WetenschapKort
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Zeeslakken maken zichzelf kopje kleiner
Een bepaald type zeeslak onthoofdt zichzelf om de zoveel tijd. Dat melden biologen in Current Biology. Ze zagen dat dieren in hun lab plots hun kop kwijt waren. En de slakkenhoofden bleven dagen in leven zonder hart of spijsverteringsstelsel. Ze gingen op zoek naar voedsel en er groeide na een tijd een hart en een nieuw lichaam aan. Het oude lichaam verschrompelde. We weten dat sommige dieren lichaamsdelen afstoten, zoals hagedissen die hun staart verliezen om aan een vijand te ontsnappen, maar deze variant was onbekend.
Aarde bestaat mogelijk uit vijf lagen
Tot nu is altijd gedacht dat onze planeet vier lagen heeft: de aardkorst, daaronder de aardmantel, de buitenkern en de binnenkern. Maar de aarde bestaat uit víjf lagen, zo schrijven onderzoekers in Journal of Geophysical Research: Solid Earth. Ze hebben bewijs gevonden dat de binnenkern uit twee lagen bestaat. Ze gebruikten trillingen van aardbevingen om de binnenkern, op 5.000 kilometer diepte, te bestuderen. Collega’s hadden al vermoedens, maar nu pas is duidelijk dat die vijfde laag er echt is. De kern bestaat uit ijzer en nikkel.
‘Aarde is binnen een miljard jaar onleefbaar’
Onze planeet is opvallend zuurstofrijk: van de atmosfeer tot de diepste troggen. Maar nieuw onderzoek (Nature Geoscience) geeft aan dat dat zeker geen permanent gegeven is. Via klimatologische en biogeochemische simulaties ontdekte men dat de aarde nog één miljard jaar een zuurstofrijke atmosfeer zal kennen. Daarna voorspellen ze een snelle afname. Op den duur zullen hier vooral organismen leven die zonder zuurstof kunnen.
Zachte robotrog overleeft duik in Marianentrog
Een siliconenrobot ontworpen aan de Universiteit van China heeft een duik in de Marianentrog overleefd. Daar, 10.900 meter onder het zeeoppervlak, is de druk verpletterend. Maar deze zachte robot – 22 centimeter lang en gemaakt van siliconenrubber – klaarde de klus. Zijn ontwerp is gebaseerd op slakdolven, een soort vis met een erg zacht lichaam die op grote dieptes leeft. De doorbraak kan leiden tot de ontwikkeling van lichtere en wendbaardere duikboten.