Kort nieuwsWetenschap
Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap
Politie ontdekt uniek fossiel van vliegend reptiel
Braziliaanse agenten hebben bij een woninginval een uniek fossiel ontdekt van een Tupandactylus navigans, een vliegend reptiel uit het vroege krijt (100 à 145 miljoen jaar geleden). Het fossiel is bijna volledig intact, inclusief stukken zacht weefsel. Volgens wetenschappers aan de Universiteit van São Paulo is het een van de best bewaarde fossielen ooit gevonden van de soort. Voor het eerst hebben vorsers meer dan alleen de schedel kunnen bestuderen.
Vijf keer meer weerrampen in vijftig jaar tijd
Het aantal weerrampen is de afgelopen vijftig jaar vervijfvoudigd. Dat meldt de World Meteorological Organization. In totaal kwamen tussen 1970 en 2019 ruim twee miljoen mensen om bij zo’n 11.000 weerrampen. De schade liep op tot ruim 3 biljoen euro. De scherpe toename is volgens de onderzoekers duidelijk te wijten aan de opwarming van de aarde. Tegelijkertijd is dankzij betere waarschuwingssystemen het aantal doden gedaald. Tussen 1970 en 1979 waren dat er bijna 3.000 en in het decennium daarna meer dan 3.000, terwijl het er tussen 2010 en 2019 minder dan duizend waren.
Straatverlichting schaadt insectenpopulaties
In verlichte straten leven veel minder rupsen van motten dan in donkere straten. Dat melden onderzoekers in Science Advances. Bekend was dat kunstlicht paargedrag en bestuiving bij insecten kan verstoren. Maar wat is de impact op een populatie? Nu blijkt dat in hagen die in fel ledlicht baden 52 procent minder rupsen leven dan in niet verlichte hagen. Onder minder fel licht is het effect zwakker, met 33 procent minder rupsen. In de sterk verlichte delen waren de rupsen ook dikker. Hoe het licht de dieren precies schaadt, is nog onduidelijk.
Een op drie wilde bomen met uitsterven bedreigd
Minstens 30 procent van de 60.000 bekende boomsoorten in het wild dreigt uit te sterven, zo toont een analyse van Botanic Gardens Conservation International. Het gaat om zo’n 17.500 soorten, waaronder eiken en magnolia’s, maar ook tropische bomen die voor de houthandel worden ingezet. Dat aantal is dubbel zo groot als het aantal bedreigde zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen samen. Dat is problematisch, want iedere boomsoort heeft een specifieke rol in het ecosysteem. (BDB)