Mediterraans dieet houdt brein dan toch niet jong
Het blijkt te mooi om waar te zijn: een brein dat minder snel veroudert als je je aan een Mediterraans eetpatroon houdt. Franse onderzoekers hebben helemaal geen bewijs kunnen vinden dat een dieet van groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, wijn en olijfolie de hersenen beschermt tegen ouderdom.
Tijdens het onderzoek dat deze maand in de American Journal of Clinical Nutrition verscheen, werd gedurende langere tijd het eetpatroon van mensen op middelbare leeftijd geregistreerd. Toen zij eenmaal 65 waren geworden, werden hun cognitieve vaardigheden opgemeten. De vorsers slaagden er echter niet in een verband tussen die twee aan te tonen.
De hypothese dat de 'goede' vetten in Mediterraans eten een positief effect op de hersenen hebben of ten minste de veroudering van het brein tegengaan, werd nu dus ontkracht. Ook eerder onderzoek dat een regelmatig Italiaanse of Spaanse gerechten op het menu zetten de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan voorkomen, kan in twijfel worden getrokken.