Kort nieuwsWetenschap
Nieuws uit de wetenschap
Goudvissen zijn in staat een wagentje te besturen
Ondanks hun imago - ‘het geheugen van een goudvis’, weet u wel - zijn goudvissen tot verbazingwekkende prestaties in staat. In een Israëlisch experiment slaagden goudvissen erin zich in ruil voor een beloning naar een doelwit te begeven… in een wagentje op het land. Het wagentje, in essentie een klein aquarium op wielen, reageert met behulp van een camera automatisch op de bewegingen van de vissen. Mits wat training slaagden de dieren erin vanuit verschillende startposities steeds efficiënter op hun doelwit af te rijden. Het onderzoek toont volgens de wetenschappers aan dat het navigatievermogen van de vissen onafhankelijk is van het milieu waarin ze zich bevinden.
Antibioticaresistentie is ouder dan gebruik van antibiotica
De antibioticaresistente bacterie MRSA bestond mogelijk al nog voor we antibiotica gingen gebruiken. Wetenschappers vonden op egels een bepaald type methicilline resistente Staphylococcus aureus, die vermoedelijk zo’n 200 jaar geleden is ontstaan. De egels zijn zowel drager van de bacterie als van een schimmel die antibiotica produceert. Die onderlinge strijd zou tot resistentie hebben geleid. Aangezien veel antibiotica uit de natuur afkomstig zijn, is het volgens de onderzoekers niet zo verwonderlijk dat je er ook resistente bacteriën vindt. Ze benadrukken dat dit specifieke MRSA-type bij de mens zelden voor problemen zorgt, en dat er dus geen reden is om egels te vrezen.
Vaccinatie-loterij werkt toch niet
Hoe overtuig je mensen om zich (alsnog) te laten vaccineren? Verschillende Amerikaanse staten hebben vorig jaar een loterijsysteem ingevoerd, met slogans als slogans als ‘vax for the win’ en ‘shot of a lifetime’. Wie zich laat vaccineren maakt kans op een mooie geldprijs, soms zelfs tot een miljoen dollar. Maar werkt dat wel? De verschillende staten meldden daarover tegenstrijdige resultaten. Amerikaanse onderzoekers vergeleken de resultaten in vijftien staten mét en 31 staten zonder loterij, en vonden geen bewijs dat de kans op een fikse financiële injectie de vaccinatiebereidheid vergroot.
Bomen verraden militaire coup Pinochet
Chileense wetenschappers die het potentieel van boorkernen uit bomen onderzochten om de evolutie van de luchtkwaliteit te reconstrueren, deden een opvallende ontdekking. De onderzoekers verzamelden stalen van 50 bomen in de Chileense hoofdstad Santiago, sommige bijna 100 jaar oud, en onderzochten het verband tussen de concentratie zware metalen in het hout en luchtvervuiling. Daaruit bleek dat de luchtkwaliteit in de stad erg slecht was tot de eerste milieumaatregelen in de jaren 1990. Met uitzondering van 1973, het jaar waarin generaal Augusto Pinochet de macht greep en economische activiteiten een tijd stilvielen. (DDC)