Nieuws uit de wetenschap
Krokodil met dinosaurus in de maag ontdekt
Australische wetenschappers hebben overblijfselen gevonden van een miljoenen jaren oude en tot nu onbekende krokodil. Deze oerkrokodil had als laatste maaltijd blijkbaar een dinosaurus. Dat meldt het team in Gondwana Research. De fossiele resten van de krokodil zijn al in 2010 ontdekt in een geologische afzetting van 95 miljoen jaar oud. Na analyse van schedel en gebit blijkt nu dat de krokodil tot een nieuwe soort behoort. De maag bevatte verteerde overblijfselen van een babydino uit de Ornithopoda-familie.
Mysterieuze ‘koudezone’ beschut IJslandse gletsjers
De opwarming van de aarde doet gletsjers almaar sneller smelten. Maar sinds 2011 verminderde het massaverlies van de IJslandse exemplaren aanzienlijk. In Geophysical Research Letters bieden wetenschappers een verklaring: ‘the blue blob’, een gebied met kouder water in de noordelijke Atlantische Oceaan. Waar die ‘klodder’ vandaan komt, blijft een vraagteken. Modellen tonen dat over dertig jaar ook deze zone zal opwarmen.
Valse gezichten lijken betrouwbaarder dan echte
Kunstmatige intelligentie kan gezichten creëren die er zo echt uitzien dat we ze niet kunnen onderscheiden van echte. Onderzoekers aan de Universiteit van Berkeley lieten vrijwilligers 800 nep- en echte portretfoto’s zien. Het onderscheid maken lukte vaak niet. Integendeel: de vrijwilligers schatten de nepgezichten zelfs 8 procent betrouwbaarder in. Mogelijk komt dat omdat kunstmatige gezichten er ‘heel erg gemiddeld’ uitzien.
Vissersmateriaal doodt 300.000 walvisachtigen
Jaarlijks komen zo’n 300.000 walvissen, potvissen en dolfijnen om doordat ze in vissersmateriaal verstrikt raken. Liefst 86 procent van de Noord-Atlantische walvissen maakt dat ooit mee. Dat staat in Protecting Blue Corridors, een WWF-rapport dat met satellietbeelden van 845 dieren de ‘snelwegen’ van walvissen in kaart brengt. Daaruit blijkt dat de dieren op cruciale routes steeds meer risico’s lopen, waaronder vervuiling en verlies aan habitat door scheepvaart en klimaatverandering. (BDB)