Vrijdag 13/12/2019

Wetenschap

MDMA kan alcoholisme bestrijden, zeggen onderzoekers

Beeld Photo News

Alcoholverslaving behandelen met het gebruik van een andere drug? Volgens een eerste studie is het veilig én effectief om met de synthetische drug MDMA alcoholisme te bestrijden.

Artsen in Bristol testen of enkele doses van de drug, samen met psychotherapie, patiënten kunnen helpen om hun alcoholverslaving te overwinnen. Het gaat pas om een eerste onderzoek, maar de voorlopige resultaten zijn veelbelovend, klinkt het. Op één na zijn de proefpersonen tot dusver niet hervallen en er zijn zo goed als geen fysieke en psychologische bijwerkingen gemeld. 

Dat resultaat moet voorzichtig geïnterpreteerd worden. Tot nu toe hebben slechts 11 mensen de veiligheidsstudie afgerond, waarbij ze negen maanden opgevolgd werden. “Eén persoon is hervallen, vijf mensen staan volledig droog, en de anderen hebben een of twee keer alcohol gedronken”, licht psychiater Ben Sessa, die het onderzoek leidde, de resultaten toe.

Trauma

Dat MDMA gekozen werd om verslaving te bestrijden, is niet toevallig. De meeste verslavingen berusten op een onderliggend trauma, legt Sessa uit. “MDMA onderdrukt de angstrespons, waardoor je je pijnlijke herinneringen voor de geest kan halen zonder erdoor overweldigd te raken. In combinatie met psychotherapie kan je zo persoonlijke trauma’s aanpakken.”

De eerste fase van de studie moest aantonen dat de therapie veilig is. Verder onderzoek, waarbij de resultaten vergeleken zullen worden met een controlegroep die een placebo krijgt, zal moeten bevestigen of de behandeling werkt.

Behandeling

Voor u zelf aan het testen gaat: de behandeling werkt enkel onder strikte begeleiding en de psychotherapie is een wezenlijk onderdeel. Na medische en psychologische tests krijgen de deelnemers aan het onderzoek gedurende acht weken therapie. In week 3 en week 6 krijgen ze een krachtige dosis MDMA. 

De drug wordt toegediend in een ziekenhuis, in aanwezigheid van een psychiater en psycholoog. Daarna volgt een sessie van acht uur, die volledig gestuurd wordt door de patiënt. In de week die daarop volgt worden de patiënten dagelijks opgebeld om informatie te vergaren over hun slaapkwaliteit, stemming en potentieel zelfmoordrisico. 

Dat MDMA als medicijn gebruikt wordt, is niet helemaal nieuw. Van de jaren 70 tot 1985 werd de drug in de VS gebruikt om de werking van psychotherapie te verbeteren. In Zwitserland gebeurde dat tot 1993. Recent werd MDMA-therapie bestudeerd als een behandeling voor post-traumatisch stresssyndroom (PTSS). Een studie wees eerder dit jaar uit dat 61 procent van de proefpersonen twee maanden na het onderzoek van zijn PTSS verlost is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234