Vrijdag 06/12/2019

Borstkanker

‘MRI-scan voor borstkankeronderzoek is gevoeliger, maar geeft vaker vals alarm’

Beeld Shutterstock

Als vrouwen erg dicht borstweefsel hebben, is het via een mammografie moeilijker borstkankertumoren te vinden. Worden ze gescand met een MRI, dan gaat dat beter. Op basis van een nieuw onderzoek zouden artsen in Nederland zo honderden gevallen van borstkanker sneller kunnen opsporen. Interessant cijfermateriaal, vindt radioloog Pieter De Visschere (UZ Gent). 

Hoe gebeurt borstkankeronderzoek momenteel? 

“Vrouwen tussen 50 en 69 jaar krijgen een keer om de twee jaar een uitnodiging voor een mammografie. Die wordt geanalyseerd door een radioloog en krijgt een tweede lezing in een referentiecentrum. Momenteel is het zo dat we bij 5 procent van de vrouwen een afwijking vaststellen. Maar die is slechts bij 20 procent kwaadaardig. In veel gevallen – 80 procent dus – is het vals alarm.” 

Dit onderzoek wijst erop dat de mammografie bij vrouwen met dens borstweefsel volledig wit kleurt, waardoor je niets ziet. Hoe vaak gebeurt dat? 

“Ongeveer 8 procent van de vrouwen heeft inderdaad heel dicht borstweefsel. Bij hen is het moeilijk om iets vast te stellen. Terwijl we ook weten dat zij een iets grotere kans op borstkanker hebben. Daarom is dit onderzoek uitgevoerd: om te kijken wat we naast een mammografie nog kunnen doen om borstkanker op te sporen.” 

Dankzij MRI-scans zouden in Nederland jaarlijks ten minste 300 borstkankergevallen sneller aan het licht komen.  

“Ja, een MRI-onderzoek heeft een veel hogere gevoeligheid, maar het nadeel is dat we veel te veel detecteren. We zien veel zaken die geen tumor blijken te zijn. Bij de keuze van een screeningstechniek moeten we een evenwicht zoeken. Bij een mammografie weten we dat we 80 procent van de kankertumoren kunnen vinden en 20 procent zullen missen. Met MRI-scans gaan we veel meer tumoren vinden, maar vaak zullen het ‘vals-positieven’ zijn.”

Kan dit onderzoek iets veranderen? 

“De meerwaarde van dit onderzoek is dat we nu meer inzicht hebben door het cijfermateriaal, waar we vroeger enkel konden afgaan op ons buikgevoel. Het is logisch dat je met een MRI veel meer gevallen van borstkanker kunt vaststellen, maar nu weten we precies hoeveel. 

“De onderzoekers hebben aanvullend een MRI verricht als de mammografie geen afwijkingen toonde. Dankzij die MRI werden per 1.000 vrouwen 16,5 tumoren ontdekt die niet gezien werden op de mammografie, en kwamen in de twee jaar erna minder tumoren aan het licht. Dat ging wel ten koste van 79,8 vals-positieve resultaten per 1.000 vrouwen.”

Moet de MRI-scan dan niet meer gebruikt worden? 

“Dat is nu de discussie. Maar als de vraag is of MRI-scans uitgevoerd moeten worden bij alle vrouwen met dicht borstweefsel, dan is het antwoord voor mij: nee. Omdat je ook naar het globale plaatje moet kijken. Een MRI-scan is minder vlot beschikbaar dan een mammografie. Ook weten we niet hoeveel het zou kosten om consequent patiënten met dicht borstweefsel te onderzoeken met een MRI – dat is trouwens een zeer duur onderzoek – en hoeveel levens je er precies mee redt op de lange termijn. 

“Het blijft wel een optie om een MRI uit te voeren na een mammografie. Maar je moet er dan wel rekening mee houden dat je vaak vals alarm zult krijgen. Dat kan aanleiding geven tot ongerustheid of tot onnodige ingrepen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234