Zaterdag 19/10/2019

luchtkwaliteit

Luchtvervuiling veroorzaakt meer doden dan roken

Brussel Beeld Photo News

Luchtverontreinigende stoffen leiden tot meer vroegtijdige sterfgevallen dan roken. Tot deze conclusie komt een studie van wetenschappers uit het Duitse Mainz. Wereldwijd veroorzaakt vooral met fijn stof vervuilde lucht 8,8 miljoen doden per jaar, melden onderzoekers in het European Heart Journal.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat ter vergelijking het aantal aan roken gerelateerde sterfgevallen -inclusief passief roken- op 7,2 miljoen wereldwijd per jaar, aldus de onderzoekers. Iedereen kan er voor kiezen om al dan niet te roken, maar luchtvervuiling kan niemand vermijden.

Alleen al in Europa sterven elk jaar ongeveer 800.000 mensen voortijdig vanwege de gevolgen van de luchtverontreiniging - veel meer dan in eerdere studies is aangegeven. De sterfgevallen zijn voornamelijk te wijten aan hart- en luchtwegaandoeningen. De onderzoekers wijzen er echter zelf op dat hun extrapolatie gepaard gaat met statistische onzekerheden, zodat het werkelijke effect van luchtverontreiniging zowel onder als boven de berekende waarden kan liggen.

Verloren levensjaren

De berekeningen zoals ze nu worden voorgesteld, krijgen vooral in de debatten rond stikstofoxiden en het rijverbod in de steden veel kritiek. Ten slotte gaat het bij dergelijke epidemiologische studies om een statistische schatting, verduidelijkte het federale milieuagentschap. “De aldus verkregen cijfers moeten worden gebruikt als indicatoren voor de gezondheidsstatus van de gehele bevolking”, klinkt het. Het gaat niet om klinisch identificeerbare sterfgevallen, die kunnen worden toegeschreven aan een specifieke luchtverontreinigende stof. Nauwkeuriger dan het aantal voortijdige sterfgevallen geldt voor het onderzoek het aantal verloren levensjaren als gevolg van een risicofactor.

Slechte lucht is een van de belangrijkste risico’s voor de gezondheid naast hoge bloeddruk, diabetes, obesitas en roken, aldus het team rond directeur Jos Lelieveld van het Max Planck Instituut voor Chemie in Mainz en directeur Thomas Münze van het centrum voor Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Mainz. Door de luchtvervuiling gaat de gemiddelde levensverwachting van Europeanen verminderen met ongeveer twee jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234