Zondag 28/05/2023

WetenschapKort

Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap

Een frisse pint met schuimige kraag, gevormd door talloze belletjes. Beeld © Zoonar.com/Vladimir Zubkov
Een frisse pint met schuimige kraag, gevormd door talloze belletjes.Beeld © Zoonar.com/Vladimir Zubkov
Barbara Debusschere

Glas bier vormt tot 2 miljoen bubbels

Onderzoekers ontdekten dat er 200.000 tot 2 miljoen belletjes vrijkomen vooraleer bier in een glas van 240 millimeter ‘plat’ wordt. Ze maten eerst het CO2-­gehalte in een pils die in een gekanteld glas was gegoten. Dan berekenden ze dat bij standaard­tempera­turen stromen belletjes ontstaan in holtes van het glas van meer dan 1,4 micrometer breed. Die worden groter als ze opstijgen. Naarmate het resterende gas afneemt, wordt een punt bereikt waarop zich geen belletjes meer vormen.

‘Landmassa op aarde veel ouder dan gedacht’

De aardkorst is mogelijk 500 miljoen jaar eerder ontstaan dan gedacht, stellen Noorse onderzoekers. Weten wanneer de landmassa ontstond, helpt te begrijpen hoe het eerste leven is begonnen, want de verwering van de aardkorst voegt voedingsstoffen toe aan de oceanen. Uit de analyse van dertig stalen oud gesteente uit Australië, India en Zuid-Afrika valt af te leiden dat zo’n 3,7 miljard jaar geleden al continentaal gesteente de oceanen begon binnen te dringen.

De aardkorst – de buitenste laag van onze aarde – ontstond al veel korter na de vorming van de aarde, zo lijkt Noors onderzoek aan te geven. Beeld Getty Images/Science Photo Libra
De aardkorst – de buitenste laag van onze aarde – ontstond al veel korter na de vorming van de aarde, zo lijkt Noors onderzoek aan te geven.Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Zeven op de tien wonen in een land met beperkte biocapaciteit

Bijna driekwart van de wereldbevolking leeft in landen waar onvoldoende natuurlijke bronnen zijn en waar geen geld is om ‘bio­capaciteit’ elders te kopen. Global Footprint Network analyseerde de bio­capaciteit van ieder land tussen 1980 en 2017: hoeveel natuurlijke bronnen hadden ze tekort of over? Dat vergeleken ze met het bruto nationaal inkomen per inwoner. Daaruit blijkt dat zo’n 5,4 miljard mensen in landen leven met een lager dan gemiddeld inkomen en met een biocapaciteit die in het rood staat.

Citaat van Jane Austen in plastic­moleculen

Moleculaire informatie­opslag biedt een alternatief voor de huidige, op silicium gebaseerde data­opslag, want er kan veel meer informatie op en de levensduur is langer. De techniek gebruikt een compacter coderings­systeem met zestien tekens, weergegeven door zestien ­monomeren – kleine moleculen die je als een ketting aan elkaar kunt rijgen tot grotere moleculen. Plastic bestaat uit zulke polymeren. Onderzoekers slaagden erin een zin van Jane Austen in achttien plastic­polymeren op te slaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234