Woensdag 01/12/2021

Breaking news

LIVE: Straling zit nu ook in voedselketen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Volg hier de crisis in Japan minuut per minuut. We zijn ondertussen een week na de vreselijke aardbeving en tsunami. Naast de humanitaire crisis blijven alle ogen gericht op Fukushima waar nog steeds een kernramp dreigt. Volgens experten is het begraven van de beschadigde reactoren in beton de enige oplossing, nu blijkt dat het koelen met zeewater niet werkt. Momenteel houden we vanop onze redacties in Brussel en Los Angeles de zaak voor u in de gaten.

9u55: We blijven Japan ook dit weekend op de voet volgen. Zo meteen gaan we verder in een nieuwe LIVE-blog.

9u42:
Japan, China en Zuid-Korea zullen praten over samenwerking om zich voor te bereiden op rampen en de veiligheid van kernenergie.

9u25:
Wie verzorgt de orde in Japan sinds de aardbeving? Niet alleen de politie, zo blijkt. Leden van de 'Yakuza', de georganiseerde misdaad in Japan, leggen ook orde op. De drie grote organisaties - de Yamaguchi-gumi, de Sumiyoshi-kai en de Inagawa-kai - hebben zelf troepen ingezet om plunderingen en diefstal te vermijden. Dat meldt auteur Jake Adelstein.

9u05:
Edano probeert de bevolking gerust te stellen en zegt dat de straling in het voedsel niet gevaarlijk is voor de gezondheid. "Je gaat er zeker niet onmiddellijk ziek van worden", zei hij. "Maar je kan het beter niet langere tijd blijven eten."

8u43:
Volgend doel van sproeioperaties is reactor nummer vier. De sproeiploegen maken zich klaar om eraan te beginnen.

8u36: Er komt dan waarschijnlijk ook een vervoerverbod voor die groenten en de melk zegt Edano.

8u29: Recap: Abnormaal hoge stralingswaarden vastgesteld in melk en groenten in de ontruimde regio, ver boven toegelaten limieten, maar niet meteen ongezond. Het blijft toch moeilijk voor de Japanners om duidelijk te briefen.

8u27: Maar besmette groenten en melk "stellen geen onmiddellijk gezondsheidsrisico".

8u24: Hoeveelheden straling in ondermeer melk en spinazie uit de ontruimde regio zijn "gevaarlijk hoog en ver boven toegelaten limieten".

8u22: Volgens Edano wordt er nog steeds gewerkt aan de stroomvoorziening.

8u19: Erg voorzichtige woordkeuze van Edano: hij gelooft dat het zou kunnen dat reactor 3 voorlopig stabiel is.

8u16: Melk uit de buurt van Fukushima heeft erg hoge radioactieve waarden zegt Edano.

8u07: Het Japanse leger en de brandweer gaat het natspuiten van de reactoren in de rampcentrale opdrijven.

8u00:
"Temperature at 100 C or lower at Fukushima 1-4 reactors" meldt de Japanse defensiechef.

7u35: Veel radioactiviteit in "drie à vier farm products" in buurt van Fukushima. Een briefing van Yushio Edano omstreeks 8u00 moet meer duidelijkheid scheppen.

7u18: Volgens het jongste statusbericht "fuel exposed" in drie reactoren. In drie van de zes reactoren zouden splijtstofstaven dus niet meer bedekt zijn.

7u10: Vreemd bericht van persbureau Kyodo, komende van Japanse overheid: "Erg radioactieve spinazie in de buurt van Fukushima"

6u 47: Het cijfer van het aantal doden en vermisten is boven 18.000 gestegen.

6u46: Japans grootste tsunami was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land.

6u40: Nu reddingswerkers steeds dieper doordringen in het getroffen gebied, blijkt dat de tsunami onderschat is geweest. Tot nu werd aangenomen dat die maximaal tien meter hoog was, maar op sommige plaatsen, zoals aan de kust van Sanriku was de golf 20 meter zeggen de Japanners nu.

6u35: Er is opnieuw begonnen met het sproeien van water naar reactor 3 vanuit brandweerwegens.

6u33: Nucleaire experts waarschuwen de Japanners ook nu er aan het herstel van de stroomvoorziening en het opnieuw in werking zetten van de koelwaterpompen wordt gewerkt: die pompen zouden erg snel stuk kunnen gaat omdat er zeewater gebruikt is om te koelen tot nu.

6u28: Het idee om de reactoren in de rampcentrale Fukushima te begraven onder beton en zand zoals in Tsjernoby wordt steeds vaker geopperd. Maar er zijn een aantal gevaren verbonden aan dat plan:

1) In Fukushima bestaat het risico dat het gewicht van het beton en zand de bovenste verdiepingen van de reactorgebouwen zou doen ineenstorten en daarbij zouden de splijtstofstaven helemaal bloot en verspreid komen te liggen, terwijl ze op dat moment niet een bedolven zijn.

2) Het inkapselen van de splijtstofstaven in zand en beton zou ertoe leiden dat die alleen maar heter worden en niemand lijkt te weten hoe dik het beton moet zijn om te voorkomen dat die staven uiteindelijk door het beton branden.

3) Omdat de splijtstofstaven en reactoren nu al zo heet zijn, zou het beton dat daarop gegoten wordt een fenomeen kunnen ondergaan dat een "flash-set" heet. Daarbij droogt dat beton te snel en kan het verbrokkelen. Het zou zijn alsof je reactoren begraven zijn onder een berg kiezel in plaats van echt ingemetseld in steen zegt een expert.

