WetenschapKort
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Romeinse tekst in Antwerpen ontcijferd
‘PRIMCORS’ staat er op stukjes baksteen die midden jaren 1970 werden opgegraven in de buurt van het Antwerpse Vleeshuis. Het is zowat het enige schriftelijke bewijs dat de Romeinen eind tweede, begin derde eeuw na Christus ook in Antwerpen zaten. Christian Laes (Universiteit Antwerpen) ontcijferde de betekenis: ‘prima cors’ betekent zoveel als ‘eerste cohorte’ (onderafdeling van een legioen). Een vrij unieke term, aldus Laes, alleen in enkele Nederlandse gemeenten werd die ook aangetroffen.
Mammoet komt wellicht terug op de Noordpool
De wolharige mammoet is al 10.000 jaar uitgestorven, maar Amerikaanse wetenschappers zijn vastbesloten om, met behulp van 12,7 miljoen euro van het biowetenschappelijk geneticabedrijf Colossal, de kolossen weer tot leven te wekken op de toendra van het noordpoolgebied. Met behulp van mammoetgenomen die uit de permafrost zijn gehaald, hopen ze over zes jaar hun eerste kalfjes te kunnen voorstellen.
Megacrash van asteroïde was redding voor de slang
Ze mogen de asteroïde die 66 miljoen jaar geleden op aarde stortte en zo de dinosaurussen en 76 procent van alle andere fauna en flora uitroeide, heel dankbaar zijn. Zonder die megacrash zou de slang wellicht nu niet meer rondkruipen. Dat concluderen Britse wetenschappers. Het reptiel kon overleven door in die post-apocalyptische wereld geruime tijd ondergronds te blijven en lang zonder eten te kunnen. Om zich vervolgens in de loop der tijden te vermenigvuldigen tot de meer dan 3.000 slangensoorten die vandaag bekend zijn.
Veld vol zonnepanelen in de vorm van een leeuw
Waarom gewoon doen als het ook speciaal kan? ZSL Whipsnade in Bedfordshire, de grootste zoo van het VK, is van plan om een stukje van haar 243 hectare tellende site om te toveren in een solar farm, een gigantisch veld vol zonnepanelen. Zo zouden ze een derde van de benodigde elektriciteit zelf op kunnen wekken. Tegen 2035 wil de zoo CO2-neutraal zijn. En wat er nu zo speciaal is? De collectie zonnepanelen gaat de contouren krijgen van een leeuw. Weliswaar eentje die alleen vanuit de lucht zichtbaar zal zijn.