Zondag 05/02/2023

Breaking news

LIVE: Slecht nieuws Japan door draaiende wind en regen, licht besmet kraantjeswater in Tokio

null Beeld AFP
Beeld AFP

Volg hier de crisis in Japan minuut per minuut. We zijn ondertussen een week na de vreselijke aardbeving en tsunami. Naast de humanitaire crisis blijven alle ogen gericht op Fukushima waar nog steeds een kernramp dreigt. Volgens experten is het begraven van de beschadigde reactoren in beton de enige oplossing, nu blijkt dat het koelen met water niet werkt. Ook in het weekend blijven onze redacties op post om u het laatste nieuws over de crisis in Japan te brengen.

23u35: De wind is voor het eerst in een week gedraaid naar het noordwesten en zal volgens de voorspellingen doordraaien naar het zuidoosten. Daardoor zullen de radioactieve deeltjes niet langer naar de Grote Oceaan waaien, maar over het vasteland en zelfs richting grootstad Tokio. Bovendien is er ook lichte regen op komst. De komende 24 uur zou er tussen 10 en 20 mm neerslag kunnen vallen. Dat is ook slecht nieuws voor de voedselketen die verder besmet kan geraken. In melk en spinazie werden al te hoge waarden radioactiviteit vastgesteld. Zelfs het kraantjeswater van Tokio, met zeven miljoen inwoners een van de grootste steden ter wereld, is licht besmet met het radioactieve jodium 131.

22u30:
De Japanse premier Kan heeft het bezoek afgezegd dat hij morgen aan de kerncentrale van Fukushima zou brengen. Reden is de slechte weer dat voor morgen wordt voorspeld.

21u40: In een dorp op 40 kilometer van de kerncentrale van Fukushima is het kraantjeswater radioactief besmet. Het niveau ligt driemaal boven de toegelaten norm. De inwoners mogen er niet meer van drinken.

20u58:
Japan komt als gevolg van de aardbeving en tsunami niet in een recessie terecht. Dat denkt Cees Maas, voormalig financieel topman van ING en nu aan de top bij de Japanse investeringsbank Aozora. Hij denkt juist dat de opbouwwerkzaamheden de groei weer zullen stimuleren.

20u15:
Tokio onderzoekt een verkoopsverbod van bepaalde levensmiddelen uit de regio rond de getroffen kerncentrale.

20u05: Het Internationaal Atoomagentschap heeft weet van met jodium 131 bestraalde melk met een waarde van 900 tot 1.500 becquerel per kilo, ver boven de Japanse grenswaarden voor consumptie (100 tot 300 becquerel per kilo). Bij voorjaarsajuinen lagen de jodium 131-waarden tussen 110 en 6.100 becquerel per kilo, bij spinazie tussen 8.400 en 15.000 becquerel per kilo. Terwijl de Japanse overheid de grensnorm voor bladgroente op 2.000 becquerel per kilo zet, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie een veel geringere grenswaarde van 100 becquerel per kilo aan.

19u40: Een rookwolk van de centrale Fukushima I hangt inmiddels boven de Atlantische Oceaan. De wolk bereikt woensdag of donderdag Europa, maar lijkt niet gevaarlijk te zijn voor de volksgezondheid en het milieu.

19u25:
Nissan start maandag als eerse autoproducent de volledige productie in Japan weer op. De meeste autofabrieken zijn door de aardbeving niet beschadigd. Maar er ontstonden wel ernstige problemen met de toelevering van onderdelen, benzine- en elektriciteitstekort.

19u05: In de zwaar gehavende kerncentrale van Fukushima zijn de reactoren 5 en 6 veilig gesloten. In reactoren 1 en 2 liggen er nieuwe elektrische leidingen. Technici gaan eerst nog tests uitvoeren voor ze de koeling uitproberen.

18u40: Het Internationaal Atoomagentschap IAEA laat weten dat de nucleaire ramp in Japan geen schade aan voedsel buiten het land heeft veroorzaakt. Een gezamenlijk onderzoek van het IAEA toonde aan dat voedsel dat niet in Japan geproduceerd werd, niet besmet is met radioactiviteit. In Japan zijn er wel grote problemen met besmet voedsel.

18u05:
Pantservoertuigen van het Japanse leger zullen morgen helpen puin te ruimen op de site van de beschadigde kerncentrale Fukushima. Dat meldt het Japanse ministerie van Defensie. Het dikke metalen omhulsel van de pantsers moet de soldaten beschermen tegen gevaarlijke radioactieve straling. Met gemonteerde bulldozerschoppen zal bestraald puin worden opgeruimd om de toegang tot het reactorblok te vergemakkelijken.

