Zaterdag 21/05/2022

Gezondheidszorg

Nood aan een psycholoog? Slechts 6 euro, alstublieft

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Belgen moeten voor 6 euro naar de psycholoog kunnen. Dat stelt het Federaal Kenniscentrum (KCE) voor in een nieuw rapport over de terugbetaling van de psychologische zorg. "Een absolute revolutie", reageren de psychologen, al zijn er volgens hen nog wat pijnpunten.

SARA VANDEKERCKHOVE

Al jaren wordt er gesproken over een terugbetaling van de psycholoog. Geen overbodige luxe in een land waar een op de drie mensen aangeeft te kampen met psychologische problemen of waar de zelfdodingscijfers hoog boven het Europees gemiddelde pieken.

Toch ligt er voor het eerst een concreet plan op tafel. Het Federaal Kenniscentrum heeft in een lijvig rapport een financieringsmodel uitgewerkt. Daarmee staan we opnieuw een stap dichter bij een finale terugbetaling. Want de kans dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) voor de uitwerking van de terugbetaling op dit rapport leunt, is behoorlijk groot.

Voor de terugbetaling ziet het KCE een getrapt model. Wie naar de psycholoog wil, met welke klacht dan ook, moet dat kunnen. Ook huisartsen moeten volgens het KCE die rol kunnen opnemen. Voor hen moet er een betere terugbetaling komen zodat ze langere consultaties kunnen geven. De patiënt zelf betaalt per consultatie 6 euro. Groepen met een verhoogde tegemoetkoming kunnen zelfs voor 1,5 euro op de sofa.

Tenminste: voor maximaal 5 sessies. Daarna wordt het wat ingewikkelder om nog psychologische hulp te krijgen. Zo zal een patiënt dan zowel langs moeten gaan bij de psycholoog als de huisarts, en moeten die een grondig verslag maken waarin zowat alle klachten opgesomd staan.

Daarna wordt de patiënt doorverwezen naar 'gespecialiseerde psychologen'. Aan welke criteria die psychologen precies moeten voldoen, staat nog niet vast. Wel vindt het KCE dat die psychologen verbonden moeten zijn aan een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Het gaat dan zowel om psychologen die daar werken, als psychologen die met een CGG een samenwerkingsverband hebben afgesloten. Hier moet een patiënt 12 euro betalen, evenveel als bij de psychiater.

In het 'gespecialiseerde luik' is het aantal sessies ongelimiteerd, al staat er wel degelijk controle op. Loopt het aantal consulten te zeer op, dan moet een adviserend psycholoog zich over het dossier buigen en beslissen of verdere begeleiding nuttig is.

Omslachtig

De Belgische Federatie van Psychologen (BFP) is relatief tevreden met het KCE-rapport. Zeker het feit dat mensen zelf naar de psycholoog kunnen stappen en niet per se een doorverwijzing van een huisarts nodig hebben, vinden ze positief.

"Dit is absoluut een revolutie", zegt woordvoerder Koen Lowet. "Al zijn er ook enkele vraagtekens. We begrijpen bijvoorbeeld niet waarom ook huisartsen per se de rol van psycholoog krijgen toebedeeld. En ook de beperking tot 5 sessies moet uitgeklaard worden. Volgens ons moet het mogelijk zijn om dat iets vrijer te bepalen." Dat het KCE het houdt op 5 consulten, komt doordat pilootprojecten hebben aangetoond dat 80 procent van de patiënten binnen die tijd geholpen kunnen worden.

Ook de overgang van de 'eerste lijn' naar 'gespecialiseerde zorg' vindt de BFP omslachtig. "Naar de huisarts, dan nog naar de psycholoog, een uitvoerig verslag... Zo maak je het wel heel erg moeilijk voor patiënten om door te stromen", zegt Lowet.

Hoe dan ook is het KCE-rapport een belangrijke nieuwe stap in de terugbetaling van de psycholoog. Wanneer de patiënt daadwerkelijk voor enkele euro's op de sofa kan, blijft voorlopig moeilijk te voorspellen. De Block laat weten dat ze tegen 1 september 2016 de erkenning en de kwaliteit van de geestelijke gezondheidsberoepen op punt wil hebben. "Pas dan kan er sprake zijn van terugbetaling", klinkt het.

null Beeld DM
Beeld DM
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234