Update
NASA: "Lek in ISS mogelijk te wijten aan een computerprobleem"
Het alarm op het Internationaal Ruimtestation ISS is volgens het eerste onderzoek van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA niet veroorzaakt door een ammoniaklek.
In het Internationaal Ruimtestation ISS is de zeskoppige bemanning uit de Amerikaanse sectie naar het Russische segment geëvacueerd na een lek, zo meldden Russische persbureaus op gezag van de Russische vluchtleiding (Tsoup) nabij Moskou.
Eerst was er sprake van ammoniaklekkage, maar de NASA ontkent dit nu. "Op dit moment gelooft het team niet dat ammoniak is gelekt", zo zei ISS-manager Mike Suffredini woensdag bij een persconferentie. In plaats daarvan denkt NASA aan een computerprobleem. "We denken dat nu alles goed is, maar we hebben nog een lange weg voor ons tot we alles opnieuw geconfigureerd hebben", zei hij nog. "We hopen dat de bemanning deze avond opnieuw in het Amerikaanse segment kan."
Het Amerikaanse segment van het ISS werd geïsoleerd, terwijl de aanwezigheid van vervuilende stoffen in het Russische gedeelte binnen de limieten was, aldus een functionaris van het Russische ruimtevaartbureau Roscoscmos.
De NASA beklemtoont dat de zes opvarenden de veiligheidsprocedures volgen terwijl de toestand wordt ingeschat. Via Twitter meldde het ruimtevaartagentschap inmiddels dat het vermoedelijk om een vals alarm gaat, door een defecte sensor ofwel een fout bij het doorgeven door de computer.
Recap: #ISS crew inside Russian segment after a coolant pressure alarm. No signs of a leak. Controllers are assessing. 11 a.m. EST TV update
— NASA (@NASA) 13 januari 2015
"Onder controle"
Volgens een Russische ruimtevaartdeskundige had voor een oplossing een ruimtewandeling nodig kunnen zijn, maar een algehele ontruiming niet. "De situatie is gecompliceerd, maar onder controle. Ammoniaklekken hebben zich in het verleden nog voorgedaan", klonk het.
"Evacuatie staat niet op de agenda. De bemanning bevindt zich in het Russische segment. De situatie wordt onderzocht", aldus Oleg Ostapenko, hoofd van Roscosmos.
Indien het ISS algeheel bij wijze van noodmaatregel zou dienen geëvacueerd, gebeurt dit - bij een bewoning door zes mensen - via twee Sojoez-capsules die permanent aan het ISS hangen. Zoiets is nog nooit gebeurd, ook niet in de vroegere Russische ruimtestations Saljoet en de Mir.
In 1997 kwam het in de Russische Mir bijna tot een evacuatie nadat tengevolge van een botsing met een vrachtruimteschip de wand van de Spektr-module was lekgeslagen. De twee Russen en de Amerikaan aan boord losten het probleem op door Spektr vliegensvlug hermetisch af te sluiten, hoewel het de bedoeling was zich naar de Sojoez te begeven om naar de Aarde terug te keren.
Training
De Duitse astronaut en ex-opvarende van het ISS Alexander Gerst zei dat de situatie niet tot grote moeilijkheden zou leiden en dat bij de training voor dergelijke gevallen wordt geoefend. "De helft van de training is training voor noodgevallen", zei de astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Er zijn drie grote gevaren waarop astronauten zich voor hun verblijf in het ISS voorbereiden: brand, drukverlies en ammoniaklekkage.
Een incident had de terugkeer naar de aarde kunnen vertragen van de onbemande Dragon-capsule die maandag met vracht is aangekomen.