Woensdag 24/07/2019

Anticonceptie

Nieuwe anticonceptiepillen zijn minder veilig dan die uit de jaren 70 en 80

Diane, een voorbeeld van een moderne anticonceptiepil. Beeld ANP

Er worden steeds meer anticonceptiepillen ontwikkeld, maar die nieuwe varianten zijn helemaal niet zo veilig als de oude. Dat blijkt uit een studie van het vooraanstaande medische tijdschrift BMJ. De pillen zouden het risico op een veneuze trombose sterk verhogen. In het ergste geval leidt dat tot een longembolie, met de dood tot gevolg.

Anticonceptiepillen die in een derde of vierde generatie werden ontwikkeld, zijn veel minder veilig dan de varianten uit de jaren 70 of 80. Uit een studie die vandaag gepubliceerd werd in het Britse medische tijdschrift BMJ blijkt dat vrouwen die een van de nieuwste anticonceptiepillen nemen, een verhoogd risico op trombose lopen. In het ergste geval kan zo'n trombose leiden tot een longembolie. Die embolie kan op haar beurt dan weer dodelijk zijn.

Voor Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Gynaecologen, is de uitkomst van de studie een duidelijke aanleiding om het beleid ten aanzien van anticonceptie grondig te herzien. "Als vrouwen al een bijkomend risico op trombose lopen - bijvoorbeeld doordat ze roken, overgewicht hebben of kampen met een familiale voorgeschiedenis - zouden we ze de nieuwe pillen niet meer mogen voorschrijven", zegt hij aan Het Nieuwsblad.

Thierry Christiaens, professor huisartsgeneeskunde aan de UGent gaat nog een stap verder en geeft aan dat de terugbetaling van pillen uit een derde of vierde generatie aan meisjes onder de 21 jaar beter zou worden geschrapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden