Dinsdag 07/07/2020

"Meer studies nodig voor hyperbare zuurstoftherapie"

Beeld UNKNOWN

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) plaats vraagtekens bij de zogenaamde hyperbare zuurstoftherapie. Dat is een medische behandeling waarbij patiënten zuurstof wordt toegediend terwijl ze zich in een kamer met verhoogde druk (compressiekamer) bevinden. Het KCE voerde een onderzoek naar de behandeling.

Terugbetaling
Een aantal centra die de behandeling aanbieden, vragen volgens het KCE om de terugbetaling uit te breiden. Nu voorziet de ziekteverzekering een beperkte terugbetaling voor de eerste twee dagen. Maar voor de behandeling bij sommige aandoeningen bestaat er "onvoldoende wetenschappelijk bewijs van de werkzaamheid", aldus het kenniscentrum. Meer studies zijn nodig, dan pas kan uitgemaakt worden of "de terugbetaling van de behandeling bij bepaalde aandoeningen verantwoord is".

Aandoeningen
Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT, Hyperbaric Oxygenation Therapy) wordt in België al decennia toegepast, momenteel voor een tiental aandoeningen. Het gaat om een aanvullende behandeling voor sommige patiënten, reageert het KCE. Zo worden onder meer patiënten met een CO-vergiftiging, acute doofheid, moeilijk genezende diabetische wonden en weefselbeschadiging na radiotherapie onder hoge druk behandeld.

Duikongevallen
Bij duikongevallen waarbij de duiker te snel naar de oppervlakte terugkeert, wordt de behandeling ook toegepast. Maar voor het KCE is het wel onduidelijk of het toedienen van zuurstof nog voordelen biedt als de patiënt zich al onder hoge druk bevindt.

12 centra
België telt 12 centra met hyperbare voorzieningen. "In vergelijking met de buurlanden is dat een grote capaciteit", aldus het KCE. In 2006 kostte de terugbetaling van HBOT 83.000 euro voor ongeveer 1.400 sessies. In 2006 werden er door de centra meer dan 16.000 sessies gegeven aan ongeveer 2.000 patiënten. Ongeveer één derde van de patiënten werd behandeld voor CO-vergiftiging.

Het KCE, een autonome overheidsinstelling, adviseert de federale overheid inzake gezondheidszorg en ziekteverzekering. (belga/mvl)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234