17u53:
Kansai Electric Power stelt de heropening van twee kerncentrales elders in Japan met twee weken uit.

17u26: Het Internationaal Atoomagentschap bevestigt dat er te grote hoeveelheden jodium zijn gevonden in verschillende soorten bladgroenten in Japan. Verder herhaalt het dat de situatie in Fukushima kritiek blijft, maar dat er de laatste 24 uur toch enkele positieve ontwikkelingen te noteren vielen. De radioactieve straling in de meeste grote steden is gestabiliseerd en vormen geen onmiddellijk gevaar meer.

16u50: Het reactorblok 5 van de beschadigde kerncentrale Fukushima 1 is weer aan het externe elektriciteitsnet geschakeld. Het koelsysteem van het reactorblok werd daarvoor door noodgeneratoren aangedreven.

16u43: Het officiële aantal doden en vermisten door de aardbeving en tsunami in Japan is vandaag de grens van 20.000 gepasseerd. Het officiële dodental staat op 8.450, terwijl bijna 13.000 mensen worden vermist. Meer dan 2.700 mensen zijn gewond geraakt, heeft de politie van Japan bekendgemaakt.

16u24:
De nucleaire crisis in Japan zal de VS in de toekomst doen nadenken over waar ze haar kerncentrales zal bouwen. Ondertussen wordt de bouw van een nieuwe centrale in de buurt van New York herbekeken, zegt de Amerikaanse minister van Energie Steven Chu.

15u02: Reactoren 5 en 6 worden opnieuw gekoeld en zijn in een stabiele toestand ("cold shutdown"). De koeling voor beide reactoren kon door de reddingsdiensten weer in gang gezet worden. Voordien was een noodstroomleiding naar de veelgeplaagde kerncentrale gelegd. Bij een zogenaamde "cold shutdown" wordt de uitgeschakelde reactor weer voldoende gekoeld. De temperatuur van het koelwater ligt onder de 100 graden Celsius en is daarmee zo laag dat er geen gevaar meer dreigt.

Ondertussen berichtte Kyodo dat reactor 3 van Fukushima 1 vanavond laat (lokale tijd) opnieuw met water besproeid wordt. De in die reactor gebruikte brandstofstaven zijn gevaarlijk, omdat het om MOX gaat, waarbij plutonium gemengd wordt met uranium. Plutonium is uiterst giftig.

14u32:
De Japanse eerste minister Naoto Kan kondigt aan dat hij morgen/maandag de regio rond de kerncentrale van Fukushima zal bezoeken.

14u25:
Volgens technici kan het nog dagen duren om reactoren 3 en 4 opnieuw van stroom te voorzien. Een woordvoerder van de regering meldt dan weer dat er verbetering in zicht is maar dat de situatie onduidelijk blijft.

14u12: Het Japanse ministerie van Volksgezondheid verbiedt de verkoop van rauwe melk uit de prefectuur Fukushima.

13u57:
Het Japanse ministerie van Volksgezondheid meldt dat de radioactieve straling in de prefecturen Fukushima en Ibaragi de veiligheidsnorm hebben overschreden.

13u26:
Een nieuwe update uit Japan. Technici hebben een stroomkabel kunnen aansluiten aan reactoren 1, 5 en 6 en hopen zo de elektriciteit te kunnen herstellen om de koelsystemen terug in gang te krijgen. In reactor 2 is de elektriciteit inmiddels hersteld maar werken de koelsystemen nog niet. In reactor 3, die het meest zorgen baart, is de situatie volgens een woordvoerder van de Japanse overheid gestabiliseerd. In reactors 5 en 6 werden tot nu toe dieselmotoren gebruikt en is de temperatuur gelijdelijk aan aan het normaliseren.

12u51:
De koelsystemen van reactor 2 zijn nog altijd niet operationeel. Dat heeft een woordvoerder van Tepco, de uitbater van de centrale, laten weten. Eerder op de dag was bekend geworden dat de reactor weer stroom krijgt, waarmee een nieuwe stap was gezet om het koelsysteem van de reactor weer aan de praat te krijgen. Uit veiligheidsoverwegingen is het echter noodzakelijk dat de verschillende onderdelen van de koelsystemen en andere apparaten worden gecontroleerd, alvorens ze opnieuw elektriciteit krijgen, aldus Tepco.

