WetenschapKort
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Vleesetende plant wekt magnetisch veld op
De vleesetende plant venusvliegenvanger weet wetenschappers al langer te beroeren. De plant voedt zich nogal bijzonder: wanneer de haartjes aan de rand van het blad door een insect aangeraakt worden, loopt er een elektrisch signaal door de plant dat de bladeren doet dichtklappen, waarna het insect verteerd wordt door sappen. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze elektrische signalen zelfs een klein, maar meetbaar, magnetisch veld opwekken.
Vlees en spelen verlagen jachtinstinct katten
Dat Minoes een moordenaar is, wist u al. Volgens Nederlands onderzoek zouden buitenkatten zo’n 50 à 215 miljoen vogels per jaar doden. Niet bepaald bevorderlijk voor de biodiversiteit, en dus wordt hun jachtinstinct soms ingeperkt met elektronische halsbanden, wat evenmin diervriendelijk is. Een nieuwe studie van de University of Exeter brengt nu aan het licht dat katten aanzienlijk minder op jacht trekken wanneer hun baasjes uitvoerig met hen spelen en wanneer ze voer krijgen dat veel vlees bevat.
Einsteinium ligt eindelijk onder de loep
Wetenschappers van het Californische Berkeley Laboratorium zijn erin geslaagd om metingen te verrichten bij einsteinium, een zeldzaam element aan de onderkant van het periodiek systeem. Het werd ontdekt in 1952 in het puin van de eerste waterstofbommen en vernoemd naar Albert Einstein, die vlak voor de bekendmaking overleed. Sindsdien is er amper onderzoek naar gedaan, omdat het element instabiel en radioactief is. Nieuwe instrumenten en een binding met organische moleculen moeten de geheimen van einsteinium helpen vrijgeven.
Leven in oceaan lijdt onder geluidsoverlast
Een wereldwijd team van wetenschappers onderzocht of door mensen gemaakt geluid, van bijvoorbeeld boten, het leven in onze oceanen beïnvloedt. Ze kwamen tot het overweldigende bewijs dat het een negatieve impact heeft op de maritieme fauna en hun ecosystemen. Het lawaai verstoort gedrag, fysiologie en voortplanting, en veroorzaakt zelfs sterfte. De onderzoekers pleiten voor beleid dat de effecten van menselijke ruis verzacht.