het om een beperking van 700 artsen per jaar. Onkelinx stelde vorige week voor om het aantal toe te laten artsen op te trekken, om het dreigende tekort aan artsen in bepaalde regio's en sectoren op te vangen en om het probleem van de overtollige kandidaat-artsen uit de wereld te helpen. In Vlaanderen zijn er momenteel 475, in de Franse gemeenschap 600.

Minimumnorm
Daarom trekt de regering tussen 2014 en 2018 de quota op. In 2014 krijgen 1.025 afgestudeerde artsen een erkenning (RIZIV-nummer), tussen 2015 en 2018 zijn er dat 1.230. Het kb voert ook een minimumnorm in voor huisartsen. In 2014 moeten er minstens 300 afstuderen, tussen 2015 en 2018 360. Er wordt ook een minimumnorm ingevoerd voor specialisten voor kinderpsychiatrie en acute en urgentiegeneeskunde. Ook tussen dit jaar en 2014 mogen er meer artsen afstuderen. Tussen 2007 en 2011 gaat het om 757 artsen, voor 2012 zijn er dat 890 en voor 2013 975.

Studie
De cijfers werden vastgelegd door de planningscommissie. Dat gebeurde onder meer op basis van studies die het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (FKC) uitvoerde.
Het FKC kreeg overigens de opdracht om tegen eind dit jaar een studie uit te voeren over het nieuwe profiel van de artsen. Aan de hand van het resultaat wordt later een grote hervorming doorgevoerd.

Overleg gemeenschappen
In afwachting daarvan keurde de regering het kb van Onkelinx goed. Het gaat nu voor advies naar de Raad van State. Ondertussen wordt met de gemeenschappen overleg gepleegd over de harmonisering van de manier waarop zij de quota toepassen. De Vlaamse gemeenschap organiseert een toegangsexamen voor de studie geneeskunde, maar houdt geen rekening met de federale quota. Langs Franstalige zijde bestaat er sinds drie jaar een selectie aan het einde van het eerste jaar op basis van de quota. (belga/ep)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234