6u23: Mortuaria en crematoria zijn overweldigd met het aantal dode lichamen dat naar hen toe wordt gebracht. Sommige overheden beginnen begrafenissen te overwegen, een gebruik dat niet de gewoonte is in Japan.

6u11: Een tweede groep van 100 brandweermannen uit Tokio is opgetrommeld om de verhitte kernreactoren in Fukushima af te koelen.

6u10:
Na ambassades en studenten, overwegen ook bedrijven uit Tokio te verhuizen naar Osaka. Dat schrijft The Japan Times.

6u03:
400 slachtoffers van de aardbeving in de regio Tohoku zijn welkom om te verblijven in de hotels van Akter Hossain. De inwoner van Balngladesh woont al tijden in Japan en vindt het tijd om iets terug te doen. "Bangladesh werd al vaak getroffen door natuurrampen en Japan stond altijd voor ons klaar. Nu is het tijd om hen te helpen."

5u46:
"Wat mijn Japanse vrienden in de getroffen zone misschien nog erger vinden dan het gebrek aan verwarming, eten, drinken: het gebrek aan stromend water. Het idee van een toilet dat je niet kan doorspoelen, je hebt er geen idee van wat een horrorplaatje dat is voor een Japanner", zegt een Engelsman die woont in de getroffen regio tegen de BBC.

5u44:
De krant Yomiuri Shimbun zegt dat Japan wel degelijk Amerikaanse hulp geweigerd heeft om de problemen in Fukushima te helpen oplossen. De Japanse regering vond dat "voorbarig". Eerder deze week ontkende Tokio nog steelig dat het Amerikaanse hulp zou geweigerd hebben.

5u36: Peter Bradford, een lid van de nucleaire commissie die het Three Mile Island-incident bestudeerde zegt dat het onnozel is van de Japanners om Fukushima in dezelfde schaal in te delen (5, dus). "Wat de ernst van Fukushima betreft: we zijn Three Mile al dagen gepasseerd."

5u28: TEPCO Managing Director Akio Komiri is in tranen uitgebarsten aan het einde van een persconferentie toen het ging over de stralingsniveaus waaran werknemers die de jongste dagen heldhaftig aan het werk waren op in de rampcentrale zijn blootfgesteld. Het gaat om waarden waarvan specialisten zeggen dat ze onvermijdelijk leiden tot ziekte.

5u21: Terwijl de Japanners al het mogelijke doen om thuis en op kantoor stroom te sparen en ondermeer de treinen maar half rijden, is er dit: het land telt 5,5 miljoen drank- en snoepautomaten, waaronder één miljoen van Coca Cola, die gewoon aanblijven. Iemand heeft uitgerekend dat ze zoveel stroom verbruiken als de Fukushimacentrale normaal zou leveren.

04u53: De temeratuur in reactor 5 daalt, nadat enkele uren terug een koelpomp terug in gang kon worden gezet. De pomp werkt wellicht op kerosine of benzine, aangezien de elektriciteitstoevoer (nog) niet hersteld is.

04u52:
Japan wil 127 miljard dollar lenen voor de heroopbouw van het land.

04u49:
Een 100-tal New Yorkers betuigen hun medeleven met de slachtoffers en overlevenden in Japan in een intieme mis, in een klein kerkje vlakbij het gebouw van de Verenigde Naties.

04u35:
Het klonk als een mirakelverhaal: "Na acht dagen is er nog een slachtoffer van de aardbeving en tsunami levend teruggevonden. De jonge man is fysiek in orde maar verkeer in shock en is niet in staat om te praten." En het was ook te mooi om waar te zijn.

Het verhaal van de geredde man, blijkt niet te kloppen. Zijn familie zegt dat de man al in een opvangcentrum verbleef, en vrijdag naar zijn huis terugkeerde om puin te ruimen. Daar werd hij zaterdagochtend gevonden.

04u30:
De tegenstrijdige berichtgeving over al dan niet elektriciteit in de kerncentrale blijift voortduren. Een halfuur geleden klonk het nog dat vandaag 'hopelijk' de stroom zou worden aangesloten, nu kondigt het Japans nucleair agfentschap aan dat de elektriciteit naar reactoren 1,2,5 en 6 vandaag zal hersteld worden. Reactoren 3 en 4 zijn morgen aan de beurt.

04u06: De ingenieurs zijn er nog steeds niet in geslaagd de stroomkabel te connecteren met de reactoren, ondanks eerdere berichten dat dit gelukt zou zijn aan reactor 2. "We hopen vandaag of morgen succes te hebben", klinkt het. Zelfs als de kabel succesvol is aangesloten, kan de apparatuur niet onmiddellijk in gebruik worden genomen. Eerst moet nagegaan worden of alles nog werkt.

03u59:
Vanaf 4 uur 's ochtends staan mensen in Kitakata aan te schuiven voor benzine, zo meldt expat Ryan McDonald.

03u48:
Japan is al terug aan het heropbouwen geslagen, maar de overheid heeft niet alles onder controle. Getuigenissen uit de noordelijke, verwoeste dorpen bewijzen dat. "Vele inwoners daar zijn te oud of te zwak om naar een veiliger plek te gaan, en toch zitten ze hier nog. Een schrijnend falen van de overheid", aldus Martin Fackler in The New York Times.

03u45:
De koelpomp van reactor 5 werkt weer, zo bericht de Japanse overheid. Gedacht wordt dat de pomp op benzine werkt, eerder dan dat de elektriciteit in het complex is hersteld. Nochtans proberen ingenieurs al dagen om een nieuwe, externe stroomkabel aan te sluiten.

