Dinsdag 20/08/2019

Hernieuwbare energie

Na zonne-energie breekt 'energie uit de maan' door

Een vlieger als deze kan getijden omzetten in stroom. Beeld Minesto

Het is onuitputtelijk, altijd aanwezig en uiterst krachtig: energie uit eb en vloed. Er zit zo’n vaart in dat de capaciteit tegen 2050 bijna dubbel zo groot zal zijn dan de huidige capaciteit voor kernenergie.

Niet alleen uit de zon maar ook uit de maan kunnen we eindeloos veel hernieuwbare energie halen. Want de maan zorgt voor eb en vloed. En dat geeft in zee een kolossale bewegingskracht die de mens steeds beter in elektriciteit weet om te zetten.

Zonet is in het Noord-Franse Cherbourg de eerste fabriek voor 'getijdenturbines' geopend. De getijden zorgen voor een sterke beweging die de turbines doet draaien. Die kracht wordt dan omgezet in elektriciteit. Van Ierland tot Japan gaan bedrijven steeds vaker op die manier energie plukken op zee.

Tot niet zo lang geleden bleek het knap lastig en duur om toestellen te maken die tegen de vernielende impact van de wilde zee en het bijtende zeewater kunnen.

Beeld theguardian

Stroom voor 2000 gezinnen

Maar nu keert het tij. In 2017 verdubbelde de capaciteit van deze industrie en volgens de EU kunnen we tegen 2050 zo’n tiende van onze energie uit het samenspel van maan en zeeën halen, goed voor 76 miljoen huishoudens. Nog in 2050 zullen we zelfs een haast dubbel zo grote capaciteit voor energie uit de zee hebben dan wat we nu wereldwijd aan capaciteit voor kernenergie hebben. De laatste tijd gaan er dan ook steeds meer miljoenen investeringseuro’s en -dollars naar.

Er zijn vier methodes, waarvan er twee het verst staan: met de kracht van de getijden, wat dus letterlijk via de maan is, of via die van golven, die door de wind ontstaan. De getijdenmethode staat het verst. De eerste grote installatie, het Meygen-project in Schotland, geeft al een jaar stroom aan zo’n 2.000 huishoudens. Er zijn ook verticale turbines die op en neer glijden en een Chinees bedrijf heeft een golvend membraan dat als een vis in zee beweegt en zo bewegingskracht van de getijden absorbeert. Andere gaan voor onderwatervliegers die op en neer bewegen.

“Welk model ook het pleit wint, deze technologie is klaar om gecommercialiseerd te worden”, zegt Donagh Cagney van Ocean Energy Europe, een netwerk van blauwe energie-professionals.

Via de golven werken, is moeilijker omdat je dan nog meer verpletterende krachten moet opvangen. Maar prototypes, zoals boeien die langs een paal op en neer gaan, doen het goed. Het Belgische Laminaria lanceerde een verticale, flexibele pilaar die de zijdelingse energie van de golven opvangt. Eerste tests in Oostende leverden positieve resultaten op.

“Ook dit is veelbelovend. Golven zijn vaak op korte termijn voorspelbaar en dit kan een mooie aanvulling zijn op offshore windenergie”, aldus Cagney.

Beeld theguardian

400.000 jobs

Dat deze blauwe energie nodig is, staat ook volgens de EU als een paal boven water. Tussen 2013 en 2016 steeg het aandeel van wind en zon dan wel met 75 procent, samen maken ze nog altijd maar tien procent van alle bronnen uit.

Een belangrijk voordeel is dat zolang de maan rond de aarde cirkelt, deze energiebron beschikbaar is, wat je van zon en wind niet kunt zeggen. Nog een meevaller is dat het volgens Ocean Energy Europe in Europe zo’n 400.000 jobs kan opleveren, net in regio’s waar jobs en inkomsten uit scheepvaart en visserij afkalven.

Cagney: “De grootste uitdaging is nu vooral de prijs drukken. Daarvoor zijn subsidies nodig, zeker in Groot-Brittannië en Frankrijk waar voor de getijdenenergie het grootste Europese potentieel zit. Er is een financiële boost aan de start nodig. Bedoeling is het pad te volgen van windenergie, waarbij nu de prijzen crashen en er stilaan geen steun meer nodig is.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden