Zaterdag 20/07/2019

Mysterie ontrafeld: nieuwe ontdekking onthult hoe wereldberoemde piramides mogelijk gebouwd werden

Piramide van Cheops Beeld AFP

Wereldberoemde piramides waaronder die van Gizeh en Cheops spreken al jaren tot de verbeelding. Mede doordat de manier waarop ze gebouwd werden een mysterie blijft. Maar een toevallige ontdekking in een Egyptische albastgroeve licht nu een tipje van de sluier. 

Een Brits-Frans team archeologen bestudeerde oude inscripties op de hellingen van de groeve. Tot ze een reeks paalgaten ontdekten die allicht gebruikt werden om de grote en zware stenen sneller te verslepen. Daardoor zouden de piramides sneller gebouwd zijn dan eerst gedacht werd.

De ontdekte structuur van openingen suggereert dat de bouwers in beide richtingen konden sjouwen. In plaats van de stenen blokken achter hen aan te slepen, zouden de oude Egyptenaren een katrolsysteem gebruikt hebben. Zo kon iemand de stenen vooruit trekken, terwijl anderen boven aan het touw trokken. 
Dat leek voor de recente vondst onmogelijk.

“Zo’n systeem laat toe dat meerdere mensen samen kracht uitoefenen. Zo kunnen de stenen veel sneller verplaatst worden dan eerst gedacht werd”, aldus onderzoeksleider Roland Enmarch.

Grote Piramide 
Nadat de onderzoekers de openingen ontdekten, verschoof hun aandacht al snel van inscripties naar de manier waarop de piramide geconstrueerd was. Toch voegt het oorspronkelijke studieobject nog een belangrijke waarde toe aan het onderzoek. De inscripties dateren immers van de regeerperiode van farao Cheops (2604-2581 voor Christus). Diezelfde periode werd de Grote Piramide of de Piramide van Cheops gebouwd, waarschijnlijk met hetzelfde katrolsysteem. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden