Maandag 16/12/2019

KLIMAATTOP

Maximale opwarming van 1,5 graden blijft mogelijk in ontwerpakkoord

Beeld AFP

Een maximale opwarming van de aarde van 1,5 graden is nog steeds opgenomen als een van de opties in het ontwerpakkoord dat vannamiddag werd voorgesteld op de Klimaattop in Parijs. Greenpeace is tevreden, maar maakt zich steeds meer zorgen over de langetermijndoelstelling van CO2-reductie tegen 2050, zegt de Vlaming Joeri Thijs.

In het jongste ontwerpakkoord zijn drie mogelijke opties opgenomen: we houden de opwarming 'onder 2 graden', we houden ze 'ver onder 2 graden' of we houden ze 'onder 1,5 graden'.

Meters verschil
"Op termijn betekent dat een verschil van meerdere meters in de stijging van de zeespiegel", analyseert de Belgische professor en klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele. "Naast het smelten van de ijskappen moeten we immers ook rekening houden met het uitzetten van het water bij de opwarming van de aarde."

Invloed op voedselbevoorrading
Ook voor de landbouw heeft het verschil tussen 1,5 en 2 graden een grote invloed. Verschillende gewassen, vooreerst in tropische landen, zien hun rendement immers aanzienlijk dalen tot zelfs stilvallen bij een stijging van 1 graad of meer. De grens van de opwarming opzoeken, is dus ook spelen met de voedselbevoorrading, waarschuwt Van Ypersele.

Een streefdoel van 1,5 graden in het akkoord zou een groot succes zijn, maar Greenpeace maakt zich zorgen over de passages met focus op de lange termijn. Een reductie van broeikasgassen met 70 tot 95 procent is een optie in de tekst, doch kan ook volledig worden geschrapt. "We hebben sterke taal nodig rond volledige CO2-neutraliteit", is te horen bij Greenpeace. "Zonder precieze datum in de overeenkomst heeft de tekst geen enkel gewicht."

Vanaf 20 uur mogen alle aanwezige landen hun commentaar geven op het ontwerpakkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234