Wetenschap
Nieuwe bloedtest "mogelijk heilige graal van kankeronderzoek"
Wetenschappers hebben een nieuwe bloedtest ontwikkeld die tien soorten kanker kan detecteren jaren voor iemand ziek wordt. De test werd al uitgevoerd bij 1.600 patiënten en bleek voor sommige kankers 90 procent accuraat.
Van de mensen die getest werden, waren er 749 kankervrij. Bij 878 patiënten werd de diagnose kanker gesteld. De test spoort kleine stukjes DNA op, die door kankercellen in het bloed verspreid worden.
De onderzoekers maakten de resultaten bekend op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Clinical Oncology in Chicago. Afhankelijk van de kankersoort kon de test meer of minder signalen voor de ziekte opsporen. Eierstokkanker kon bijvoorbeeld met 90 procent nauwkeurigheid vastgesteld worden. De test was ook accuraat voor pancreas-, lever- en galblaaskanker. Hier bleek ze in vier op de vijf gevallen correct.
De test was iets minder nauwkeurig in het opsporen van lymfoom (77 procent correct), myeloom (73 procent) en darmkanker (66 procent). Longkanker werd in 59 procent van de gevallen correct vastgesteld; hoofd- en halskanker bij 56 procent van de patiënten.
Heilige graal
De onderzoekers zijn opgetogen met dat resultaat. "Dit is mogelijk de heilige graal van het kankeronderzoek: moeilijk te genezen kankers opsporen in een vroeg stadium, wanneer ze nog kunnen genezen", zegt hoofdauteur dr. Eric Klein van het Cleveland Centre in Ohio aan The Telegraph. "Deze test geeft ons de mogelijkheid kankers vast te stellen maanden of jaren voor iemand symptomen ontwikkelt. We hopen dat ze veel levens kan redden."
De test is een zogenoemde 'liquid biopsy', een analyse van een bloedstaal. Een voordeel daarvan is dat ze minder ingrijpend is dan een traditionele biopsie, waarvoor een stuk weefsel vereist is.
Experten benadrukken dat er nog veel werk aan de winkel is alvorens de test op punt staat en daadwerkelijk levens kan redden, maar noemen het onderzoek een stap in de goede richting. Veel kankers worden nu immers nog te laat vastgesteld waardoor behandeling niet meer mogelijk is.