Wiskunde
Met deze 'strategie' versla je iedereen bij blad-steen-schaar
Op het eerste zicht lijkt 'blad-steen-schaar' een spel waarin de overwinning afhangt van puur toeval, waardoor alle vormen van strategisch denken compleet overbodig worden. Dat idee blijkt nu toch niet hélemaal te kloppen. Chinees wiskundige Zhijian Wang ontdekte namelijk dat er wel degelijk een methode bestaat om je winstkansen aanzienlijk te vergroten.
Al jarenlang zoeken wetenschappers naar een mogelijke manier om de compleet willekeurige uitkomst van een spelletje blad-steen-schaar te doorbreken. Die manier lijkt Chinees wetenschapper Zhijian Wang nu gevonden te hebben. De oplossing van het raadsel ligt niet zozeer in de aard van het spel - want daar is en blijft geen logisch touw aan vast te knopen - maar wel in de voorspelbaarheid van het menselijk gedrag.
In principe is winst of verlies bij een spelletje blad-steen-schaar volledig arbitrair. De beste strategie om het spel te winnen, is dan ook om er gewoon geen enkele strategie op na te houden en per beurt gewoon at random een blad, een steen of een schaar in de strijd te gooien. Wie immers wel een zeker patroon in zijn handeling steekt, maakt de kans daar door de tegenspeler op betrapt te worden immers alleen maar groter, en vergroot daarmee ook zijn kans om te verliezen.
Het is dan ook precies in het voorspelbare karakter van het menselijk spelgedrag - zoals Zhijian Wang dat ontdekte binnen de context van blad-steen-schaar - dat de sleutel naar de winst ligt. In een sociaal experiment, uitgevoerd aan de universiteit van China, ontdekte Zhijian dat de het gedrag van de persoon die het eerste rondje blad-steen-schaar verliest in een voorspelbaar patroon vervalt: wie verliest zal - in de grote meerderheid van de gevallen - overschakelen naar het volgende symbool in de blad-steen-schaar-rij.
Een voorbeeld: in een spelletje blad-steen-schaar kiest speler A steen als eerste 'worp'. Speler B kiest echter voor blad, wat speler A meteen in een netelige positie brengt. Omdat hij verloor met het symbool steen, zal hij normaliter overgaan naar blad, omdat dat het volgende symbool in de rij is. Wanneer speler B op de hoogte is van deze conditionele respons, kan hij daarop inspelen en zelf bij de volgende ronde schaar spelen, waardoor hij opnieuw de winnaar zal zijn.
Wie het principe nog niet volledig begrepen heeft, kan in onderstaande video de fundamenten en de toepassing van Zhijians theorie nog eens uitgebreid bekijken.