Nieuwtjes uit de wetenschap
Ook de dolfijnenclitoris is er voor genot en plezier
Net als bij mensen is de clitoris van tuimelaarvrouwtjes gevoelig en zwelt ze op bij seks, zo toont nieuw anatomisch onderzoek. Het is daardoor waarschijnlijk dat ook deze dieren plezier beleven aan seks, melden Amerikaanse biologen in Current Biology. Ze bestudeerden de geslachtsdelen van elf overleden vrouwtjes. Hun clitoris zit dicht bij de ingang van de vagina, ‘waar fysiek contact en stimulatie door de penis tijdens paring aannemelijk is’. Ook andere anatomische overeenkomsten met de mens en het grote volume van de zwellichamen wijzen op een genotsfunctie.
Levende wezens opsporen kan via DNA in de lucht
Dieren en andere levende organismen laten ook DNA achter in de lucht. Dat blijkt uit twee onafhankelijke onderzoeken. De Deense, Britse en Canadese vorsers namen luchtmonsters in de buurt van dierentuinen. Daarin vond de ene groep DNA-sporen van 25 diersoorten, waaronder 17 bekende dierentuinsoorten. Zelfs DNA van dieren die binnen verblijven of honderden meters ver is zo opgespoord. Het andere team ontdekte in 40 monsters sporen van 49 soorten. Met deze nieuwe methode kunnen biologen zeldzame dieren die zich niet vaak laten zien voortaan makkelijker opsporen.
Schimmels op eucalyptus controleren boomgenen
Eucalyptusbomen rekenen op schimmels op hun wortels om voldoende water en voedingsstoffen aangevoerd te krijgen. Maar nu blijkt dat die schimmels eigenlijk de genetische ontwikkeling van de boom controleren. Dat doen ze door kleine stukjes zogeheten microRNA vrij te geven, zo toont onderzoek aan de Universiteit van Australië. Dat microRNA vermindert de productie van sommige eiwitten. Een bepaalde schimmel op de eucalyptusboom geeft zo’n specifiek microRNA af aan de wortels, waardoor hun groei vertraagt. Zo onderhouden beide organismen een symbiotische relatie.
Invasieve soorten bedreigen steeds meer Antarctica
Omdat de Zuidelijke Oceaan rond Antarctica het meest geïsoleerde mariene milieu is en invasieve soorten er geen voet aan de grond krijgen, zijn er unieke ecosystemen. Maar dat verandert, nu steeds meer toeristen-, vissers-, bevoorradings- en onderzoeksschepen per ongeluk toch vreemde soorten introduceren. Een nieuwe studie toont hoe Antarctica via al die schepen verbonden is met bijna alle regio’s ter wereld. De dieren die er al miljoenen jaren in isolatie leven, worden zo steeds meer bedreigd door nieuwe soorten, zoals mossels, krabben, algen en zeepokken.