Vrijdag 21/02/2020

Klimaat

Miljoenen mensen riskeren hongersnood door 'El Niño'

Extreme droogte in Indonesië.Beeld GETTY

Het periodiek natuurfenomeen El Niño dat dit jaar zeer sterk aanwezig is, bedreigt vier miljoen mensen met hongersnood en uitdroging. In Papoea-Nieuw-Guinea - een eilandengroep ten noorden van Australië en ten westen van Indonesië - zijn dit jaar al minstens tweeduizend mensen gestorven door ondervoeding en dehydratatie.

Het effect van de El Niño-cyclus, waarbij het zeewater in de oostelijke Stille Oceaan opwarmt en extreme weersomstandigheden veroorzaakt, zorgde in Papoea-Nieuw-Guinea voor een aanhoudende droogte gevolgd door plotse vrieskou en vernielde hierbij het grootste deel van de oogst.

Volgens Michael Ire Appa, de lokale provinciale rampencoördinator, kan het dodental snel oplopen. "We leven nu al drie maand in extreme droogte en er is een groot voedsel- en watertekort. Verschillende districten hebben het aantal overlijdens nog niet gemeld", verklaarde hij aan Radio New Zealand.

De gevolgen van El Niño kunnen dit jaar volgens meteorologen even extreem zijn als bij de El Niño-cyclus van 1997-1998, waarbij naar schatting 23.000 mensen om het leven kwamen.

Uitgedroogde rijstvelden in Indonesië.Beeld GETTY

Humanitaire ramp

Dr. Simon Bradshaw, adviseur inzake klimaatveranderingspolitiek bij Oxfam Australië, zegt dat een groot deel van Papoea-Nieuw-Guinea in minder dan drie maanden zonder voedsel zal zitten. "Vooral in de hoger gelegen gebieden zijn de inwoners volledig afhankelijk van landbouw. Het water is er momenteel enorm schaars en dat beïnvloedt de oogst. De inwoners van Papoea-Nieuw-Guinea zijn voor 83 procent afhankelijk van hun eigen voedselproductie, waardoor een slechte oogst meteen gevolgen heeft", luidt het.

"El Niño kan voor de eilanden in de Stille Oceaan uitmonden in een regionale humanitaire ramp als we weten dat 4,1 miljoen mensen bedreigd worden door watertekorten, hongersnood en ziektes", zegt Sune Gudnitz van het Bureau voor Coördinatie van Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties. "Landen zoals Papoea-Nieuw-Guinea, Fiji, Tonga en de Solomoneilanden ondergaan nu al de gevolgen van El Niño waarbij sterk verminderde neerslag de oogst en waterbronnen heeft drooggezet. Die droogte kan de situatie in de landen die net bekomen zijn van tropische cyclonen Pam, Maysak, en Raquel nog verergeren" aldus Gudnitz.

Grootste invloed op armste mensen

"Uit recent onderzoek blijkt dat het periodieke weerfenomeen El Niño, dat normaal elke drie tot zeven jaar voorvalt, nu dubbel zo snel kan ontstaan en dat normale weersomstandigheden sterk zullen beginnen lijken op de omstandigheden tijdens dat weerfenomeen", zegt Bradshaw. De meeste landen die worden bedreigd door El Niño hebben dit te danken aan hun geografische ligging, economie, bestuursbeleid en bereikbaarheid. Zij zijn meestal het minst voorbereid op dit soort situaties.

"We hebben nooit geziene extreme weersomstandigheden meegemaakt, die hebben geleid tot zeer zware gevolgen. Ze werden het hardst gevoeld in de armste gemeenschappen, bij mensen die het minst verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering. Zij zijn niet verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen", zegt Bradshaw die vindt dat de effecten van El Niño en de klimaatverandering moeten leiden tot sterke afspraken tussen alle landen die deelnemen aan de Parijse klimaattop in december.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234