Woensdag 07/06/2023

Voeding en milieu

Minder dierlijke producten eten is het allerbeste wat je voor de planeet kunt doen

Vlees en zuivel bieden ons nog geen vijfde van de energie die we uit voedsel halen, maar de productie slorpt 83 procent van de landbouwgrond op en zorgt voor 60 procent van de broeikasgassen door landbouw. Beeld ANP XTRA
Vlees en zuivel bieden ons nog geen vijfde van de energie die we uit voedsel halen, maar de productie slorpt 83 procent van de landbouwgrond op en zorgt voor 60 procent van de broeikasgassen door landbouw.Beeld ANP XTRA

Wil je iets doen om de planeet te beschermen, dan is minder vlees en zuivel consumeren de keuze die het meest zoden aan de dijk zet. Dat toont de eerste grote en volgens insiders indrukwekkende studie naar de impact op onze omgeving van wat wij eten en drinken.

Barbara Debusschere

Minder vliegreizen? Meer spaarlampen? Voor burgers die bezorgd zijn over het milieu is het niet evident om te weten welke ingrepen in je leven werkelijk een verschil maken. Nieuw onderzoek toont dat wie (veel) minder vlees en zuivel consumeert, zijn of haar ‘ecologische voetafdruk’ het meest doet krimpen.

Vlees en zuivel zijn goed voor slechts 18 procent van de energie die we uit voedsel halen, maar de productie ervan eist 83 procent van alle landbouwgrond op en is verantwoordelijk voor 60 procent van de broeikasgassen, zo blijkt uit de studie in Science.

40.000 landbouwbedrijven

De onderzoekers verzamelden gegevens van bijna 40.000 landbouwbedrijven in 119 landen, goed voor 40 soorten voeding die bijna ons volledige dieet uitmaken. Ze gingen de volledige impact na, van boerderij tot op het bord en van landgebruik en broeikasgasuitstoot tot waterverbruik en lucht- en watervervuiling.

Conclusie: “Vooral plantaardig voedsel eten is de belangrijkste manier om je impact op de planeet te verminderen”, zegt hoofdonderzoeker Joseph Poore (University of Oxford) “Of het nu gaat om broeikasgasuitstoot, wereldwijde lucht-en watervervuiling, waterverbruik of ontbossing, die aanpassing heeft een veel grotere positieve impact dan een elektrische wagen kopen of minder vliegreizen maken.”

Allemaal veganist?

Tot hun verrassing blijkt ook gekweekte zoetwatervis een minder goede optie, want hun uitwerpselen en het eten dat ze laten liggen zorgt voor de uitstoot van methaan, een krachtig broeikasgas.

Zonder consumptie van dierlijke producten zou er driekwart minder landbouwgrond nodig zijn dan nu het geval is, goed voor een gebied zo groot als de VS, China, de EU en Australië. En dan nog zou het mogelijk zijn om de hele wereld te voeden.

Moeten we dan allemaal veganist worden? Want het onderzoek toont dat zelfs de minst milieuschadelijke dierlijke producten nog altijd veel meer negatieve impact hebben in vergelijking met plantaardig voedsel. Zelfs het meest milieuvriendelijke vlees heeft een veel grotere voetafdruk dan de minst milieuvriendelijk geproduceerde groenten en granen.

Toch is het mogelijk de schade te beperken zonder dat de hele wereld veganist wordt. Poore: “De meest schadelijke soorten vlees en zuivel vervangen door plantaardig voedsel, levert al twee derde van de voordelen op indien we werkelijk geen dierlijk voedsel meer eten. Zo’n 570 miljoen landbouwbedrijven moeten dan anders gaan werken, maar er gaat nu al jaarlijks zo'n 430 miljard euro aan subsidies naar landbouw. Labels die de consument aangeven wat de minst en meest schadelijke producten zijn, maar ook subsidies voor de beste en belastingen op de slechtste voedingssoorten, zouden helpen.”

Professor Tim Benton (Universiteit van Leeds) wijst op een bijkomend voordeel: “We kunnen niet blijven eten wat we eten. Dat is voor de planeet niet vol te houden, zo toont deze indrukwekkende studie." Bovendien zouden alternatieve eetgewoontes ook de wereldwijde obesitasepidemie aanpakken. "Plantaardig eten maakt niet alleen de planeet, maar ook ons lichaam gezonder.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234