11u48:
Het Japanse leger heeft de hulp ingeroepen van robots om de reddingswerken in de door de aardbeving en tsunami getroffen gebieden te vergemakkelijken. De 510 Packbot is één van de twee modellen die iRobot naar Japan stuurt.

11u07: Een korte update van het laatste nieuws uit Japan leert ons dat er stilaan wat progressie komt in het stabiliseren van de reactoren in Fukushima. Ondertussen zijn er sporen van radioactiviteit gevonden in bepaalde groenten en water.

10u49:
De VS gaan geen landgenoten meer evacueren uit gebieden die niet door de tsunami getroffen zijn of buiten de evacuatiezone van de kerncentrale van Fukushima liggen. Het gezondheidsrisico zou op dit moment minimaal zijn.

10u33: De druk in reactor 3 is gestabiliseerd. Voorlopig wordt er niet meer gedacht aan het vrijlaten van radioactief gas uit de reactor om de druk te verminderen.

10u21: Ook de stroomvoorziening van de centrale controleruimte van reactor 1 zou vandaag nog hersteld moeten zijn.

10u09:
Nu er weer elektriciteit is in reactor 2, is er een nieuwe stap gezet om het koelsysteem van de reactor weer aan de gang te krijgen. Het is echter nog niet duidelijk of de waterpompen nog werken. In reactor 2 waren er de voorbije dagen zware explosies en branden. Het insluitingsvat van de reactor raakte beschadigd en er kwam radioactiviteit vrij.

9u46: Tepco meldt dat er stroom is in reactorgebouw nummer twee, de enige van de vier beschadigde reactoren waarvan het gebouw nog rechtstaat.

9u43: De Yamaguchi-gumi (40.000 leden), de Sumiyoshi-kai (12.000) en de Inagawa-kai (10.000) zorgen niet alleen dat de noodhulp van de regering terecht komt op de juiste plaatsen, ze schenken zelf ook. Het gaat om "duizenden tonnen" met alles, van medicatie over batterijen tot luiers. Ze hangen hun operatie niet aan de grote klok, omdat, zoals een Yamaguchi-gumi-lid aan een collega vertelde: "Please don't say any more than we are doing our best to help. Right now, no one wants to be associated with us and we'd hate to have our donations rejected out of hand."

9u38: Het zijn de drie voornaamste clans van de Yakuza, de Japanse maffia, die volgens de enkele collega's van persbureaus die nog over zijn in het gebied, zorgen dat er hulpgoederen arriveren. De Inagawa-kai (10.000 leden naar schatting) is het actiefst, want die heeft haar roots in de getroffen regio. De Kanagawa (een afdeling van de Inagawa-kai) hebben ondermeer 70 vrachtwagens gestuurd naar het door straling getroffen Fukushima en Ibaraki.

9u37: Edano zegt dat "het misschien nodig is om meer politie te sturen naar de rampzone om plunderingen te voorkomen"

9u16: Een 80-jarige vrouw en een jongen van 16 zijn zopas levend vanonder het puin gehaald in Ishinomaki.

9u08: Geen erwten, wel een lading tuinboontjes (fava beans), waarbij radioactieve besmetting is vastgesteld. Ze kwam gisteren uit Japan in Taiwan aan.

9u06: Edano: "De centrale in Fukushima zal nooit meer in gebruik komen"

8u51: Edano bevestigt ook radioactiviteit in drinkwater en in regen, maar, allemaal niet gevaarlijk.

8u45: Edano bevestigt de nog hogere radioactieve waarden die vastgesteld zijn in spinazie en melk, maar ze zijn niet gevaarlijk zegt hij én we hebben kunnen voorkomen dat ze op de markt zijn terechtgekomen. Eerder vanochtend raakte bekend dat spinazie ondertussen 12 keer de toegelaten limiet overschrijdt. Die werd geplukt op 130 kilometer ten zuiden van de rampcentrale. De wind blaast al dagen de andere kant uit.

8u42: Persconferentie van Tepco & Yoshiu Edano. Er is iets aan het veranderen in Japan. Er worden een aantal erg kritische vragen gesteld door de pers, vooral aan de Tepco-ingenieurs. "Daar kunnen we voorlopig niet op antwoorden maar we doen ons best om die informatie voor u te achterhalen" antwoorden die steevast.

