Donderdag 21/10/2021

Negen op tien stedelingen ademen vieze lucht in

De luchtvervuiling in Shanghai piekte in december vorig jaar. Beeld BELGA
De luchtvervuiling in Shanghai piekte in december vorig jaar.Beeld BELGA

De luchtvervuiling is in zowat alle steden op aarde toegenomen. Slechts 12 procent van de mensen die in steden wonen, ademt een lucht in die onder de grenzen blijft die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert.

Elk jaar sterven naar schatting 7 miljoen mensen door de luchtvervuiling. Dat stelt de WHO in een pas gepubliceerde analyse, die is gebaseerd op onderzoek in 1600 steden in 91 landen. Vooral in Afrika en in Zuidoost-Azië is de toestand bijzonder slecht.

Ongeveer een kwart van de stedelingen staat bloot aan een luchtvervuiling die zeker 2,5 maal zo groot is als de grenswaarde die de WHO hanteert. Die grenswaarden zijn: gemiddeld 20 microgram per kubieke meter per jaar, als het gaat over fijnstofpartikels die maximum 10 micrometer groot zijn (kortweg PM10), of gemiddeld 10 microgram per kubieke meter per jaar, als het gaat over fijnstofpartikels die maximum 2,5 micrometer groot zijn (PM2.5).

Autoverkeer
Ook in ons land zijn de cijfers voor de gemeten steden (Antwerpen, Brugge, Gent, Brussel, Luik en Charleroi) zorgwekkend. Zowel op vlak van PM10 als van PM2.5 zit geen enkele stad onder die grenswaarden. Op vlak van PM10 scoren Antwerpen (29 µg/m³ per jaar) en Gent (31 µg/m³ per jaar) het slechtst, evenals bij PM2.5 (Antwerpen: 20 µg/m³ per jaar, Gent: 21 µg/m³ per jaar).

De belangrijkste oorzaken van de slechte kwaliteit van de lucht zijn het autoverkeer en het gebruik van fossiele brandstoffen. Ook een ondoelmatig gebruik van energie in gebouwen doet de kwaliteit van de lucht geen goed.

Beterschap
In sommige steden is de situatie verbeterd, constateert de WHO. De VN-organisatie prijst de Colombiaanse hoofdstad Bogotá. Doordat het openbaar vervoer er sterk is verbeterd en er allerlei maatregelen ten gunste van fietsers en voetgangers zijn genomen, zijn flinke successen geboekt.

Ook het stadsbestuur van de Deense hoofdstad Kopenhagen krijgt een compliment. De verbetering van de luchtkwaliteit in zulke steden maakt volgens Maria Neira, WHO-directeur publieke gezondheidszorg, dat het mogelijk is de luchtkwaliteit met gerichte maatregelen te verbeteren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234