Dinsdag 06/06/2023

Milieu

Maak kennis met Arnon de versnipperaar: het gat in de afvalmarkt

Kathleen Vinck met vuilnisbak Arnon. Beeld PN
Kathleen Vinck met vuilnisbak Arnon.Beeld PN

Eén slim idee van een studente kan restaurants veel geld besparen én het milieu vooruit helpen. Haar uitvinding reduceert het voedselafval van een restaurant tot een zakje groenafval.

SCA

De Antwerpse studente Productontwikkeling aan de Universiteit Antwerpen Kathleen Vinck heeft het gat in de afvalmarkt gevonden: vuilnisbak Arnon voor in een restaurantkeuken. "Een versnipperaar vermaalt het voedsel, het vocht dat ontstaat wordt gecentrifugeerd door draaiingen, zoals in een wastrommel." Wat overblijft: droge pulp die onderaan opgevangen wordt in een zakje van afbreekbaar karton.

"De voedselafvalproductie van een restaurant op één dag kan gemiddeld variëren tussen 14 tot 30 kilogram per dag. Eén zakje maakt een volumereductie van 80 procent en een gewichtsreductie van 60 procent mogelijk", zegt Vinck.

Ja maar

"De afvalkost voor restafval kan zo met 30 procent dalen." Het prototype wordt binnen het jaar op de markt gebracht door het bedrijf Reco-Vert in Schoten, gespecialiseerd in horecamateriaal en zal naar verwachting 6.000 euro kosten - een investering die volgens Vinck binnen de vijf jaar is afbetaald.

Horeca Vlaanderen vindt het toestel alvast interessant. "Elk initiatief dat genomen wordt om een ondernemer kosten te besparen en de afvalberg te verminderen, juichen we toe", zegt woordvoerder Gerrit Budts.

"Het lijkt ons alleszins heel haalbaar. Ook qua prijs. Want keukentoestellen kosten doorgaans veel geld. Maar de toepassing moet in de praktijk ook afgestemd zijn op de 'service' van het restaurant. Zo kruisen etensresten nooit de productieplaats van de chef. Waar moet het toestel dan komen te staan?"

Beperkt waterverbruik

Op die bemerkingen heeft Vinck meteen een repliek: het toestel kan perfect in het aanrecht ingewerkt worden en het vocht dat overblijft, loopt weg via de standaard vetput in een keuken.

Het grondig spoelen van het toestel gebeurt door het aan te sluiten op de afwasbak. "Op die manier wordt het waterverbuik op zijn beurt ook beperkt."

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234