Live
Meer dan 4.000 doden, B-Fast kan mogelijk pas woensdag starten
Het dodental van de zware aardbeving in Nepal loopt nog steeds op. De Nepalese autoriteiten zeggen dat er inmiddels meer dan 4.000 mensen om het leven zijn gekomen. Er zijn ook nog vele duizenden gewonden geteld. In dit artikel houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
21.30 uur: B-Fast kan mogelijk pas woensdag starten
Het is voorlopig niet duidelijk wanneer de Belgische reddingswerkers van B-Fast van New Dehli naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu zullen kunnen vliegen. In elk geval niet vroeger dan dinsdag 14.15 uur lokale tijd. Het doel van de Belgen blijft voorlopig in elk geval om zich ter plaatse te ontplooien, klinkt het bij Dimitri De Fre van B-Fast. Vermoedelijk zou dat dan wel ten vroegste dinsdagavond of woensdag kunnen.
Nadat de Belgen eerst al vertraging opliepen in het Midden-Oosten, bleek bij het naderen van Kathmandu dat de luchthaven volledig vol zat en geen vliegtuigen meer kon ontvangen. De Airbus A320 werd afgeleid naar New Dehli, in het noorden van India, waar de 43-koppige ploeg minstens tot dinsdag moet wachten om te kunnen vertrekken.
Voorlopig vertrekuur is 14.15 uur. Eerder vertrekken is uitgesloten, gezien de strenge internationale regels rond rusttijden voor piloten. Maar hoe dan ook was lang niet zeker of vroeger opstijgen überhaupt mogelijk zou zijn, verduidelijkt Dimitri De Fre van B-Fast. Minstens zeventien vliegtuigen met noodhulp wachten immers in New Dehli op groen licht.
Vraag is of dat er nog zal komen voor de Belgen. De vliegslots om te vertrekken lijken in orde, maar het blijft wachten tot het laatste moment voor zekerheid. Het Belgische team is wel vooral gespecialiseerd in het zoeken naar en redden van overlevenden onder het puin. De kans op succes slinkt daarbij fors naarmate de tijd verstrijkt. Het valt dus niet uit te sluiten dat de Verenigde Naties ervoor zouden opteren om voorrang te geven aan andere expertise op weg naar Kathmandu. "Dat is voorlopig onduidelijk, maar het doel is alvast om ons te ontplooien", aldus De Fre.
17.55 uur: B-Fast-team gestrand in India
Het team van B-Fast dat onderweg was naar Nepal, is noodgedwongen moeten uitwijken naar New Delhi, in het noorden van India. De luchthaven van Kathmandu kan de vele aankomende vluchten niet aan en staat volledig vol met vliegtuigen die noodhulp en reddingsteams afleveren.
"Iedereen is op hetzelfde moment vertrokken en komt op hetzelfde moment aan", klinkt het ontgoocheld bij de Belgen. "Dat is voor iedereen erg frustrerend, maar er komt tenminste wel noodhulp aan. Als wij het niet zijn, dan zijn het andere landen die vandaag nog arriveren."
De eerste zoekactie van de Belgen naar overlevenden is dus ten vroegste voor morgen, ruim 72 uur na de zwaarste aardbeving zaterdagochtend.
17.36 uur: "S.O.S. NEPAL" gelanceerd
Het Consortium 12-12, dat bestaat uit de humanitaire organisaties UNICEF België, Oxfam, Plan België, Handicap International, Caritas en Dokters van de Wereld, lanceert de nationale steunoproep "S.O.S. NEPAL" om "zoveel en zo goed mogelijk slachtoffers van de aardbeving helpen". "Met deze gezamenlijke actie willen zes grote humanitaire organisaties in België fondsen inzamelen, met zo weinig mogelijk kosten", zo klinkt het.
Giften zijn welkom op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 van het Consortium 12-12, 1210 Brussel. Giften vanaf 40 euro geven recht op een fiscaal attest voor belastingsaftrek.
17.22 uur: Meer dan 4.000 doden
Het dodental is verder verhoogd naar ruim 4.000. De Nepalese politie heeft aan het begin van de avond bekendgemaakt dat in Nepal 3.904 doden zijn geteld. Daarnaast zijn 18 mensen om het leven gekomen bij een lawine bij het basiskamp op de Mount Everest en kwamen er 61 mensen om in het aangrenzende India en 25 in Tibet.
Naar verwachting zal het dodental verder naar boven worden bijgesteld wanneer de hulpdiensten toegang krijgen tot de moeilijk bereikbare bergdorpen.
