Vrijdag 09/12/2022

Gezondheid

Minder vrouwen sterven bij bevalling, ‘maar cijfers zitten nog ver van doelstelling’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het aantal vrouwen dat sterft tijdens de zwangerschap en de geboorte, is sinds 2000 met een derde gedaald. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de VN waarover The Guardian bericht. Maar het tempo van de daling blijft ver achter bij de wereldwijde doelstellingen om het aantal sterfgevallen onder moeders terug te dringen.

Charlotte Taelman

Volgens cijfers van de VN die vandaag werden gepubliceerd, stierven in 2017 naar schatting 295.000 vrouwen tijdens hun zwangerschap of de geboorte. In 2000 waren dat er nog 451.000. Wereldwijd bedraagt de kraamsterfte bij moeders per 100.000 pasgeborenen 211, vergeleken met 342 in 2000.

Hoewel de daling wordt toegejuicht, bestaat de bezorgdheid dat het langzame tempo betekent dat de VN-doelstelling voor duurzame ontwikkeling (SDG’s) niet zal worden gehaald tegen 2030. Volgens die doelstelling mogen er niet meer dan 70 sterfgevallen per 100.000 geboortes zijn. Sinds de SDG’s werden opgesteld in 2015, is het tempo van de daling afgeremd.

“Hoewel het waar is dat er vandaag meer vrouwen en kinderen overleven, is de lichte daling van het aantal moedersterftes tussen 2015 en 2017 zeer zorgwekkend”, zegt Anneka Knutsson, hoofd van het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) voor seksuele reproductieve doeleinden

Gebrekkige gezondheidszorg

Armoede, ontoereikende en soms dure gezondheidsdiensten en een gebrek aan politieke wil zijn de belangrijkste oorzaken van de sterfgevallen, die vaak kunnen worden voorkomen door de juiste zorg. “De nieuwe cijfers tonen aan dat er nog steeds grote ongelijkheden zijn tussen en binnen landen. We weten dat een gebrek aan kwaliteitszorg een grote moordenaar is”, zegt Knutsson. “We moeten onze inspanningen verhogen en versnellen als we ons doel alsnog willen bereiken.”

Twee derde van de sterfgevallen vinden nog steeds in Afrika, ten zuiden van de Sahara plaats. In 2017 werd het aantal doden in die regio geschat op 196.000, in 2015 waren dat er 201.000. In Europa 740.

Zuid-Soedan, Tsjaad, Sierra Leone, Nigeria, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Somalië, Mauritanië, Guinee-Bissau, Liberia, Afghanistan zijn de tien landen met de hoogste moedersterfte. Daar stagneert of vertraagt de jaarlijkse daling. In de VS is het aantal sterfgevallen onder moeders gestegen van 12 per 100.000 levend geboren kinderen in 2000 tot 19 in 2017.

Zuid-Azië heeft de grootste vooruitgang geboekt met een vermindering van bijna 60 procent sinds 2000. India daarentegen is samen met Nigeria verantwoordelijk voor een derde van de wereldwijde moedersterfte in 2017.

Een conferentie in november, georganiseerd door het UNFPA en de Keniaanse en Deense regeringen, zal de regeringen oproepen om hun inspanningen op te voeren om een einde te maken aan vermijdbare moedersterfte.

Kindersterfte

De VN heeft ook gegevens gepubliceerd waaruit bleek dat de kindersterfte tussen 1990 en 2018 met bijna de helft is verminderd. Het totale aantal sterfgevallen onder de vijf jaar is gedaald van 12,5 miljoen in 1990 tot 5,3 miljoen in 2018.

“Wereldwijd is de geboorte een vreugdevolle gebeurtenis. Toch is een geboorte elke 11 seconden een familiedrama”, zegt Henrietta Fore, uitvoerend directeur van Unicef. “Een bekwaam paar handen om moeders en pasgeborenen te helpen bij de geboorte, samen met schoon water, adequate voeding, basisgeneesmiddelen en vaccins, kan het verschil maken tussen leven en dood. We moeten alles inzetten om te investeren in universele gezondheidszorg om kostbare levens te redden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234