Maandag 19/04/2021

WetenschapKort

Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap

Tezamen sta je sterker dan alleen, en dat geldt ook voor giraffen. Beeld Getty Images/iStockphoto
Tezamen sta je sterker dan alleen, en dat geldt ook voor giraffen.Beeld Getty Images/iStockphoto

Sociale giraffen leven langer dan eenzaten

Samen met vrienden leven is voor giraffen cruciaal om te overleven. Een Zwitserse studie bij 512 vrouwelijke dieren in Tanzania tussen 2012 en 2016 brengt in kaart hoe zij leven. Vonden ze makkelijk voldoende eten? Kregen ze niet te veel af te rekenen met vijanden? Via identificatie op basis van hun unieke vlekkenpatroon volgden de onderzoekers ook hun sociale netwerken. Dieren die in groepjes met minstens drie andere leven, hebben duidelijk grotere overlevingskansen dan eenzaten. Het blijkt zelfs belangrijker dan de nabijheid van voedselbronnen en menselijke activiteit.

‘Te veel eieren eten vergroot sterfte­risico’

Onderzoekers zien een verband tussen de hoeveelheid eieren die iemand eet en een verhoogde kans op sterfte, melden ze in PLOS Medicine. Ze analyseerden de eetgewoonten en medische data van 521.120 Amerikanen tussen 50 en 71 jaar. Zij werden 16 jaar opgevolgd. Wie meer eieren at, had een hoger sterfterisico van 7 procent. Bij wie dagelijks nog 300 mg extra ­cholesterol at, was dat 19 procent. Conclusie: “De ­cholesterolconsumptie beperken en een volledig ei vervangen door enkel eiwit is aangewezen.”

Coelacanten zijn toch geen levende fossielen

Coelacanten hebben 10 miljoen jaar geleden nieuwe genen ­verworven door ontmoetingen met andere soorten. Lang dacht men dat het zeeroofdier 65 miljoen jaar geleden uitgestorven was, tot de vangst van een exemplaar voor de kust van Zuid-Afrika in 1938. Het dier werd bekend als ‘levend ­fossiel’ omdat het tijdens de evolutie amper ­veranderd leek. Nu blijkt dat het lichaam niet ­veranderd is, maar dat de vis wel 62 nieuwe genen van andere soorten heeft overgenomen.

Een coelacant heeft de omvang van een volwassen mens. Beeld Getty Images/iStockphoto
Een coelacant heeft de omvang van een volwassen mens.Beeld Getty Images/iStockphoto

Oude Grieken besloten betere wijn te maken

Archeologen melden dat de Grieken rond 2000 voor Christus op een betere manier wijn zijn gaan maken. Tot dan toe deden ze dat door wilde druiven te fermenteren. Dat soort wijn bestond zeker al 4.300 jaar voor Christus. Maar de Grieken zochten een meer geraffineerde smaak. Die verkregen ze door de betere druiven te selecteren en die te gaan telen. Dat blijkt uit analyses van ruim 2.000 van de oudste bewaarde zaden. Wanneer de vorm van die zaden uniform wordt, wijst dat op geteelde druiven. Het is die vormevolutie die vertelt hoe dat zo’n 4.000 jaar geleden moet zijn begonnen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234