Eerder leek het erop dat ook reactor 5 besproeid werd met water, maar dat blijkt niet het geval.

03u32:
Er wordt de Japanse bevolking geen elektriciteitsrantsoen opgelegd vandaag, zo deelde Tepco mee. Omdat het weekend is en er 'warmer' weer wordt voorspeld, wordt verwacht dat de energievraag laag blijft. Eerder slaagden de Japanners er al in om een black-out te voorkomen door zo urenlang zo weinig mogelijk elektriciteit te verbruiken. Ze kregen daarvoor respect vanover de hele wereld.

03u30:
De aarde beeft nog steeds in Japan. De afgelopen 24 uur werden er in Honshu 15 aardbevingen van magnitude 5 of hoger geteld.

03u20: De nieuwe officiële dodentol bedraagt 7.197. 10.905 mensen zijn vermist.

03u13: In Rikuzentakata is gestart met de bouw van 200 tijdelijke woningen.

02u45:
Volgens Amerikaanse kernexperts duiden de pogingen van de Japanse regering om de koelproblemen 'op pure wanhoop'. "Dit zijn improvisaties op het normale draaiboek, wanhoopspogingen die niet lijken te werken." De experten verwachten dat de situatie onvermijdelijk over enkele weken op een ongeval uitdraait.

02u03:
Een helikopter is over de kerncentrale gevlogen om de temperatuur van de reactoren op te nemen. Er wordt vooral gekeken naar reactor 3. Temperaturen van 40 graden betekenen al dat het waterniveau zakt. Over de metingen werd echter niets gelost. Maar aangezien er eerder stoom werd gespot boven de reactor, valt het te verwachten dat de temperaturen nog steeds veel te hoog zijn.

02u00:
De prefectuur Ibaraki heeft beslist om alle geproduceerde voeding te checken op straling om de geruchten over schadelijkheid te weerleggen en zo de zaken te redden.

01u00:
BBC en Kyodo melden dat de inspanningen om de koelfuncties n in Fukushima te herstellen 'versneld' worden. Ook wordt gemeld dat nog steeds geprobeerd wordt om de stroom aan te sluiten in reactor 2, waarvan Tepco eerder al beweerde dat het gelukt was. Tegelijk wordt gewaarschuwd dat stroom niet betekent dat de pompen onmiddellijk kunnen ingeschakeld worden. "Alle materiaal moet eerst worden nagekeken."

00u35:
Bij het aanbreken van de dag bleek er nog steeds stoom te komen uit reactor 3. Het waterniveau van die reactor zou gevaarlijk laag staan, zo wordt gezegd. Eerder 's nachts (Japanse tijd) zou de brandweer nog eens 35 minuten lang 90 ton water hebben overgepompt. Blijkbaar zonder het verhoopte resultaat.

Vrijdag 19 maart 2011:
00u00:
Ook Birma, een van de armste landen, maakt 100.000 dollar vrij voor Japan. In totaal hebben al 123 landen en 33 internationale organisaties het getroffen land hulp en financiële steun beloofd.

23u47:
Na de voeding worden ook de auto's die Japan verlaten op straling gecheckt. Alvast Nissan gaat alle auto's die van de band rollen testen.

23u32:
Een groep wetenschappers heeft de geluidsopnamen van de aardbeving vrijgegeven, zoals die in de Aarde te horen is. Japan heeft een heel netwerk van meetinstrumenten op duizend meter onder zeeniveau. De geluiden werden 16 keer versneld zodat ze hoorbaar zijn voor menselijke oren.

23u10:
Er zijn meer details over de gemeten radioactieve straling in Calofornië. "Er zijn minuscule hoeveelheden van het radioactieve isotoop xenon-133 opgevangen door detectoren in Sacramento." Het isotoop komt overeen met de straling die is ontsnapt in Fukushima.

23u09:
Ook Canada eist een volledige doorlichting van de kerncentrales, hun weerstand tegen natuurrampen en de veiligheidsmaatregelen. Geen van de Canadese kerncentrales licht in aardbevinggevoelig gebied.

23u03:
De Japanse auto-industrie verliest naar schatting dagelijks 150 miljoen euro doordat de fabrieken niet of slechts gedeeltelijk operationeel zijn.

22h41:
Na Rusland slaan ook de Amerikanen aan de Westkust 'massaal' zeewierpillen en algen in, als alternatief voor de uitverkochte ofonvindbare jodiumpillen. Dit alternatief zou echter niet echt werken. Aan de Westkust van de VS is intussen inderdaad een lichte verhoging in straling opgepikt, maar het komt nog niet in de buurt van het alarmpeil. De Amerikaanse regering en apothekers waarschuwen jodiumpillen niet in te nemen voor het nodig is, omdat er zware neveneffecten bij komen kijken.

22u14:
Griekenland probeert Turkije tegen te houden om een kerncentrale te bouwen. De Turkse regering plant haar eerste kerncentrale in het zuid-Turkse stadje Akkuyu, met de hulp van Rusland. Zowel Griekenland als Turkije zijn aardbevinggevoelig gebied.

22u10:
Tepco heeft details vrijgegegeven over de pogingen om reactor 3 te koelen. "Om 00u45 (Japanse tijd) is de brandweer begonnen met het sproeien van water. Om 01.10 uur hadden ze gedaan." Dat is ondertussen al ettelijke uren geleden. Of de situatie in reactor 3, die op het punt staat om te oververhitten, daardoor veranderd is, werd niet meegedeeld.

