Maandag 06/07/2020

Global warming

Nieuw rapport: “Klimaatverandering zal de levens van Amerikanen aanzienlijk schaden”

Schade door de ‘Camp Fire’ in het Amerikaanse stadje Paradise.Beeld Photo News

Met de bosbranden in het westen en overstromingen in het oosten is de klimaatverandering nu al voelbaar in de VS. Maar als de globale temperaturen de internationaal overeengekomen limiet overschrijden, zal dat “aanzienlijke schade” toebrengen aan de levens van de Amerikanen, stelt een Amerikaans overheidsrapport.

De regering-Trump publiceert vrijdag een vierjaarlijkse klimaatevaluatie, opgesteld door 13 federale instellingen. Die timing is geen toeval, zeggen de meer dan driehonderd wetenschappers die aan het rapport werkten. Hun werk werd niet gecensureerd, maar door het nu te laten verschijnen zouden de verontrustende conclusies in het rapport ondergesneeuwd raken door het feestgedruis rond Thanksgiving. 

The Guardian kon een voorlopige versie van het onthutsende rapport inkijken. Het verwijst naar de overstromingen in het oosten, bosbranden in het westen, bodemverlies in het midwesten en erosie in Alaska om te onderstrepen dat de “impact van de klimaatverandering in heel het land toeneemt, en dat het fysieke, sociale en economische welzijn van de Amerikanen steeds meer onder druk staat”.

“Vanwege het historisch hoge niveau van broeikasgassen, zouden de verliezen voor de Verenigde Staten kunnen oplopen tot honderden miljarden dollars in verschillende sectoren tegen eind deze eeuw”, klinkt het in de jongste ‘National Climate Assessment’.

Negatieve impact

“Zonder substantiële en volgehouden inspanningen om de klimaatverandering op internationaal niveau te verzachten, en ons op regionaal niveau aan te passen, gaat ze steeds meer een negatieve impact hebben op de Amerikaanse infrastructuur en welvaart, alsook op de economische groei in deze eeuw”, zeggen de auteurs.

“De gevolgen van klimaatverandering buiten onze grenzen gaan onze handel en economie steeds meer beïnvloeden, vooral de import- en exportprijzen, maar ook de bedrijven die investeringen en toeleveringsketens in het buitenland hebben”, klinkt het in het rapport, dat meer dan duizend pagina’s telt.

Consequenties

Zonder een aanzienlijke beperking van de uitstoot van broeikasgassen kunnen de globale temperaturen tegen het einde van deze eeuw met 5 graden Celsius toenemen, stelt het rapport. De huidige respons op de klimaatcrisis volstaat niet om de ergste consequenties af te wenden. 

“Zowel de globale als regionale inspanningen zijn onvoldoende om aanzienlijke schade voor de Amerikaanse economie, milieu, volksgezondheid en welzijn in de komende decennia te voorkomen”, klinkt het.

“De klimaatverandering beïnvloedt ons water, voedsel en onze ecosystemen. Dit rapport is belangrijk omdat het aantoont dat het al aan het gebeuren is waar wij leven, niet op afgelegen eilanden of de noord- en zuidpool.”

Het klimaat verandert nu al sneller dan ooit voordien, klinkt het in het rapport. Het gemiddelde zeepeil aan de Amerikaanse kust is meer dan 22 centimeter gestegen sinds het begin van de 20ste eeuw. Bosbranden hebben tussen 2000 en 2016 minstens 150 miljoen are in de as gelegd. Meer dan 100 miljoen mensen in de VS leven op plaatsen met een slechte luchtkwaliteit, en grondwaterbronnen slinken.

“Hoax”

Sinds de vorige klimaatevaluatie in 2014 gepubliceerd werd, heeft Amerikaans president Donald Trump - die klimaatverandering nog steeds een ‘hoax’ noemt - de VS teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Zijn regering heeft sindsdien zowat elke maatregel om de uitstoot te beperken teruggedraaid.

Twee dagen geleden nog riep Trump weersomstandigheden in om zijn standpunt kracht bij te zetten. “De brutale en lange koudegolf kan alle records breken. Wat is er gebeurd met klimaatverandering?” tweette hij toen.

lees verder onder de tweet:

Camp Fire

Het nieuwe rapport komt uit terwijl Californië kreunt onder de meest dodelijke branden tot dusver. Het stadje Paradise is totaal verwoest door de zogenoemde Camp Fire, meer dan 80 mensen zijn gestorven en duizenden mensen sloegen op de vlucht. Maar Trump ontkent dat de klimaatverandering Californië vatbaarder maakt voor branden, en legt de schuld bij het “slechte beheer” van bosgebied.

Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234