Zondag 29/01/2023

Carensdag

Massaal ziekteverzuim arbeiders blijft uit

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

De afschaffing van de carensdag, de eerste dag ziekteverlof zonder loon voor arbeiders, heeft dan toch niet geleid tot een grote toename van de afwezigheden, zoals de werkgevers vreesden. Dat schrijft de krant De Morgen, die zich baseert op een onderzoek van Securex.

Dominique Soenens

De afschaffing van de carensdag is een maatregel waar veel om te doen was. Arbeiders die vorig jaar minder dan veertien dagen ziek thuis bleven, kregen de eerste dag van hun ziekteverlof niet uitbetaald. Bedienden, behalve wanneer ze in hun proefperiode zaten, kregen op de eerste dag wél een loon. De gelijkschakeling tussen arbeiders en bedienden maakte begin dit jaar komaf met die ongelijkheid.

Werkgevers vreesden dat het zou leiden tot een stevige toename van het aantal korte afwezigheden, maar dat blijkt niet zo te zijn, zo laat onderzoek van Securex zien. "Sinds de afschaffing van de carensdag is er een klein, maar toch significant verschil in korte afwezigheden. In de eerste helft van het jaar is er een daling, maar die is minder groot bij arbeiders en bedienden die voorheen een carensdag hadden. De arbeiders die vorig jaar een carensdag hadden, melden zich dus iets makkelijker ziek", zegt Heidi Verlinden, HR-researchexpert bij Securex. "Maar de toename is niet zo groot als gevreesd."

Extra maatregelen
De kosten voor bedrijven nemen ook toe, aldus Securex. De HR-dienstverlener verwacht dat de absenteïsmekosten voor arbeiders dit jaar met 2 procent zullen stijgen door de extra te betalen dagen loon. De afschaffing van de carensdag werd gecombineerd met maatregelen die het misbruik van betaalde ziektedagen moest tegengaan: sinds 1 januari moeten zieke werknemers hun werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van hun ziekte, beschikbaar zijn voor een controlearts en een medisch getuigschrift kunnen voorleggen.

Of die ervoor gezorgd hebben dat de stijging van het aantal afwezigheden beperkt blijft, is niet duidelijk. Uit cijfers van Securex blijkt dat er niet meer controles gebeurd zijn sinds de afschaffing van de carensdag. "Bedrijven pakken het probleem van absenteïsme best aan door in te zetten op actieve promotie van mentale en fysieke gezondheid", zegt Heidi Verlinden. "Het effect van zo'n beleid is veel belangrijker dan dat van een carensdag, die maar een effect op korte termijn heeft."

Uit cijfers van Securex blijkt verder dat er globaal een daling is van het aantal korte aanwezigheden in het eerste trimester van dit jaar tegenover dezelfde periode dit jaar. Dat heeft te maken met het feit dat we begin dit jaar de kortste griepepidemie in tien jaar meemaakten. Het langdurig absenteïsme stijgt licht, van 2,21 procent naar 2,37 procent.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234