Vrijdag 24/05/2019

Wetenschap Vraag van de week

Moeten etensrestjes meteen de koelkast in?

Beeld Suzanne Ranzijn

U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? Hier moet u zijn.

Wat doe je met die pan nog hete pompoensoep, of met die klaargemaakte tabouleh voor morgen? Zet je die warm in de koelkast of laat je die eerst even afkoelen op het aanrecht?

Het is soms niet makkelijk om in te schatten hoeveel eten je moet maken. Zonde om de restjes weg te gooien, maar wat doe je met de tomatensoep of de vol-au-vent? Eerst laten afkoelen op het aanrecht en dan de koelkast of de vriezer in? Of zet je het al meteen koud?

“Bereid eten moet zo snel mogelijk in de koelkast”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid. Bij lage temperaturen kunnen micro-organismen, waaronder ziekmakende bacteriën, zich namelijk niet of minder makkelijk vermenigvuldigen.

“Een aantal soorten organismen kan nog wel groeien in de koelkast, maar dan aanzienlijk langzamer”, meldt Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie. Dit zijn meestal de soorten die je eten laten bederven maar die je niet ziek ­maken.

Toch is het nog dampende eten direct in de koelkast zetten ook weer niet de bedoeling. Het Voedingscentrum raadt aan om het eten eerst buiten de koelkast te laten afkoelen.

Voor de gerechten zelf is het weliswaar goed om zo snel mogelijk de koeling in te gaan, maar voor de andere etenswaren in de koelkast kan dat problemen veroorzaken. Als je warme gerechten in de koelkast zet, stijgt de temperatuur in het hele apparaat. “Dan loop je het risico dat je de melk of de ham opwarmt en die juist eerder bederft”, legt Zwietering uit. Daarom is het verstandig het eten eerst even te laten afkoelen en na een uurtje in de koeling te zetten. “Het kan ook slim zijn om het eten eerst in een bak koud water te zetten”, voegt Van der Vossen toe. “En tussendoor goed doorroeren.”

In de meeste koelkasten is de onderste plank trouwens het koudst. Daar moeten de producten die het snelst bederven. Van der Vossen: “In de deur is het warmer, daar kunnen de producten die spoedig zullen worden opgegeten of minder snel bederven.”

Bij kleinere hoeveelheden maakt het iets minder uit hoe warm het is wanneer je het wegzet. “Een half bakje Chinees is minder een probleem dan een grote pan erwtensoep”, vertelt Zwietering.

Als het eenmaal gekoeld staat, zou je het voedsel eigenlijk niet langer dan twee dagen moeten bewaren. “Dat is een mooi richtgetal, maar er is natuurlijk geen harde grens”, vertelt Zwietering. Omdat er geen concrete tijdslimiet is, is het verstandig om even het eten te bekijken en eraan te ruiken.

Wanneer het gekoelde eten eenmaal uit de koelkast is, moet je niet te lang wachten met tafelen. “Haal het eten kort voor opwarmen uit de koeling en verhit het door en door”, aldus Van der Vossen. Na twee uur buiten de koelkast is het niet meer lekker of veilig om te verorberen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.