21u57:
De VS heeft in de periode 2009-2010 14 'bijna-missers' of 'serieuze falingen' gehad in zijn kerncentrales. Dat meldt Christian Scienco Monitor op basis van een report van de veiligheidswaakhond 'Union of Concerned Scientists'. Niemand raakte gewond.

21u32:
Servië heeft al 750.000 euro ingezameld voor Japan. Ook Bosnië doet zijn best. Beide landen ontvingen veel steun van Japan in de verwoestende Balkanoorlog.

21u28:
Tepco zet een robot in als de straling in de kerncentrale te hoog wordt voor de werknemers. Dat schrijft New Scientist. Monirobo is 1,5 meter hoog, kan puin uit de weg ruimen, heeft een 3D-camera, een stralingsdetector, temperatuur en vochtigheidsgraadsensoren en kan ook stalen nemen. De robot kan vanop een kilometer afstand bestuurd worden.

21u25:
De VS gaat voeding uit Japan testen op straling. Er worden weinig problemen verwacht, ook al omdat de VS maar weinig voeding importeert uit Japan.

21u20:
De gouverneur van Miyagi vraagt 'aan iedereen die kan' om de streek te verlaten en elders opvang te zoeken 'tot er voldoende noodopvang is in deze streek'. Dat kan volgens de gouverneur wel 6 maanden duren. Miyagi werd zwaar getroffen door de aardbeving.

21u16:
Paul Morris woont 40 kilometer van de kerncentrale van Fukushima, in Bobata. Hij getuigt: "Niemand gaat nog naar buiten, de straten zijn verlaten. Ik hou contact met vrienden en familie, maar niemand kent de werkelijke op van van de veiligheidszone. Een boel mensen zijn vertrokken, het is echt beangstigend, wij weten niet wat te doen. Vreselijk."

21u05: Een mail
van een Apple-werknemer aan de oprichter van Digg toont aan dat Apple in Tokio hielp waar het kon. "De straf bleek kalm en leidde de klanten naar buiten en onder de sterke houten tafels. Zeven uur na de aardbeving was de winkel nog steeds open: mensen konden niet naar huis, de telefoonlijnen lagen plat. Maar het internet werkte nog, en de Applewinkel is een van de weinige plaatsen met wifi. Jong en oud verzamelde zich rond de pc's, voor nieuwsupdates en berichten van familie via Facebook en Twitter".

21u00:
Tepco bevestigt dat de stroomkabels zijn aangesloten en dat elektriciteit in de getroffen kerncentrale weer mogelijk is. Dat melden zowel BBC als Reuters.

20u46:
Een Nederlandse radiotherapeut waarschuwt voor vruchtbaarheidsproblemen bij niet-zwangere vrouwen en een verhoogde kans op schildklierkanker voor de baby's van zwangere vrouwen, na blootgestelling aan straling. Tot 100 millisievert is er volgens de expert geen reden tot paniek.

20u31:
Zijn de hoopgevende berichten die Tepco de wereld instuurt alweer voorbarig? De krant LA Times meent dat sommige ingenieurs ervan uitgaan dat de koelwaterpompen onherstelbaar beschadigd zijn door de waterstofexplosies of het gepompte zeewater. De stroomvoorziening die ze proberen herstellen, zou dus wel eens werk voor niets kunnen zijn, is de onderliggende boodschap.

Het doet vragen rijzen, maar tegelijk kan de vraag gesteld worden of een kilometerlange stroomkabel aanleggen, puur voor de schijn dat herstel nog mogelijk is, niet wat ver gaat.

20u23: Het is midden in de nacht in Japan, en het vriest in de regio rond Fukushima. 400.000 daklozen proberen de barkoude nacht te overleven.

20u19:
Ook buiten het aardbeving- en tsunamigebied worden opvangcentra geopend voor overlevenden en geëvacueerden. Tokio heeft alvast Budokan en enkele andere zalen ter beschikking gesteld.

20u11:
De externe stroomkabel is aangesloten in Fukushima. Reactor 2 krijgt als eerste stroom, omdat het de minst beschadigde is. Dat meldt Tepco. Of dit ook werkelijk betekent dat de pompen terug beginnen werken, valt nog af te wachten. Gisteren al werd immers gemeld dat de stroomkabel was aangesloten.

20u04:
Er is een verhoogde radioactiviteit gemeten langs de Californische kust, maar de niveaus blijven nog altijd ver onder de schadelijke limieten.

20u02:
Tienersterretje Demi Lovato doneert net als Sandra Bullock een miljoen dollar aan hulporganisaties voor de ramp in Japan.

19u50:
Terwijl inwoners in Tokio zich opwinden over de 'overdreven en sensationele berichtgeving' (zie deze blog), is de situatie in noord-Japan toch weinig benijdenswaardig. Via Twitter komen ook hulpkreten naar boven.

"Ik kreeg net een telefoontje van een vriend in Iwaki. Ze zijn volledig afgesneden van de buitenwereld. Mensen hebben honger en kou. Daar is geen media en geen hulptroepen, uit angst voor de straling. Ze kunnen niet vluchten omdat er geen benzine is. 'Alstublieft, negeer ons niet'," tweet Peipeijunjun. De BBC vertaalde het Japans.

19u47:
Nucleaire experten herhalen nog maar eens dat de angst voor straling overdreven is. "Degene die zich zorgen moeten maken zijn de werknemers van de kerncentrale en mensen die niet tijdig vertrokken zijn. Die zone met straal van 30 kilometer is cruciaal." Toch wordt met name de Amerikaanse overheid overspoelt met paniekerige telefoontjes van mensen die geen jodiumpillen meer kunnen vinden.