13.06: Zeker twee Belgen gewond in Nepal
Volgens VTM NIEUWS zijn na de aardbeving zeker twee Belgen gewond opgenomen in een ziekenhuis in Kathmandu. Een verzekeringsmaatschappij onderneemt pogingen om de landgenoten te repatriëren. Het is niet duidelijk hoe ernstig hun verwondingen zijn.
In totaal zijn er volgens Buitenlandse Zaken 160 Belgen in Nepal. Over de meeste landgenoten was er snel duidelijkheid, maar voor 23 Belgen tast Buitenlandse Zaken nog in het duister.
13.00 uur: Chaos op luchthaven Kathmandu
Het was vandaag een chaos op de enige internationale luchthaven van Nepal bij de hoofdstad Kathmandu. Honderden mensen, vooral uit buurland India, stonden in de rij om zo snel mogelijk het land te verlaten, meldde de krant Times of India.
Vanwege de drukte krijgen vrouwen, kinderen, ouderen en gewonden voorrang op Tribhuvan International Airport. Mensen vallen flauw door angst en stress, vertelde een arts tegen de krant.
12.16 uur: Aantal doden gestegen naar ruim 3.700
Het dodental van de aardbeving in Nepal is gestegen naar 3.726, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.
Gevreesd wordt dat het aantal doden nog verder stijgt, mogelijk naar 5.000.
12.02 uur: Israël evacueert baby's Nepalese draagmoeders
Israël is vandaag begonnen met de evacuatie van baby's van draagmoeders uit Nepal en hun Israëlische ouders. Drie pasgeboren baby's zijn al met een klein militair toestel naar Israël gevlogen. Het toestel had eerst artsen naar Nepal vervoerd om te helpen na de aardbeving.
Er moeten nog 22 kindjes naar Israël worden gevlogen, net als de ouders die naar Nepal waren gereisd voor de aardbeving plaatsvond. Ook vier draagmoeders worden geëvacueerd. Dat gebeurt allemaal met vliegtuigen die terugkeren na levering van hulp aan de slachtoffers van de beving.
Veel Israëlische homostellen met een kinderwens maken gebruik van een Nepalese draagmoeder, omdat dat in Israël alleen aan heterostellen is voorbehouden.
11.33 uur: "Schade aardbeving 20% van bbp"
De kosten van de wederopbouw van Nepal na de aardbeving zullen ruim 4,5 miljard euro bedragen. Dat schat Azië-hoofdeconoom Rajiv Biswas van het Amerikaanse adviesbureau IHS. Dat bedrag zou een vijfde zijn van het Nepalese bbp.
"De totale kosten van de wederopbouw, waarvoor bouwvoorschriften gelden die geschikt zijn voor aardbevingsgevoelige gebieden, kunnen op de lange termijn de vijf miljard dollar overschrijden", zei Biswas. "Grootscheepse internationale noodhulp is hard nodig, net als uitgebreide financiële en technische bijstand voor het herstellen van de economie op de lange termijn."
Nepal kan volgens Biswas uit eigen zak maar weinig geld opbrengen voor noodhulp en wederopbouw. Het gemiddelde jaarinkomen van een Nepalees is zo'n 1.000 dollar (omgerekend ongeveer 920 euro). Een doorsnee Nepalees gezin heeft alle mogelijke moeite de eindjes aan elkaar te knopen.
11.10 uur: Functies voor vermiste personen op Facebook en Google
Om de zoektocht te vergemakkelijken naar vrienden of familie in het door een aardbeving getroffen Nepal, hebben Facebook en Google speciale functies ingesteld.
Op Facebook kunnen gebruikers hun status op 'veilig' zetten, om vrienden of familie te laten weten dat het goed gaat. In de 'person finder' van Google, een database voor vermiste personen, kunnen betrokkenen niet alleen zoeken, maar ook informatie doorgeven over anderen.
10.13 uur: Dodental loopt alsmaar verder op
Het dodental van de beving zaterdag is opnieuw verder opgelopen. De politie spreekt nu van 3.617 doden, meldt persbureau AP.
De achttien slachtoffers die op de aardbeving volgende lawines hebben gemaakt zijn niet in dat cijfer opgenomen. In India en China zijn nog eens respectievelijk 61 en twintig doden gevallen.
At least 3,617 people have been confirmed dead in Nepal after massive earthquake, police say - @AP http://t.co/IPArewzUkc
— Breaking News (@BreakingNews) 26 april 2015
9.55 uur: Miljoen kinderen ernstig geraakt door beving
Een miljoen kinderen zijn "ernstig geraakt" door de aardbeving in Nepal. Dat zegt een woordvoerder van Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties.
