Woensdag 05/08/2020

Nieuwe behandeling voor hoorproblemen: tijdelijke blindheid

Beeld THINKSTOCK

Onderzoek op dieren suggereert dat tijdelijke blindheid het gehoor kan verbeteren en een nieuwe therapie zou kunnen zijn voor sommige doven. De studie, die gepubliceerd werd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Neuron', toont aan dat wanneer muizen gedurende een week in een donkere ruimte werden gehouden dit een effect had op hun hersenen en hun gehoor versterkte. Dit effect bleef bovendien duren tot enkele weken nadat de muizen terug in het licht werden geplaatst.

Het Amerikaanse team van onderzoekers aan de John Hopkins universiteit en de universiteit van Maryland vergeleken het gehoor van de muizen die in het donker werden gehouden met dat van de muizen die wel natuurlijk licht kregen. De dieren die in het donker verbleven konden zachtere geluiden waarnemen en er werden veranderingen gevonden in de auditieve cortex in de hersenen. "Het was best een verrassing voor ons" zegt Dr. Patrick Kanold van Maryland.

Hoop op nieuwe behandeling
Eén theorie om dit fenomeen te verklaren is dat het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het zicht hergebruikt wordt voor het gehoor, maar dit bleek niet te kloppen. Het deel van ons brein dat instaat voor het gehoord bleek gewoon sterker te worden. "Er worden geen nieuwe neuronen aangemaakt in de hersenen, maar de bestaande verbindingen in de auditieve cortex worden versterkt door deze behandeling" legt Dr. Kanold uit. "Dit geeft ons echt hoop op een nieuwe behandeling voor gehoorsproblemen bij mensen. We moeten bovendien geen medicijnen gebruiken, dus het testen van deze methode op mensen zou vrij simpel moeten zijn." Het is nog niet duidelijk of dezelfde veranderingen in de hersenen ook bij mensen zouden kunnen plaatsvinden en of deze therapie de achteruitgang van het gehoor bij het ouder worden zou kunnen omkeren.

Beter leren luisteren
Gehoorspecialist Dr. Micheal Akeroyd vindt het onderzoek interessant, maar is nog niet overtuigd van de praktische haalbaarheid van deze behandeling. "De kans is klein dat we oude mensen met gehoorsproblemen een week lang in een donkere kamer zullen stoppen, maar deze studie vestigt nog eens de aandacht op het feit dat er meer dingen dan alleen het oor betrokken zijn bij het gehoor" zegt Akeroyd. "Er is veel interessant onderzoek aan de gang dat aantoont dat ook luisteren en niet alleen horen belangrijk is. Het is echt een hot topic in gehoorsonderzoek om mensen beter te leren luisteren." Volgens Akeroyd gaan de bevindingen van dit onderzoek pas echt een verschil kunnen maken wanneer ze tot een permanente oplossing leiden.

Beeld THINKSTOCK
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234