19u40:
Ian Woolverton van de hulporganisatie Save the children beschrijft wat hij meemaakt in Sendai, een zwaar getroffen kuststadje in het noordoosten van Japan.

"De kinderen en hun families zoeken onderdak waar ze maar kunnen: scholen, ziekenhuizen... gewikkeld in dekens, rond een klein verwarmingstoestel op kerosine proberen ze warm te blijven want het weer hier is echt slecht.

19u33: Honda laat weten dat ze de bestelde auto's niet tijdig zal kunnen leveren.

19u32:
Bukcingham Palace bevestigt dat Queen Elizabeth II 'een persoonlijke bijdrage' heeft gestort voor Japan. Hoeveel dat is, verklapten ze niet.

19u17:
De Wiener Sangerknaben zullen een benefietconcert voor Japan geven op 14 april. "Er bestaat een sterke band tussen het jongenskoor en Japan", aldus de woordvoerster. Tickets kosten tussen 39 en 52 euro, en zullen ten goede komen aan organisaties die zich inzetten voor kinderen. Of de geplande tournee nog doorgaat, wordt nog bekeken.

19u08:
Een Opel-fabriek in het oosten van Duitsland en een in Spanje verminderen hun productie, omdat de auto-onderdelen die normaal in Japan gemaakt worden, vertraging hebben opgelopen door de aardbeving, tsunami en stroomonderbrekingen daar. "De klanten zullen er niets van merken", luidt het. In de twee fabrieken wordt de Corsa gebouwd.

19u04:
Myanmar stuurt 100.000 dollar naar Japan.

18u49:
Japan blijft niet bij de pakken zitten en begint ook in het Noorden al aan puinruiming en heropbouw. Deze foto van de weg van Mito naar Naka bewijst dat.

18u48:
Het dodental is gestegen tot 6.911, zo schrijft BBC.

18u38:
In de ziekenhuizen is het behelpen. Sommige operaties moeten worden stilgelegd wegens een stroomonderbreking. Kankerpatiënten worden naar huis gestuurd omdat er geen medicatie is. De voorraad pijnstillers is op, en de naalden van baxters worden hergebruikt uit pure noodzaak.

18u34:
Hotels in Osaka profiteren van de buitenlanders die wegvluchten uit Tokio. De bezettingsgraad schiet de hoogte in.

Annelies De Becker is gestopt met de LIVE-verslaggving. Elke De Pourcq heet jullie welkom vanuit Los Angeles.

17u28: Het Japanse meteorologische instituut heeft gezegd dat Japan sinds vrijdag al 262 naschokken met een kracht van 5 of groter ondergaan heeft. Dat is een record in de Japanse geschiedenis. Een

17u10:
In de streek van Fukushima is het gestopt met sneeuwen. Dat zal de hulpverlening hopelijk gemakkelijker maken. Het blijft er wel erg koud.

16u39:
De grootste tsunami ooit gemeten in Japan was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart (die 23 meter hoog was) waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest is die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land.

16u33:
De Russische president Dmitri Medvedev heeft de Japanners uitgenodigd om te komen werken in Siberië en het uiterste oosten van Rusland zo lang de humanitaire crisis duurt.

16u28:
"De situatie in Fukushima is zeer ernstig, maar het is er niet opvallend slechter dan gisteren", zegt het IAEA.

16u18:
Het Amerikaanse leger heeft alle militaire missies aangeraden om met een wijde boog rond Fukushima te vliegen.

15u58:
Duizenden mensen kunnen door een computerfout bij een van de grootste Japanse banken geen cash meer afhalen. Bovendien werden de lonen ook niet gestort (zie 15u25). Er staan lange rijen wachtenden bij de banken.

15u54: Qatar stuurt een tanker vol gas naar Japan. Op 5 april zal die toekomen.

15u50:
De tsunami van vorige vrijdag zorgde voor 23 meter hoge golven, berekende het Port and Airport Research Institute in Ofunato, Iwate.

15u47:
Ook Japanse ingenieurs suggereren dat het 'begraven' van de reactoren in beton misschien de enige werkbare oplossing is. Deze noodoplossing werd bij de grote nucleaire ramp in Tsjernobyl in 1986 in de Sovjet-Unie ook toegepast.

15u45:
De beschadigde reactoren afgieten met beton is de enige oplossing die nog rest. Dat denkt Ben Ale, hoogleraar Veiligheidskunde van de TU Delft. "Het koelen met zeewater werkt niet en de blushelikopters hebben geen zoden aan de dijk gezet, hebben we inmiddels gezien. Door de splijtstofstaven af te dekken met beton, voorkom je dat er nog straling naar buiten komt. Het is een radicale oplossing, maar ik zie geen andere mogelijkheid meer.''

15u35:
Vlaams minister-president Kris Peeters heeft op de Japanse ambassade in Brussel een rouwregister ondertekend: "Namens de Vlaamse regering en de Vlamingen, wil ik mijn oprechte condoleances en diepste medeleven betuigen met de families van de slachtoffers van de tragedie in Japan. Ik wens iedereen in Japan sterkte en troost in deze moeilijke tijd."

