WetenschapKort
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Tweede leven voor de Iberische lynx
De Iberische lynx, een katachtig roofdier dat alleen voorkomt op het Iberisch schiereiland en bijna uitstierf, is bezig aan een opvallende comeback. Hun voortbestaan kwam in gevaar door landbouw, stroperij, verkeer en epidemieën onder konijnen, hun geliefde prooi. In 2002 waren er nog slechts 94 Iberische lynxen, uitsluitend in Zuidwest-Spanje. Met een fokprogramma en beschermende maatregelen vertienvoudigde hun aantal, in Spanje én Portugal.
Australische dino blijkt een van de grootste ooit
Een dinosaurus waarvan 15 jaar geleden resten werden gevonden in de buurt van Brisbane, Australië, blijkt een nieuwe soort te zijn, én een van de grootste die ooit op aarde hebben geleefd. De gigant met de naam Australotitan cooperensis is lid van de familie van titanosaurussen die 100 miljoen jaar geleden leefde. Het dier was 5 tot 6,5 meter hoog en 25 tot 30 meter lang. Het gaat om de grootste dino in Australië. Wereldwijd komt deze titanosaurus in de top vijf, zo wordt geschat.
Kunstmaan gaat gedurfd rondje om de zon maken
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA werkt aan een missie die een kunstmaan met een snelheid van 70 kilometer per seconde tussen de sterren moet slingeren, via een passage om de zon. Het is de eerste studie naar de heliosfeer, het gigantische magnetische krachtveld rond de zon. De slinger om de zon vraagt het uiterste van de Interstellar Probe, die kort na 2030 zou kunnen worden gelanceerd. Zo moet de sonde temperaturen van 2.480 °C kunnen weerstaan. Het duurt ook circa vijftien jaar voordat de sonde de buitengrens van de heliosfeer heeft bereikt.
Zonsverduistering kost ons veel stroom
We haalden donderdag massaal de eclipsbril boven voor een gedeeltelijke zonsverduistering. Donker werd het niet echt, de maan haalde maar een kleine hap uit de zon, maar het effect op de stroomproductie was wél groot. Zo kostte de gedeeltelijke zonsverduistering Nederland maar liefst 800 megawatt aan stroom, becijferden onze noorderburen. Dat is ongeveer 7 procent van de stroom die zonnepanelen er hadden geproduceerd als de maan zich niet tussen zon en aarde had gewurmd.