Zaterdag 10/06/2023

Wetenschap

Nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap

Het molecuul glycine. Beeld Harold Linnartz / Universiteit Leiden
Het molecuul glycine.Beeld Harold Linnartz / Universiteit Leiden
Barbara Debusschere

Bouwstenen van leven ouder dan planeten?

Aan de Leidse universiteit is ontdekt hoe een belangrijke bouwsteen van leven kan ontstaan in donkere, interstellaire wolken. Onderzoekers bootsten de omstandigheden van zulke wolken na en ontdekten dat glycine, het eenvoudigste aminozuur, zich kan ontpoppen op het oppervlak van ijskoude stofdeeltjes en zonder energetische straling. Dat maakt het waar- schijnlijk dat aminozuren voorhanden zijn in het materiaal waaruit sterren en planeten ontstaan.

Zonnestralingsbeheer lost klimaatprobleem niet op

Wetenschappers onderzochten of we de opwarming van de aarde niet kunnen tegenhouden met Solar Radiation Management (SRM). Grote hoeveelheden zwaveldeeltjes in de atmosfeer weerkaatsen dan de zonnestralen, zodat de aarde afkoelt. Computersimulaties (California ­Institute of Technology) tonen nu dat die aanpak niet alleen het erg complexe klimaatsysteem onverwacht kan verstoren, maar ook niet efficiënt zou zijn. Hoge concentraties CO2 doen namelijk bepaalde wolken die voor afkoeling zorgen ­verdwijnen en daar kan SRM niets aan verhelpen.

De keelpad. Beeld Getty Images
De keelpad.Beeld Getty Images

Padden op tropische eilanden krimpen fors

De keelpad, die in grote delen van Afri­ka leeft, is ­begin 20ste eeuw terechtgekomen op de eilanden Réunion en Mauritius in de Indische Oceaan. Nu blijkt dat de soort daar in een eeuw bijna een derde kleiner is geworden, schrijven biologen (Universiteit van Stellenbosch) in Biology Letters. Misschien had de pad al de mogelijkheid om te krimpen, ­of is het een evolutionaire ­aanpassing. Dat zou opmerkelijk zijn: normaal doen soorten daar miljoenen jaren over.

Pueblovolk dronk oud ijs uit lava­tunnels

De oude Pueblovolkeren in wat nu New Mexico is, slaagden erin complexe samenlevingen uit te bouwen in een erg droog en heet gebied. Geologen (University of Florida) ontdekten hoe die oude beschaving haar dorst leste met erg oud ijs uit een lavatunnel, verstopt in bijna 65 kilometer verraderlijke, oude lavastromen. Bij een stokoude ijskern vonden de onderzoekers as, houtskool en potscherven. Dat wijst erop dat de Pueblo­leden de ergste droogte overleefden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234