Dinsdag 30/11/2021

Seks

Meeste mensen dromen van triootje (maar doen het daarom nog niet)

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

Als er iets is waar Amerikanen over fantaseren, dan zijn het triootjes, ontdekte psycholoog Justin Lehmiller. Door met een enquête diep in hun hoofd te kijken, gaven ze hun diepste geheimen prijs.

Het is niet altijd makkelijk om te praten over wat er tussen de lakens gebeurt, laat staan dat we iets zouden zeggen over wat zich in ons hoofd afspeelt. Maar om op een wetenschappelijke manier wat inzicht over te krijgen in waar we aan denken als we opgewonden zijn, besloot de Amerikaanse psycholoog Justin Lehmiller (Universiteit van Indiana) om het op de man af te vragen.

Om te peilen naar hun diepste verlangens legde hij zowat 4.000 proefpersonen tussen de 18 en 87 een lijst met 369 vragen voor; over hun persoonlijkheid, hun ervaringen en hun seksuele fantasieën. Want een link tussen je persoonlijkheid en wat je fantasie prikkelt is er wel degelijk, zo ontdekte Lehmiller.

"Extroverte personen fantaseren bijvoorbeeld meer over groepsseks", vertelt hij. "En wie van nature veel belang hecht aan details, zal ook in zijn fantasie meer planmatig te werk gaan. Eigenlijk is onze fantasie echt een perfecte reflectie van wie we zijn. Onze achtergrond, maar ook onze leeftijd en ons geslacht, hebben een invloed op onze verbeelding."

Volgens de psycholoog, die zijn resultaten verwerkte in het boek Tell Me What You Want, is er zelfs verband met je politieke kleur. Conservatieven zouden zich vaker scenario's inbeelden waarin ze hun partner bedriegen of iemand begluren dan progressieven. "Waarschijnlijk komt dat omdat conservatieven zichzelf strengere morele en sociale regels opleggen", zegt Lehmiller. "Voor seksuele fantasie geldt altijd dat je net meer zal willen doen van wat je in het echte leven niet mag."

De triocurve

Wat de meesten zich misschien zullen afvragen is of er een verschil is tussen hoe mannen en vrouwen fantaseren. En dat is er zeker, volgens de psycholoog. Vrouwen hebben in hun fantasie meer aandacht voor de omgeving, maar zouden ook meer over bdsm fantaseren. "Dat wil niet zeggen dat ze zich daarin onderdanig opstellen", verduidelijkt Lehmiller. "Mannen focussen in hun verbeelding meer op de persoon, maar wagen zich ook vaker aan genderbending. Dat betekent fantaseren over seks met een transgender of de rol van een vrouw spelen."

Alles bij elkaar blijkt dat er uit het onderzoek van Lehmiller drie populaire thema's naar voor komen: groepsseks, bdsm – of simpelweg ruwe seks – en pikante ideetjes uitvoeren op een ongewone plaats. Taboethema's – denk aan voyeurisme of exhibitionisme – en fantaseren over ontrouw, volgen op op plaats vier en vijf.

Lees verder onder het beeld.

null Beeld Sven Franzen
Beeld Sven Franzen

"Ik vroeg de proefpersonen niet alleen wat hun fantasieën waren", zegt Lehmiller. "Maar ook om hun favoriete fantasieën uitgebreid te beschrijven. Nadien liet ik hen hun fantasie samenvatten tot een woord. En 'trio' is toen het meest naar voren gekomen."

Hij merkte zelfs dat er zoiets bestaat als een triocurve. De interesse voor een trio begint in de tienerjaren, bereikt een hoogtepunt tussen het veertigste en vijftigste levensjaar en neemt dan weer af. "Tieners en twintigers fantaseren niet zoveel over een triootje omdat seks voor hen nog vrij nieuw is", zegt Lehmiller. "Maar naarmate mensen ouder worden, denken ze er meer aan. Wie al lang in een vaste relatie zit, wil dan ook weer wat meer leven in de brouwerij. Voor late vijftigers en zestigers is gewone seks avontuurlijk genoeg."

Droom en daad

We fantaseren blijkbaar heel vaak over triootjes, en meestal mét onze partner, zegt Lehmiller. Maar als we het dan gaan proberen, loopt het vaak mis. Want anders dan hoe we ze inbeelden, gaan die er in de praktijk nogal klungelig aan toe.

De Amerikaanse psycholoog gelooft dat mensen hun fantasieën meer zouden moeten delen. Vier op de vijf Amerikanen hebben in de studie aangegeven dat ze hun fantasieën graag eens zouden uitvoeren, maar slechts een op de drie heeft dat echt al gedaan.

"We hebben de neiging om onze verlangens voor onszelf te houden", zegt hij. "Misschien omdat we ons er soms schuldig over voelen, maar met je partner praten over je fantasieën kan je relatie alleen maar sterker maken." Als je erover praat, moet je het wel wat voorzichtig aanpakken, geeft de psycholoog nog mee. Kies een goede plaats uit, en doe misschien een fles wijn open. "En hou het ook veilig, consensueel, en legaal."

Het boek Tell Me What You Want komt op 10 juli uit en is vanaf dan in de Engelstalige versie te koop.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234