Dinsdag 30/05/2023

KortWetenschap

Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap

null Beeld © Zoonar.com/Artush Foto
Beeld © Zoonar.com/Artush Foto
Redactie

Belang van giraffen-oma’s groter dan gedacht

Tot nu werd aangenomen dat giraffen erg eenvoudige sociale banden hebben, maar nieuw onderzoek aan de Universiteit van Bristol weerlegt dat. Net zoals bij mensen, orka’s en olifanten blijken ook giraffen­vrouw­tjes nog vele jaren te leven eens ze niet meer vruchtbaar zijn. Zij spelen dan een belangrijke rol in groepen bijeenhouden, nemen zorg voor kleinkinderen en verwanten op zich en delen wellicht belangrijke kennis, zoals waar de beste voedselbronnen zijn.

Wetenschappers sturen hersenloze slijmbal naar ISS

Een hoopje geel slijm dat onderzoekers The Blob doopten, reist op 10 augustus met een commerciële vlucht naar het internationaal ruimtestation ISS. De massa ‘physarum polycephalum’ staat al een tijd op de radar van wetenschappers die dierlijk gedrag en denken bestuderen. The Blob heeft namelijk geen hersenen, maar neemt wel beslissingen, slaapt, eet haver, leert zijn omgeving kennen en kan de weg vinden in een doolhof. Nu moet duidelijk worden wat de impact is van microzwaartekracht op deze levensvorm.

Santorini. Beeld Getty Images
Santorini.Beeld Getty Images

Stijgende zeespiegel tempert Griekse vulkanen

Onderzoek op de Griekse eilandengroep Santorini toont hoe een stijgende zeespiegel de vulkaanactiviteit mildert. In Nature Geo­science melden geologen dat 208 van de 211 uitbarstingen van de laatste 360.000 jaar plaatsvonden toen de zeespiegel zo’n 40 meter lager lag dan vandaag. Dat leiden ze af uit puim- en as­lagen in mariene sedimenten bij vulkanen. Een lagere zeespiegel betekent minder ijs- of water­massa op de aardkorst. Dat geeft sneller scheuren in de korst en magma kan via die ­scheuren naar het oppervlak vloeien.

Mezen stelen haar van levende zoogdieren

Vogels gebruiken haar van andere dieren vaak als nestmateriaal. Nu blijkt dat ze dat niet alleen halen bij dode zoogdieren, maar ook bij levende. ­Wetenschappers ontdekten hoe meer bepaald mezen geregeld op een zoogdier landen om ­stiekem plukjes haar weg te nemen. Zo zagen ze bij een vogeltelling in de VS een mees met doodsverachting haar van een levende wasbeer plukken. Voorts zijn er tientallen online­video’s te vinden waarin mezen haar stelen van vooral mensen en honden, maar ook van katten en stekelvarkens. (BDB)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234