8u37: Stralingswaarden in Japan worden nog steeds gecensureerd. Bij drie gebieden staat "under survey" op de maximum radiation data list. Het gaat ondermeer om een enorm gebied ten noorden van de rampcentrale, ook het gebied waar de wind de radioactiviteit de jongste dagen naartoe heeft gewaaid.

8u19: Ruim een week na de verwoestende aardbeving en tsunami komen uit het rampgebied de eerste berichten van plunderingen binnen.

7u40: De druk in reactor drie is te hoog maar stabiel. Er zal niet meteen iets ondernomen worden meldt Tepco.

7u37: In Taiwan is verhoogde straling gemeten in een lading erwten uit Japan meldt AP.

7u29: Nieuwe, recentere stalen van spinazie op meer dan 100 kilometer van de centrale tonen aan dat die 12 keer meer radioactief zijn dan toegelaten.

7u21: De ramp in Fukushima staat al een paar dagen hoger ingeschaald als die in Three Mile Island. De cleanup van Three Mile Island begon in augustus 1979 en eindigde in december 1993. Het kostte meer dan een miljard dollar. Naar aanleiding van de 25ste verjaardag van die ramp publiceerde het Radiation and Public Health Project nieuwe cijfers over de gevolgen, ondermeer een toename van miskramen met 53 procent in de counties rond de centrale en een toename van 70 procent in schildklierkanker. De makers van de studie moesten bovendien via het gerecht procederen om bij de overheid toegang te krijgen tot metingen die die nog niet openbaar had gemaakt.

6u56:
"Maximum acceleration of 507gal was measured at Unit 3, which exceeds the design basis maximum acceleration of 449 & 441."

6u51: Hidehiko Nishiyama van het Japanse atoomagentschap: "De pogingen door water te sproeien reactor drie te koelen zijn mislukt. De druk in de reactor is sterk gestegen. Als gevolg zal er stoom gelost moeten worden. Dit zal leiden tot verhoogde radioactiviteit. Dit is een tegenslag. Het zal de pogingen om de andere reactoren te koelen en de stroom aangesloten te krijgen opnieuw vertragen."

6u45: We proberen aan de weet te komen hoe ernstig het is gesteld met reactor drie. het ziet ernaar uit dat de druk in die reactor, algemeen beschouwd als de gevaarlijkste wegens draaiend op een mengsel met plutonium, sterk gestegen is en er radioactieve stoom gelost zal moeten worden.

6u28:
We hebben meer details over de besmetting in de voedselketen: in de spinazie op 130 kilometer van de rampcentrale is zeven keer meer radioactiviteit gemeten dan veilig wordt geacht. In de melk, in boederijen op zo'n dertig kilometer van de centrale zat vijf keer de toegelaten hoeveelheid jodium 131, dat erg kankerverwekkend is.

5u50: Volgens de Japanse krant The Asahi Shimbun ligt het dodental van de megabeving en tsunami veel hoger dan de overheid tot nu heeft gezegd. Volgens de Asahi zijn er momenteel nog meer dan 19.000 mensen vermist, en niet 10.000 zoals de politie zegt. Er zijn officiëel nu 7.200 doden geteld. Er zouden ook nog altijd ongeveer 20.000 mensen in een drietal regio's zijn waar nog steeds geen hulp is aangekomen.

5u32: Schrap vorige post. Er zijn problemen met reactor nummer drie, de druk is daar snel aan het stijgen. Het atoomagentschap zegt dat er snel moet ingegrepen worden.

5u30: Voorlopig alleen maar positief nieuws vanuit Fukushima, waar reactoren 5 en 6 onder controle lijken. Die reactoren waren offline tijdens de aardbeving, en blijkbaar raakten de koelpompen hier niet beschadigd.

5u29:
Dr. Glenn D. Braunstein, Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles: er hebben meer kinderen kanker gekregen na Tsjernobyl door het eten van radioactief besmet eten dan door het inademen van de radioactiviteit. Hij verwacht dat de straling ook al in vis zit.

5u00:
De Japanse overheid is al begonnen aan een onderzoek naar Tepco wegens nalatigheid met dood van werknemers tot gevolg.

2u19: Rusland laat verschillende onderzoeksschepen in de Stille Oceaan onder meer vis testen op radioactiviteit. Bij de eerste metingen is nog geen radioactiviteit vastgesteld.

1u47: Ook de koelingsacties rond reactor 4 zitten er nu op.

