Donderdag 01/06/2023

NieuwsNatuur

Nieuw rapport beschrijft enorme afname van Europese broedvogels: deze soorten zien we vandaag minder

De Gele kwikstaart heeft het moeilijk in Europa. Beeld DM
De Gele kwikstaart heeft het moeilijk in Europa.Beeld DM

Het gaat bijzonder slecht met de Europese vogels. Sinds 1980 is de populatie broedvogels met één zesde gekrompen. Dat komt neer op ongeveer 600 miljoen vogels minder dan toen. En opvallend: de huismus is het zwaarst getroffen, zo meldt Natuurpunt. Al is er ook goed nieuws.

Beau Wauters

Tot 19 procent minder vogels

Wetenschappers van de Royal Society for the Protection of Birds, BirdLife International en het Tsjechisch Instituut voor Ornithologie onderzochten 378 van de 445 inheemse, Europese broedvogelsoorten. Volgens de studie nam het aantal vogels tussen 1980 en 2017 af met 17 tot 19 procent, wat neerkomt op zo’n 560 tot 620 miljoen minder vogels.

Vooral intensievere landbouw en biodiversiteitsverlies ligt aan de oorzaak van de krimp.

Dit zijn de zwaarst getroffen soorten:

De ooit zo alomtegenwoordige huismus tekent steeds minder present. Sinds 1980 is 50 procent van de populatie verdwenen, in totaal 247 miljoen minder vogels. Zijn naaste verwant, de ringmus, telt 30 miljoen vogels in de populatie. Beide soorten zijn het slachtoffer van intensieve landbouw, maar ook in de steden gaan ze erop achteruit. Daar spelen voedseltekorten, de verspreiding van vogelmalaria of de effecten van luchtvervuiling hen parten.

De huismus. Beeld shutterstock
De huismus.Beeld shutterstock

Gele kwikstaart

Naast de huismus is ook de gele kwikstaart, een gekende soort op het platteland, sterk achteruit gegaan met 97 miljoen minder vogels in de populatie.

Daarna volgt de spreeuw met 75 miljoen en veldleeuwerik met 68 miljoen minder vogels in de Europese Unie.

Gele kwikstaart, spreeuw en veldleeuwerik. Beeld DM
Gele kwikstaart, spreeuw en veldleeuwerik.Beeld DM

Achteruitgang neemt af

Er is ook goed nieuws: de sterkste krimp van de vogelpopulaties voltrok zich in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Ondertussen is het tempo van de achteruitgang afgenomen. In de EU bieden de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn wettelijke bescherming aan prioritaire soorten en leefgebiden. Daardoor zijn zeven soorten roofvogels de afgelopen decennia toegenomen in aantal.

Lees hier het volledige rapport.

Voer zelf vogels in de winter

Tijd om weer vogels te voeren in de tuin: met deze gids lokt u de meeste soorten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234