Woensdag 22/03/2023

Nieuws uit de wetenschap

Uranus. Beeld rv
Uranus.Beeld rv
Dieter De Cleene

Waarom Uranus lichter van kleur is dan Neptunus

De planeet Uranus is lichtblauw, terwijl Neptunus donkerder blauw is. Beide danken ze die blauwe kleur aan het methaan in hun atmosfeer, die verder nog helium en waterstof bevatten. Maar vanwaar dat verschil? Volgens een recente analyse op basis van nieuwe waarnemingen en een atmosfeermodel is dat te wijten aan gassen die vermoedelijk ontstaan bij de afbraak van methaan door uv-stralen van de zon. Beide planeten worden omgeven door een laag van die gassen, maar bij Uranus is ze dubbel zo dik. Die gaslaag is wit, waardoor Uranus lichter blauw lijkt, net zoals overtrekpapier de kleuren van een foto doffer maakt.

Neptunus. Beeld rv
Neptunus.Beeld rv

Implantaat kan lammen weer laten lopen

Drie patiënten met verlamde benen kunnen weer lopen met ondersteuning van krukken of een looprek, dankzij een implantaat dat de zenuwen in hun benen en rug stimuleert. De neurostimulator is met zestien elektroden verbonden met de ruggegraat. Software op een tablet laat toe de elektrische impulsen te controleren door de gewenste beweging te selecteren - zoals lopen of fietsen. Voor het tot standaardtherapie komt, is verder onderzoek bij meer patiënten nodig. Zo willen de Zwitserse onderzoekers het aantal elektroden verhogen en de software die de bewegingen aanstuurt verbeteren.

Opwarming deert slimmere vogels minder

Dat het opwarmende klimaat sommige dieren doet krimpen, was al bekend. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat kleinere exemplaren van een soort beter in staat zijn warmte af te geven, doordat ze meer lichaamsoppervlak hebben in verhouding tot hun volume. Amerikaanse wetenschappers stelden echter vast dat het effect minder uitgesproken is bij vogelsoorten met een groot brein in verhouding tot hun lichaamsgrootte. Mogelijk is een relatief groot brein een teken van een hoger vermogen tot aanpassing. Dat zou de vogels bijvoorbeeld kunnen toelaten plekken op te zoeken waar het koeler blijft.

null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Wie meer slaapt, krijgt minder calorieën binnen

Mensen die weinig slapen, kunnen door een extra uur nachtrust in te bouwen hun calorie-inname verminderen, zonder daarvoor extra op hun dieet te letten. Amerikaanse onderzoekers gaven proefpersonen die maximaal 6,5 uur per nacht sliepen advies om langer te slapen, en hielden vervolgens bij hoeveel ze aten. Bleek dat ze zo’n 270 kcal minder consumeerden dan een controlegroep die geen slaapadvies kreeg - ongeveer twee cola’s. Of dat op lange termijn helpt om af te vallen, is niet duidelijk. Het is wel bekend dat slecht slapen mensen meer doet eten en bijkomen. (DDC)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234