1u46: De temperatuur in de overhitte koelbekken van reactor 6 is gedaald tot 40 graden nadat het koelsysteem in de reactor weer is opgestart, weet het Japanse persagentschap Kyodo op basis van bronnen bij exploitant Tepco. De stroomvoorziening is er hersteld. Ook in het koelbekken van reactor 5 is de temperatuur tot 40 graden gedaald.

1u34: Terwijl het aantal doden en vermisten naar de 20.000 gaat, proberen zo'n 120.000 reddingswerkers de 360.000 geëvacueerden te helpen. Door het koude weer is er een grote vraag naar dekens, die dankzij buitenlandse hulp nu kan ingewilligd worden. 110.000 dekens zijn er opgestuurd naar Japan. 25.000 daarvan komen uit Canada, terwijl ook Zuid-Korea en Taiwan massaal hulp toesteken met 30.000 zakjes voorgekookte rijst, 230.000 flesjes water en 500 stroomgeneratoren.

0u50: Een rookwolk van Fukushima I is over Noord-Amerika getrokken en hangt nu boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. De wolk bereikt woensdag of donderdag Europa. Dat heeft de Franse overheidsdienst IRSN, die gaat over nucleaire veiligheid, laten weten. Gevaren voor de volksgezondheid en het milieu lijken er niet te zijn. Sporen van de schadelijke stof cesium-137 zijn nauwelijks te vinden in de rookwolk en boven Europa zal de stof niet meer te traceren zijn, verwacht IRSN.

0u32:
Na de actie van dertien uur voor reactor 3, pakt het Japanse leger nu de zwaar beschadigde reactor 4 aan. Hoewel reactor 4 buiten werking was gesteld voor onderhoud toen vorige week de zware aardbeving Japan trof, is die er volgens experts na reactor 3 het ergst aan toe. In de reactor kunnen de nucleaire brandstofelementen slechts met weinig water gekoeld worden in het koelbekken.

23u:
Meer details over de vannacht uitgevoerde wateroperatie: in totaal is er meer dan 2.000 ton water gesproeid in het bassin van reactor 3, wat de maximumcapaciteit van het bassin (1.400 ton) ruimschoots overschrijdt. De splijtstaven in die reactor zijn gemaakt uit een mix van plutonium en uranium, wat moeilijker te controleren zou zijn dan gewone splijtstaven gemaakt uit louter uranium. De hele operatie was voorzien zeven uur te duren, maar dat werden er uiteindelijk dertien.

22u33:
Het officiële twitterkanaal van de Japanse premier heeft enkele tweets gepost rond de mogelijkheid van radioactieve regen in Tohoku en de regio van Kanto:
-Het is mogelijk dat de regen daar een kleine hoeveelheid radioactiviteit kan bevatten
-Zelf als je blootgesteld bent aan de regen, heeft dat geen impact op de gezondheid.
-Blijf binnen, tenzij bij een spoedgeval. Probeer haar en huid dan zoveel mogelijk te bedekken.
-In het geval huid of kledij toch blootgesteld zijn aan regen, was deze met proper water.

22u20: Nog nieuws van Kyodo: brandweerlui zijn na dertien uur hun acties gestopt om water in de kernreactoren in Fukushima te krijgen.

22u18: Volgens het Japanse persagentschap Kyodo daalt de temperatuur van de splijtstofbaden in reactor 6.

22u10: "Zelfs ook maar de perceptie dat ons vlees besmet is, kan jarenlange gevolgen hebben voor het imago van onze merken. Zeker als de straling buiten Fukushima bewezen wordt", aldus een Japanse landbouwexpert in de New York Times.

22u02: Elke De Pourcq sluit af in Los Angeles en draagt de fakkel over aan Hans Op De Beeck in Sydney. Het belangrijkste nieuws de afgelopen uren wat de vastgestelde radioactiviteit in het drinkwater in Fukushima en in Tokio. De temperatuur van reactoren 5 en 6 zou dalen, en er wordt met man en macht gewerkt om de stroom aan te schakelen in reactor 2. "Het is veel te vroeg om te zeggen dat we op goede weg zijn", aldus IAEA-voorzitter Amano.

21u39: Voor de 'hibakusha', of stralingsoverlevers, betekent radiatie nog iets anders dan voor de rest van de wereld. Het betekent je hele leven afvragen of je lichaam een tikkende tijdsbom is geworden, het betekent strijden tegen kanker en je familie en vrienden de strijd zien verliezen.

"Straling is voor mij het ergste van de hele wereld, en het allerergste is nog wel dat mensen het maken. Wij hoeven dat niet te maken", aldus Shigeko Sasamori.