15u33:
Het ACOD is ook boos op minister van Buitenlandse Zaken, Steven Vanackere. "Toen (donderdagavond) deelde hij doodleuk mee dat hij verwacht van de personeelsleden in Tokio dat zij aanwezig blijven en zorgen voor de nodige begeleiding van onze landgenoten. Dergelijke instructie geeft hij aan personeelsleden die wellicht hun gezondheid en misschien hun leven wagen. Hij weet verdomd goed dat zijn administratie die mensen niet eens heeft verzekerd. Meer zelfs, betrokken personeelsleden weten niet of hun werkgever een mogelijke radioactieve besmetting als arbeidsongeval zal erkennen."

15u32:
Het ACOD eist dat Buitenlandse Zaken schriftelijk waarborgt dat het ambassadepersoneel in Tokio een beroep kan doen op de arbeidsongevallenverzekering, indien dat nodig zou blijken. De socialistische vakbond wil ook weten waarom Buitenlandse Zaken pas zo laat besloot tot repatriëring van alle Belgen en het ambassadepersoneel in Japan.

15u28:
Chili en de Verenigde Staten ondertekenen straks een nucleair akkoord. Gisteren wilde het Witte Huis dit nieuws nog niet bevestigen. Normaal gezien zou Barack Obama persoonlijk afzakken naar Chili, maar hij stuurt zijn ambassadeur Alejandro Wolff. De VS benadrukt dat het akkoord gaat over de opleiding van nucleaire ingenieurs, niet over het bouwen van een nieuwe reactor.

15u25: Een grote Japanse bank laat weten dat een technische fout ervoor gezorgd heeft dat 910.000 transacties, waaronder heel wat uitbetalingen van lonen, niet uitgevoerd zijn.

15u23:
"Hou jullie klaar voor de nachtelijke 10:30 naschok", tweet Byron Kidd vanuit Tokio. "Die is er al drie nachten op rij geweest. Naschokken zijn even voorspelbaar als stroomonderbrekingen van Tepco."

15u14: De Zweedse winkelketen H&M heeft negen van de tien winkels in Japan voor onbepaalde tijd gesloten. Alleen de winkel in Osaka blijft open.

15u09:
Niet alleen aan water, voedsel en elektriciteit, maar ook aan medicatie is er momenteel een groot gebrek in Japan. Mensen die dagelijks hun geneesmiddelen moeten hebben, zitten met een serieus probleem. Vooral oudere Japanners lopen gevaar.

15u05:
Er wordt nog altijd geprobeerd om met waterkanonnen de oververhitte reactoren af te koelen. Het is vooralsnog onduidelijk of dat effect heeft, maar het is momenteel wel de enige oplossing die er is.

14u59:
Volgens het Oostenrijkse meteorologische instituut is er een verhoogde dosis radioactiviteit gemeten in het oosten van Rusland.

14u57: Door regen en wind die van richting gaat veranderen, zullen de radioactieve deeltjes dit weekend niet meer in de richting van de oceaan vliegen, maar richting de miljoenenmetropool Tokio.

14u54:
Een weerkundige van de Verenigde naties zegt dat de radioactieve deeltjes die lekken uit Fukushima de hoogste luchtlagen nog niet bereikt hebben. Het luchtverkeer is momenteel dus nog veilig, behalve in de onmiddellijke nabijheid van de kerncentrale.

14u47: Japan gaat alle ziekenhuizen binnen een straal van dertig kilometer van de beschadigde kerncentrale van Fukushima evacueren. Momenteel zijn slechts driehonderd van de duizendhonderd patiënten geëvacueerd.

14u45:
In een telefoongesprek van vijftien minuten heeft de Franse president Nicolas Sarkozy alle mogelijke hulp aangeboden aan de Japanse premier Kan.

14u37:
"Het is koud vandaag, het vriest", vertelt Anne Koneka in Koriyama aan de BBC. "We zitten allemaal voor de televisie om up to date te blijven over de nucleaire situatie. Ik kan deze regio niet verlaten. Ik woon hier al zeven jaar, ik bezit een fabriek met honderd werknemers. Ik kan hen niet verlaten."

14u29: De Chinese president Hu Jintao heeft zijn "oprechte medeleven" uitgedrukt aan Japan, in de Japanse ambassade in Peking. China, dat ervoor bekend staat om moeilijke relaties te hebben met de buurlanden, "voelt de pijn van het Japanse volk."

14u18:
Een anonieme diplomaat meldt dat de radioactieve deeltjes uit Japan het zuiden van California bereikt hebben. Er zou wel absoluut geen gevaar zijn voor de volksgezondheid.

14u15:
Het hoogste gebouw van Japan is vandaag gewoon voltooid, ondanks de zware aardbeving en vele naschokken. De televisiemast met een hoogte van 630 meter staat in de hoofdstad Tokio. Uitbundig zal het niet gevierd worden: "We hebben de ceremonie uitgesteld, gezien de vele mensen die zijn omgekomen bij de ramp." Het gebouw beschikt over ultramoderne anti-aardschoktechnologie.

14u09:
Het totale aantal doden en vermisten is nu hoger dan 20.000, meldt de Japanse televisiezender NHK. Vanochtend was dat nog iets meer dan 14.000.

13u52: De Japanse autobouwer Nissan zal de auto's die in de Japanse vestigingen van de band rijden, testen op sporen van radioactiviteit. De tests zullen uitgevoerd worden "totdat we zeker zijn dat er geen bestralingsrisico meer bestaat", aldus de autobouwer.

13u40:
Een reisverbod voor Japan is niet nodig, zegt de Wereldgezondsheidsorganisatie. Het stralingsniveau is verhoogd, maar er is nog altijd geen gevaar voor de gezondheid.

13u38:
"Hopelijk zal deze nationale tragedie leiden tot een nieuwe soort politiek in Japan", zegt auteur en academicus Francis Fukuyama.

