Maandag 14/10/2019

Voeding

Morgen op het menu: kweekvlees

Uma Valeti en Nick Genovese hebben twee miljoen dollar binnengehaald met hun gehaktbal. Beeld RV

Vlees dat groeit als een prei, waarvoor je geen dieren moet slachten: het wordt een realistisch alternatief. Dat bewijst een nieuwe start-up met een kweekvleesgehaktbal. 'De markt is gigantisch en de prijs is gevoelig aan het dalen.'

"Binnen het uur wilden ze ons zien." Cardioloog Uma Valeti (University of Minnesota) kon het amper geloven. Na enkele jaren testen stapte hij met zijn plannen voor een start-up in kweekvlees naar durfinvesteerders in Silicon Valley, en die hapten meteen toe. Nu heeft Valeti's bedrijf Memphis Meats twee miljoen dollar en deals met restaurants en hamburgerketens binnengehaald, en proefden ze hun eerst kweekvleesgehaktbal.

Daarmee is de derde start-up voor kweekvlees een feit. In Brooklyn werkt Modern Meadow aan 'kweekleder' en staat kweekvlees op de planning. Eind januari kondigde de Nederlandse professor Mark Post een start-up voor kweekvlees aan: Mosa Meat, aan de Universiteit van Maastricht. Doel is de moderne landbouw te hertekenen. Daarin gaat nu een derde van de granen en een kwart van het land naar veeteelt.

"Investeerders komen zich aanbieden", vertelt Post. "Niet zo vreemd, want deze markt heeft een enorm potentieel. Het is goed dat er extra start-ups komen." Post werkte jarenlang aan een hamburger van kweekvlees. Drie jaar geleden werd het eerste exemplaar in een Londense tv-studio gebakken en professioneel geproefd. Het oordeel was voorzichtig positief, maar het prijskaartje erg gepeperd: 290.000 euro.

Voor het overige lijkt kweekvlees alleen maar voordelen te hebben, die niet alleen start-ups en hun investeerders interesseren, maar ook onderzoekers in Europa, Japan en de VS of Bill Gates en de Google- en Twitter-oprichters.

In plaats van een dier te slachten, worden specifieke spiercellen weggenomen die de eigenschap hebben dat ze weefsel herstellen. Die cellen vermenigvuldigen zich in een soort bioreactor met een speciaal 'voedend' mengsel van onder andere vitamines, eiwitten, suikers en serum. Met voldoende van dat weefsel en vetweefsel maakten Post en co. de eerste kweekvleeshamburger en Valeti en co. nu de eerste kweekvleesgehaktbal.

Onderzoek toont dat kweekvlees de broeikasgasuitstoot met 90 procent vermindert, omdat er veel minder graan, 98 procent minder land, 90 procent minder water en zo'n 50 procent minder energieconsumptie nodig is dan in de klassieke landbouw. Mestoverschotten en dierenleed zijn er niet.

Valeti, die als cardioloog gefascineerd raakte door het herstelvermogen van hartspierweefselcellen, wijst ook op de gezondheidsvoordelen. "Wij bepalen en controleren zelf het vetgehalte. En omdat het niet gaat om dieren die in slechte omstandigheden op elkaar gepropt leven, zijn ook geen antibiotica nodig en is er veel minder risico op ziekte en besmetting."

Commercieel haalbaar

En ondertussen zakt de prijs gevoelig. Valeti: "Als je meerekent dat de huidige vleesindustrie fiks gesubsidieerd wordt en wij maar drie kilocalorieën graan nodig hebben om één kilocalorie vlees te maken (omdat er aan de start wel dierlijke cellen nodig zijn, BDB), terwijl dat in het klassieke model 23 kilocalorieën zijn, dan weet je dat kweekvlees zeker commercieel haalbaar is."

Post wil met Mosa Meat binnen vijf jaar kweekvlees aanbieden voor tien tot twintig euro per kilogram, of zo'n acht euro per hamburger. Post: "Dat is nog altijd duur, maar in restaurants en speciaalzaken kan dat wel. We gaan het productieproces zodanig opschalen dat het op den duur in de warenhuizen kan voor de prijs die je nu betaalt voor gewoon vlees. Alles is voorhanden."

Een andere hindernis is perceptie. De consument wil wat 'natuurlijk' is. Valeti: "Kweekvlees is eigenlijk natuurlijker dan industrieel vlees. Het bestaat uit cellen die dezelfde zijn als in vlees uit dieren die met natuurlijke voedingsstoffen groeien.

"Marktonderzoek toont dat er nu al minstens 40 procent early adopters zijn, terwijl bekend is dat je maar 5 procent nodig hebt om iets nieuws te lanceren. Dit wordt erg groot."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234