Sasamori was minder dan twee kilometer verwijderd van 'ground zero' in Hiroshima. Ze raakte bewusteloos, haar gezicht en bovenlichaam raakten beschadigd, de botten in haar handen smolten. Maar zij en haar familie overleefden het. In de nadagen zag ze hoe buren die op het eerste zicht gezond waren, begonnen te bloeden uit hun ogen, overgaven, paarse gezwellen kregen en op enkele dagen overleden waren.

Haar hele familie ontwikkelde stralingsziekte, haar vader, moeder en zus stierven aan kanker. Zelf overwon ze schildklier- en darmkanker.

21u35: CNN heeft aanvullende informatie over de zes werknemers van Fukushima die 'langdurig aan extreme' straling werden blootgesteld. Volgens CNN gaat het om het equivalent van tien X-stralen per uur.

21u29:
Toch enigszins positief nieuws uit Fukushima: de temperatuur in reactor 6 daalt, en het brandweerteam is na 13 uur gestopt met water sproeien. Ook wordt gehoopt dat de stroom straks kan aangesloten worden in reactor 2.

21u05: Deze kaart
brengt in real time de straling in (een deel van) Japan in beeld. Spijtig genoeg wordt er van de regio's Fukushima, Miyagi en Ishikawi geen data vrijgegeven, net zomin als van de grote steden zoals Tokio. Van de andere regio's is duidelijk dat de straling laag of medium is, al is er opvallend genoeg ook wel verhoogde straling vastgesteld in gebieden zuidelijker dan Tokio. De gemeten waarden (in nano-Gray) liggen nog altijd lager dan de wettelijke limieten. De kaart toont ook dat de gemeten waarden de laatste dagen stabiel zijn gebleven of licht zijn gedaald.

20u55:
Voorzitter van IAEA Yukiya Amano weerlegt de uitspraken van een topingenieur Greg Andrews 'dat de toestand zich lijkt te stabiliseren en dat het de goede richting uitgaat' (zie post 19u13).

"Het is mijn indruk dat Japan de inspanningen versterkt om de kerncrisis het hoofd te bieden en de reactoren te stabiliseren. Maar het is veel te vroeg om te zeggen dat de zaken de goede richting uitgaan."

Hij spoort de Japanse regering ook aan om het aantal en de kwaliteit van de informatie over de gebeurtenissenin Fukushima te verbeteren.

20u52:
Een nieuwe beving werd geregistreerd in Honshu. Het is niet duidelijk of het om een naschok gaat.

20u46: Ook Myanmar scant reizigers uit Japan op radioactiviteit.

20u00:
De familieleden van de Fukushima 50 zijn niet gelukkig met de gang van zaken. "Was er niet iets dat het bedrijf of het land veel eerder had kunnen doen", zegt er eentje. Een ander zegt: "Misschien dat de werknemers niets kunnen zeggen, omdat ze zich verantwoordelijk voelen, maar als familieleden zouden we graag willen dat er iets gedaan wordt."

19u50:
De vrouw van een van de werknemers van Fukushima heeft sinds de aardbeving twee sms'en gekregen van haar man. "Alles goed", luidde het vlak na de aardbeving. Vier dagen later klonk het: "Het drinkwater raakt op. Ik heb het gevoel dat ik ziek aan het worden ben."

Algemeen wordt aangenomen dat de werknemers van Fukushima aan extreem hoge dosissen straling zijn blootgesteld. Dat kan een effect hebben op de schildklier en de keel doen zwellen.

19u48:
"De beschamende massale exodus van buitenlanders uit Tokio is achteraf bekeken misschien het beste dat ons kon overkomen. Minder mensen = minder elektriciteitsverbruik = minder mensen die benzine en voeding proberen komen", aldus een inwoner van Tokio aan de BBC.

19u44:
Een geëvacueerde werknemer van de kerncentrale van Fukushima getuigt: "De buitenwereld beseft niet wat er daar binnen gaande is. Ik dacht op een gegeven moment zelfs dat ons bedrijf ons aanons lot had overgelaten. Maar ik vind ook dat wij nooit hadden mogen weggaan tot de situatie weer veilig was voor de omwonenden." Het meest frustrerende voor de werknemers was dat ze geen toegang meer hadden tot elektriciteit.

19u39: De Fukushima 50 worden helden genoemd door de Japanse bevolking, maar ze worden net iets anders behandeld door hun werkgever. Hun voeding bestaat uit beschuiten en gekookte rijst, slaap krijgen ze nauwelijks.