13u32:
Er zijn verschillende naschokken in de noordoostelijke regio Tohoku.

13u29:
Amerikaanse ambassadeur in Japan John Roos tweet: 'RT @pacificcommand: #PACOM News: USS Essex loading more supplies for Japan'.

13u09:
TEPCO zegt dat morgen ook de stroomtoevoer naar reactor 4 kan hersteld worden. Eerder vandaag werd al gezegd dat ook reactor 1 en 2 morgenvroeg terug stroom zouden hebben.

13u04:
De Airbus van het Belgische leger die Belgen uit Japan zou weghalen, staat in panne in Alaska. Het vliegtuig was onderweg van de Amerikaanse hoofdstad Washington naar Seoel in Zuid-Korea. Maar door problemen met de boordcomputer staat het toestel aan de grond in Ancorage.

13u03: Zelfs meer dan 30 km van Fukushima is een verhoogde dosis radioactieve straling gemeten. De hoogste belasting was in een zone waar nog niet geëvacueerd is en waar de mensen gewoon zijn gevraagd binnen te blijven.

13u01:
Japanners geven elkaar tips om te overleven via Twitter. "Voor mensen die babymelk nodig hebben", tweet nakachi7. "Als je rijst kookt, steek dan een lege kop in de rijstkoker. Het overschot van de rijst kan gebruikt worden als een substituut voor babymelk."

13u:
Vijftig ton water werd op veertig minuten tijd over de reactoren in Fukushima gespoten, op de tweede dag van de operatie.

12u50:
Een tweet van Kensuke Tadano, een bestuurslid in Minamisoma: "Er zijn nog steeds mensen die de veiligheidszone niet verlaten hebben. Ik probeerde om twee mensen te overtuigen, maar ze huilden en weigerden hun huis te verlaten. Ze leven net op de rand van de dertig kilometer-grens die ingesteld werd."

12u34:
De toespraak van premier Naoto Kan is afgelopen. De kern van zijn betoog was dat hij veel respect heeft voor het Japanse volk en dat de situatie in Fukushima gevaarlijk blijft. "Na Wereldoorlog II is onze economie ook spectaculair gegroeid, dankzij de inspanningen van het Japanse volk. Daarop is ons land gebouwd."

12u27:
De yen is vandaag gekelderd als gevolg van de noodgreep van de G7-landen. Rond iets na tien was een euro 114,74 yen waard, tegenover 110,67 yen gisteren. Even zakte de koers van de yen zelfs tot 115,55 yen.

12u26:
De Nederlandse energiedeskundige Wim Turkenburg is verbaasd over de verhoging van het alarmniveau van 4 naar 5. Volgens Turkenburg is men het er internationaal over eens dat we nu al in fase 6 zitten.

12u23:
"We hebben geen tijd om pessimistisch te zijn", zegt Kan in een toespraak aan het volk. "We hebben inderdaad problemen gehad om hulpgoederen tot bij de juiste mensen te krijgen, maar dat euvel is nu verholpen."

12u22:
"De situatie in Fukushima is nog steeds zeer ernstig", zegt premier Kan. Brandweermannen en politie-agenten riskeren er hun leven.

12u18:
Premier Kan bewondert de manier waarop zijn volk omgaat met deze crisis. "Japan zal deze crisis overleven", zegt hij op een persconferentie die momenteel plaatsvindt.

12u14:
Geëvacueerden in kampen in het noordoosten van Japan beschrijven de leefomstandigheden aan de Britse televisie. Eén man zegt dat hij er in het donker leeft. Hij kan zich niet inbeelden dat hij ooit terug aan het werk zal gaan. Een andere man zegt dat er zelfs geen water is om de toiletten door te spoelen.

12u03:
De fel bekritiseerde premier Naoto Kan zal zodadelijk zijn volk toespreken. Volgens persagentschap Reuters overweegt hij een bezoek aan het rampgebied volgende week.

12u02:
Tokyo Electric heeft de plannen om morgen gedurende enkele periodes de stroom af te snijden opgeborgen. Het bedrijf wou de elektriciteit gecontroleerd stopzetten, om een oncontroleerbare stroompanne te vermijden.

11u58:
Er worden steeds meer mensen geveld door griep in de verwoeste gebieden. Als er een griepepidemie zou uitbreken, zouden de Japanse ziekenhuizen nóg overbelaster raken dan dat ze al zijn.

11u55:
Sinds vorige week vrijdag zijn al minstens 27 geëvacueerden overleden, voornamelijk als gevolg van het ontbreken van medische verzorging. Bijne driehonderdduizend mensen werden geëvacueerd.

11u49:
"Ga door met het leven. Ik zal een hele tijd niet thuis komen", mailde één van de Fukushima Fifty vanuit de kerncentrale naar zijn familie. De bijnaam slaat op de 180 werknemers die in ploegen van vijftig dag en nacht met zaklampen en veiligheidshelmen in het donker voortploeteren om de situatie in de kerncentrale onder controle te houden.

11u48:
Het Japanse atoomagentschap geeft opnieuw toe dat er constant radioactieve stoffen de atmosfeer inkomen. Het verhoogde het alarmniveau naar eigen zeggen door de precaire situatie van reactors 1, 2 en 3.

11u36:
De internationale kinderrechtenorganisatie Save the Children schat dat honderdduizend kinderen dakloos zijn sinds afgelopen vrijdag.

