gezondheid
Nog vaak te veel onnodige tests voor operatie
Nog te veel Belgen moeten vóór ze onder het mes gaan verschillende onderzoeken standaard laten uitvoeren, ook al hebben ze weinig toegevoegde waarde. "Soms brengen ze net risico's met zich mee", waarschuwen experts.
Afhankelijk van de gezondheidstoestand van de patiënt en de ernst van de ingreep kunnen de volgende tests aanbevolen of overwogen worden: een rust-electrocardiogram, een stress echocardiografie, myocardscintigrafie, een volledig bloedbeeld, nierfunctietesten, stollingstesten en een onderzoek van de urine.
Maar zijn al die testen echt nodig als u een normale gezondheid heeft? Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ging bij vijftien testen na of ze wel routinematig moeten worden uitgevoerd. Het resultaat is een app met nieuwe richtlijnen waarmee clinici én patiënten kunnen zien welke testen aanbevolen zijn bij welke niet-dringende operaties.
De meest voorkomende onnodige test is volgens arts-expert Joan Vlayen van het KCE de longfoto. Als patiënten geen specifieke klachten hebben, dan wegen de voordelen ervan niet op tegen de nadelen. "Patiënten die veelvuldig worden blootgesteld aan de schadelijke stralen maken meer kans om later kanker te ontwikkelen."
Lees meer in De Morgen. Abonnees kunnen in onze pluszone terecht.