19u30:
Japan lijkt kampioen te worden in tegenstrijdige berichtgeving. Nadat internationale kernexperts zeggen dat het begraven van de kernreactoren onder een laag beton de enige oplossing is die nog overblijft, zeggen hun Japanse tegenhangers doodleuk dat 'het begraven van de kerncentrales geen oplossing is'. Het zou de wereld alvast gerust stellen als ten minste de kernexperten het met elkaar eens zouden kunnen zijn.

19u27:
Ook de Russische premier Poetin verspreidt het bericht dat Japan de toestand in de kerncentrale stilaan onder controle krijgt. Op hetzelfde moment zegt de voorzitter van het Japans Atoomagentschap 'dat er niet te optimistisch moet gereageerd worden'. Volgens hem is ook maar één reactor voorzien van een pomp en niet twee.

19u22:
Melk met een te hoge waarde aan radioactieve stoffen werd ook gevonden buiten 'de veiligheidszone' van 30 kilometer. De VS besliste drie dagen geleden al dat de veiligheidszone voor haar militairen werd uitgebreid tot 80 kilometer. De Japanse overheid vond het niet nodig om de veiligheidszone te herbekijken en mensen verder te evacueren.

19u19:
Te midden van al hun werk, proberen sommige reddingswerkers ook de wereld op de hoogte te houden van hun werk. Zo ook Mitsuko Sobata op deze blog 'Notes from a Japan aid worker'. Op 17 maart ontving Sobata en zijn team van 30 vrijwilligers twee vrachtwagens vol wc-papier, luiers, dekens, natte doekjes en water, om uit te delen in Minami Sanriko. 'Morgen (gisteren, nvdr) worden nog eens drie vrachtwagens verwacht', meldde hij.

19u13:
Het kan dat de situatie in Fukushima stabiliseert, zo zegt topingenieur Graham Andrews van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).

"Ik denk dat het risico dag na dag afneemt, als we zien dat er nu elektriciteit wordt gekoppeld aan de reactorblokken en gezien de koelinspanningen met water. De zaken gaan de goede kant uit."

Niettemin gaf Andrew toe dat er nog altijd een risico bestaat dat de situatie escaleert. "Kan er iets onverwachts gebeuren? In ieder geval. Er zijn risico's, het kan erger worden."

Met andere woorden: het kan alle kanten uit. De verwarrende boodschap van het Internationaal Atoomagentschap kan erop wijzen dat er inspanningen worden gedaan om tegemoet te komen aan de Japanse regering, die opvallend veel positievere berichten de wereld instuurt dan andere instanties.

19u02:
Nagatamo hoopt op een grote opkomst voor de voetbalmatch ten voordele van de aardbevingsslachtoffers in Japan.

18u58:
Het dodental is nogmaals toegenomen. Er zijn nu officieel 7.653 doden, en 11.746 vermisten. Daarmee is de aardbeving en tsunami van 11 maart lang niet de grootste ramp die Japan ooit trof. De aardbeving van 1923 in Tokio eiste 100.000 tot 140.000 levens. Er wordt gezegd dat Japan wél goed voorbereid was op de aardbeving, omdat het dodental anders veel hoger zou liggen.

18u31:
Zes werknemers van de kerncentrale van Fukushima zouden langdurig zijn blootgesteld aan extreme straling (meer dan 100 millisieverts). Dat meldt Russia Today. Of dit recent gebeurde, en wat er bedoeld wordt met 'langdurig', is niet bekend.

18u24:
Er is een video opgedoken van de Japanse kustwacht, die op vijf kilometer van land was toen de tsunami kwam aanrollen vorige week vrijdag. Op de video is te horen hoe de bemanningsleden verschieten, en elkaar toeroepen iets vast te grijpen.

18u19:
Na een vergadering tussen de Buitenlandministers van Japan, Zuid-Korea en China, belooft China alvast 'maximale steun' aan Japan. Eerder zegde ook Zuid-Korea al steun toe.

18u14:
De woordvoerder van het rampcommando in Fukushima is er als de kippen bij om de radioactiviteit in het water te nuanceren. "Een liter water besmet met jodium drinken is nog altijd maar 1/88ste van de straling die hoort bij een röntgenfoto."

Die uitspraak staat in contrast met eerdere berichten dat het niveau radioactief jodium in Fukushima de wettelijke limiet overschreden heeft. Radioactief water drinken lijkt dan ook veel gevaarlijker dan gewone straling, omdat de radioactieve stoffen doorheen het hele lichaam wordt gevoerd. Daarom dat kleinere hoeveelheden meteen schadelijker zijn.