11u25:
Japan moet 200.000 vaten olie per dag importeren om te voorkomen dat het met een tekort aan energie komt te zitten. De olie moet de uitgevallen stroomproductie van elf kernreactoren compenseren. Japan heeft zelf geen fossiele brandstofvoorraden heeft.

11u23: De negenjarige Toshihito Aisawa loopt door een evacuatiecentrum in Ishinomaki met twee stukken karton in de handen. Op het ene staan de namen van zijn vader, moeder, grootmoeder en nichtjes waarnaar hij wanhopig op zoek is, op het andere staat: 'Ik kom morgen terug'.

11u20:
In het bekken van reactor 5 is de temperatuur van 64,2 graden vanochtend (Belgische tijd) naar 65,5 graden gestegen, terwijl in het bekken van reactor 6 er een lichte daling was van 62,5 naar 62 graden Celsius. De normale temperatuur is ongeveer 25 graden.

11u18:
Naast waterkanonnen en helikopters is nu ook een dieselgenerator ingezet om de beschadigde kernreactoren af te koelen. De dieselgenerator zorgt vanuit reactor 6 voor de watertoevoer in het afvoerbekken met gebruikte brandstofstaven van de reactoren 5 en 6. Maar de operatie lijkt weinig succesvol.

11u17: 117 landen hebben volgens het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken hulp aangeboden. Ook hebben 29 internationale organisaties de helpende hand gereikt.

11u16:
Volgens uitbater Tepco is de radioactieve straling aan de kerncentrale van Fukushima licht gedaald. Om 13.50 uur plaatselijke tijd zou 3,484 microsievert gemeten zijn, om 14.50 uur was dat 3,339. Vanochtend bereikte de straling haar hoogste niveau sinds de ramp begon. Het bericht van Tepco werd niet bevestigd door andere bronnen.

11u09:
De Japanse overheid was overdonderd door de schaal van de rampen vorige week. "Daardoor reageerden we te traag", zegt regeringswoordvoerder Yukioi Edano, 'hij die nooit slaapt', tijdens een persmoment.

11u01:
De Nederlandse ambassade in Japan biedt vliegtuigstoelen aan Nederlanders aan die weg willen uit het land. Op twee KLM-vluchten zondag van Tokio naar Amsterdam zijn blokboekingen gemaakt. De Nederlanders moeten hun ticket wel zelf betalen.

11u: De ramp in Japan zal de luchtvaartindustrie aanzienlijk vertragen. Pas ten vroegste in de tweede helft van 2011 zal de sector er terug bovenop komen.

10u45:
De meeste Japanse luchthavens zouden nog voor tien dagen kerosine hebben.

10u34:
"Het koelen van de beschadigde kernreactoren is een race tegen de klok", zegt Yukiya Amano, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergie Agentschap.

10u31:
Het Japans atoomagentschap heeft het alarmniveau voor Fukushima verhoogd van vier naar vijf. Tsjernobyl in 1986 was niveau zeven. Eerder stelde het Franse ASN dat Fukushima I in schaal zes thuis hoort.

10u26:
Tokio neemt dan toch hulpgoederen aan uit het noorden van Japan. Het gaat vooral om baby-artikelen, spullen voor oudere mensen, lenzenvloeistof en water. Kleding en voedsel worden niet geaccepteerd.

10u22:
Aan de westelijke Amerikaanse kusten zijn extra meetstations geplaatst om de bevolking in Californië gerust te stellen.

10u17:
Japan heeft gezegd dat er een 'nummer 5 incident' geweest is in de reactoren 1, 2 en 3 en een nummer 3 in reactor 4. Bovendien zal vanochtend naar alle verwachtingen ook naar een tweede reactor een stroomlijn gelegd worden.

10u13: Kroonprins Naruhito en zijn echtgenote Masako hebben afgezegd voor het huwelijk van de Britse prins William en Kate Middleton volgende maand.

10u02: Voor wie pas inhaakt, dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen uren:


1) Er leek een sprankeltje hoop gisterenavond toen het er even op leek dat de Japanners de zaak gekoeld gingen krijgen, ook al omdat er een vaste stroomlijn naar één van de reactoren was gelegd. Jammer genoeg moeten we ook deze ochtend met heel slecht nieuws beginnen. De straling vlakbij Fukushima I heeft vanochtend een nieuwe piek bereikt. Ze is op haar hoogste niveau sinds de ramp begon.

2) Op nieuwe foto's is te zien dat het bad met gebruikte splijststofstaven in reactor nummer vier wel degelijk droog is gekookt. Dat is het slechte nieuws waar ondermeer de Amerikanen al een paar dagen voor vreesden. De Japanners hadden ontkend.

3) Gregory Jazcko, die de Amerikaanse nucleaire reguleringscommissie voorzit, zegt dat het nog dagen en waarschijnlijk weken kan duren om de kerncentrale onder controle te krijgen.

9u59:
Omdat het ernaar uitziet dat de situatie in de rampcentrale in Japan nog steeds aan het verslechteren is, en gezien de enorme en blijvende vraag bij onze lezers om op de hoogte te blijven over de ontwikkelingen in Fukushima, zal de redactie ook dit weekeinde doorgaan met haar 24 uur op 24 uur, minuut per minuut live-verslaggeving over de nucleaire toestand en de andere vreselijke gevolgen van de megabeving. Ook de ontwikkelingen in Libië zullen we de klok rond volgen. Onze sportredactie gooit zich op Milaan-Sanremo en de laatste speeldag in eerste klasse. De verslaggeving zal verzorgd worden vanop onze redacties in Brussel, Los Angeles en Sydney.

undefined

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234