Sterrenkunde
Nooit eerder zagen we Pluto-maan Charon van zo dichtbij. En het is prachtig
Ruimtesonde New Horizons heeft Charon bereikt, de grootste maan van de dwergplaneet Pluto. Hoewel veel sterrenkundigen dachten dat het een saaie bol vol kraters zou zijn, blijkt de maan nu een prachtig grillig en zelfs kleurrijk landschap te herbergen.
Bergen, kloven en canyons, kleurvariaties: de New Horizons-wetenschappers keken met open mond naar de hogeresolutiefoto's die de ruimtesonde doorstuurde. "Wij dachten dat het weinig waarschijnlijk zou zijn dat we zulke interessante elementen zouden ontdekken op Charon", zegt Ross Beyer van het NASA Ames Research Center. "Maar ik ben verrukt met wat we zien."
De foto's werden op 14 juli genomen en op 21 september verstuurd naar de aarde. Er is een gigantisch gebied van 1.600 kilometer aan kloven en scheuren te zien. Die zijn vier keer zo lang als de Grand Canyon en op sommige plaatsen twee keer zo diep. "Het lijkt alsof de hele korst van Charon opengebarsten is. "Dit lijkt erg op het weidse Valles Marineris-klovensysteem op Mars."
Voor wie deze foto's al mooi vindt: er zijn nog beelden op komst in veel hogere resolutie. Die worden in het komende jaar verwacht. De sonde New Horizons, die op 19 januari 2006 gelanceerd werd, bevindt zich momenteel op 5 miljard kilometer van de aarde. Sinds april krijgen we voor het eerst degelijke foto's te zien van het oppervlak van Pluto en omgeving.