WetenschapKort
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Trekmieren construeren veiligheidsnetten
In de jungle van Panama hebben biologen ontdekt hoe trekmieren veiligheidsnetten maken om soortgenoten te redden bij de zoektocht naar prooien. Daarbij gutsen de mieren in een stroom uit het nest. Door hun lichamen ‘op te stapelen’ bouwen ze wegen en bruggen. Nu blijkt dat ze op steil terrein ook steigers bouwen, als vangnet voor anderen. De mieren zijn nochtans blind en hebben geen leider. Op het gevoel en door groepswerk kunnen ze toch gepaste steigers voorzien.
Wilde plant kan geplaagde koffieteelt redding bieden
Een koffieplant die in West-Afrika in het wild voorkomt, kan de commerciële koffieteelt helpen, melden onderzoekers in Nature Plants. Door de klimaatverandering staat de teelt van de beroemde arabica onder druk. De wilde koffieplant Coffea stenophylla blijkt wel goed bestand tegen hitte en droogte. Een testpanel oordeelt dat smaak en aroma vergelijkbaar zijn met die van arabica. De onderzoekers stellen voor de wilde plant te kruisen met arabicavarianten.
Internet zuigt mensen naar de stad
In de beginjaren van het internet werd gedacht dat mensen voortaan minder in de drukke, vervuilde stad zouden wonen nu communicatie op afstand veel makkelijker werd. Onderzoek aan de Universiteit van Bristol toont dat het niet zo is uitgedraaid. Het internet heeft juist geleid tot een trek naar de stad: de verstedelijking is alleen maar toegenomen. Allerlei futuristische voorspellingen liggen daarmee aan diggelen. In steden zijn er meer jobs en volgens de onderzoekers bewijst de trend dat persoonlijke contacten echt niet kunnen worden vervangen door online interacties.
Instortingsgevaar voor ijsplaten op Zuidpool
Als onze planeet met 4 graden opwarmt ten opzichte van het pre-industriële niveau, dan zal op 34 procent van de ijsplaten op Antarctica smeltwater liggen. Dat kan ertoe leiden dat de platen die gletsjers stutten, instorten. Dat concluderen Britse en Belgische klimaatwetenschappers op basis van computermodellen. Blijft de stijging beperkt tot 2 graden, dan zou 18 procent van de platen getroffen worden. De aarde is nu op weg naar een stijging van zeker 2,9 graden.