Vrijdag 24/05/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Naar een betere luchtkwaliteit in de stad

Meer zuurstof voor de stad Beeld Getty Images

Woont u in de stad? Dan vraagt u zich misschien af of uw levenskwaliteit daalt als de luchtkwaliteit in uw omgeving erop achteruitgaat. Een belangrijke oorzaak van die stedelijke luchtverontreiniging? De uitstoot van de voertuigen die er rondrijden.

Lage-emissiezones

De overheid probeert die schadelijke uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden te verminderen door de meest vervuilende wagens uit stadscentra te weren. Zo voerde de stad Antwerpen begin 2017 een lage-emissiezone (afgekort: LEZ) in en begin 2018 volgde het Brusselse Gewest.

Hoe het werkt

Wilt u met uw wagen een lage-emissiezone in? Dan moet hij voldoen aan vastgelegde uitstootcriteria, zoals de euronorm van uw motor. De meeste auto’s mogen sowieso binnen, zoals benzinewagens met euronorm 1 of hoger en dieselwagens met euronorm 4 of hoger. Ook dieselwagens met euronorm 3, uitgerust met een roetfilter, mogen de zone voorlopig nog binnen.

Andere oplossingen   

Natuurlijk is een LEZ maar een van de vele middelen om de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren. Kunt u zélf ook een bijdrage leveren? Zeker. Ga eens te voet of neem de fiets. Dat is goed voor de luchtkwaliteit én het is gezond. Of: neem eens trein, tram of bus, of een combinatie ervan.

Opgelucht ademhalen in de stad Beeld Getty Images

Toch met de wagen?

Rijdt u toch met de wagen, omdat u kinderen hebt of een behoorlijke vracht vervoert, of omdat u slecht ter been bent? Ook dan zijn er oplossingen, zoals de Toyota Yaris Hybride , de eerste en enige hybride stadswagen. U rijdt makkelijk meer dan 50% van uw reistijd elektrisch en hebt geen stopcontact nodig, omdat de batterij zichzelf oplaadt terwijl u rijdt. Dankzij een lager verbruik, een zeer geringe uitstoot van fijn stof en een verminderde uitstoot van CO2 en stikstofoxiden, draagt u sowieso bij tot een betere stedelijke luchtkwaliteit. En: in het uitgebreide hybride-gamma van Toyota vindt u altijd wel een model dat bij uw behoeften past. Meer info? Klik hier.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.