Nu honderdduizenden Nepalezen in tenten en in de open lucht slapen uit angst voor naschokken, zijn reddingswerkers vooral bezorgd over het gebrek aan schoon drinkwater en de kans op besmettelijke ziekten.
"Wat we op dit moment weten is dat bijna een miljoen kinderen ernstig geraakt zijn door de aardbeving. Onze grootste zorg wordt hen voorzien van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Voedsel en water raakt op", zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
De eerste hulpvluchten van internationale organisaties zijn inmiddels geland op het gehavende vliegveld van Kathmandu.
8.33 uur: Zorgen om getroffen bergdorpen Nepal nemen toe
De toestand in het gebied rond het epicentrum van de aardbeving in Nepal van zaterdag is 'erg slecht'. Zeventig procent van sommige afgelegen dorpen is verwoest, zei bestuurder Udav Prashad Timalsina van het district Gorkha vandaag.
"De situatie in het district is erg slecht, vooral in afgelegen bergdorpen", zei Prashad Timalsina. "Mensen zitten verlegen om voedsel en onderdak. We hebben om hulp gevraagd, maar de regering heeft ons niet genoeg hulp geboden."
In Gorkha zijn tot dusver 223 doden geteld. Volgens Prashad Timalsina zal dat cijfer nog oplopen, al was het maar omdat er duizenden gewonden zijn gevallen van wie sommigen er slecht aan toe zijn.
De Verenigde Naties waarschuwen voor het gevaar dat ziekten na de aardbeving in Nepal om zich heen grijpen. De VN vrezen vooral voor diarree en mazelen. Voor die laatste ziekte zijn volgens de VN in Nepal te weinig vaccins voorhanden.
Bijna een miljoen kinderen In het rampgebied hebben dringend hulp nodig, schat Unicef, de kinderhulporganisatie van de VN. Unicef waarschuwt dat er een drinkwatertekort dreigt. Ook de stroomuitval en de haperende communicatieverbindingen maken de toestand er niet gemakkelijker op.
8.11 uur: Bergbeklimmers geëvacueerd van Mount Everest
Een aantal bergbeklimmers die vastzaten op grote hoogte op de Mount Everest na de aardbeving in Nepal, zijn vandaag geëvacueerd.
Een Roemeense klimmer liet op Twitter weten dat er drie helikopters waren aangekomen bij basiskamp 1 en 2, die op hoogten van ruim 6.000 meter liggen. Het was helder weer, maar door de ijle lucht kunnen de helikopters slechts twee klimmers per keer vervoeren. Een Deense bergbeklimmer plaatste op Facbook een video van een evacuatie per helikopter.
Door de aardbeving van zaterdag ontstond een lawine die zeker aan zeventien mensen het leven kostte. Ruim zestig bergbeklimmers raakten gewond.
Na de aardbeving zaten naar schatting honderd klimmers vast in de twee basiskampen.
#BREAKING: Helicopters land at Everest to rescue avalanche victims, AFP Nepal bureau chief Ammu Kannampilly, there on assignment, says
— Agence France-Presse (@AFP) 25 april 2015
7.19 uur: contact met dorpen
Hulpverleners krijgen vandaag voor het eerst contact met afgelegen bergdorpen. Uit eerste berichten blijkt dat veel gemeenschappen verwoest zijn. Hoofdstedelingen, van wie er sinds de beving velen op straat kamperen, werden vandaag weer opgeschrikt door enkele naschokken.
In Nepal zijn 3.218 doden geteld, zei plaatsvervangend inspecteur-generaal van politie Komal Singh Bam vanmorgen. De achttien slachtoffers die op de aardbeving volgende lawines hebben gemaakt zijn niet in dat cijfer opgenomen. In India en China zijn nog eens respectievelijk 61 en twintig doden gevallen.
Veel dorpen in de buurt van het epicentrum van de aardbeving, dat ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu lag, zijn moeilijk bereikbaar. Hulpverleners houden er ernstig rekening mee daar nog vele niet getelde doden te vinden.
De hulpverlening aan de verwoeste bergstaat komt langzaam op stoom. Het vliegveld van het zwaar getroffen Kathmandu is open, hoewel het nog met tal van problemen kampt. Maandag arriveerde een eerste hulptransport over land uit India in de stad Pokhara, ten westen van het epicentrum van de beving.