18u12:
De Amerikaanse zeemacht in Hawaii meldt dat er veel minder brokstukken in de zee worden gespot. "Dit in tegenstelling tot een week geleden toen grote troepen wrakhout slecht 20 zeemijl voor de kust dreven."

17u57:
De kritiek op Tepco en de Japanse overheid groeit wegens onvolledige, vage of contradictorische berichtgeving. Ook de Japanse media krijgen een veeg uit de pan: ze zouden te terughoudend zijn in het publiceren van informatie 'om sensatie en onrust te vermijden'.

Ironisch gevolg: meer onrust en angsten, omdat de internationale media wél op het verhaal springen. De inwoners weten zo zelf niet wie te geloven.

Zo laten Japanse media systematisch de twee maal dagelijkse metingen in Fukushima liggen. "Maar de metingen zijn wel signifiant, en tonen aan dat de radioactiviteit meetbaar is gestegen", argument Voice of America op haar website. Het zou de bevolking helpen als ze de exacte cijfers zuo kennen (vrijdag: 20 microsieverts per uur gemeten, ver onder de limiet van 100 millisieverts), klinkt het nog.

17u54:
De regering van Japan heeft aangekondigd ook de verwachte radioactiviteit in regen en stof te meten en bekend te maken.

17u38:
Er is meer informatie bekend gemaakt over de radioactieve besmetting van het drinkwater in Fukushima, de regio rond de kerncentrale.

Per kilogram water is er 77 becquerel jodium gevonden in Tochigi, 2,5 in Gunma, 0,62 in Saitama, 0,79 in Chiba, 1,5 in Tokio en 0,27 in Niigata. Een volwassenen mag maximaal 300 becquerel opnemen. In Fukushima is dus meer dan 300 becquerel gemeten, maar de precieze waarden werden niet vrijgegeven.

Er is ook cesium opgespoord in het drinkwater: 1,6 becquerel in Tochigi en 0,22 in Gunma. De veilige limiet bedraagt hier 200 becquerel. Alweer werd niets bekend gemaakt over Fukushima.

Het is de eerste keer sinds het drinkwater getest wordt op radioactiviteit (1990) dat er radioactief materiaal wordt aangetroffen.

17u30:
Het bericht dat de Japanse overheid voeding uit Fukushima verbiedt (zie 13u02 en 14u31), wordt teruggetrokken. De regering zou dit alleen overwegen, zo meldt het Internationaal Atoomagentschap.

17u24:
De Japanse eerste minister heeft de mensen in Tohoku en Kanto richtlijnen gegeven om zich te beschermen tegen radioactieve regen:

- Blijf zoveel mogelijk binnen, ga alleen naar buiten als het absoluut noodzakelijk is
- Bedek je haar en huid zoveel mogelijk
- Als je kledij of huid is blootgesteld aan de radioactieve regen: was het dan grondig uit met water

17u19:
In Tokio gaat het leven zo goed als zijn normale gangetje. Zo goed als alle voeding is er te vinden, mensen werken gewoon door of gaan shoppen. Het enige verschil is dat mensen 's avonds wel eerder binnen blijven, omdat veel winkels sluiten in een poging elektriciteit te besparen en zo de regering te helpen. Dat mailt Lee Walker naar de BBC.

17u08:
Ook de Verenigde Naties houden de straling in Japan nauwlettend in het oog. Vandaag meldden ze dat de meetniveaus in de grootste steden van Japan niet zijn gestegen. Ook in Rusland en de Amerikaanse Westkust zijn geen alarmerende niveau's bereikt.

17u02:
De Britse ambassade sluit zich aan bij de Japanse regering: "Het drinkwater in Tokio is veilig. Er is meer microbiologisch gevaar (microben) dan radioactief gevaar." Toch raadt de ambassade aan flessenwater te kopen en gebruiken indien mogelijk. In het drinkwater van Tokio zijn radioactieve deeltjes gevonden, al zijn de wettelijke limieten nog niet overschreden.

16u55
: Dokter Usui Tomomichi verklaart dat de patiënten kalmer zijn geworden, dat de paniek wegebt. Maar volgens de dokter zullen er wel meer mentale problemen vastgesteld worden in de komende maanden enjaren.

"Ze verloren hun huis, familieleden, maar zijzelf hebben het op een of andere manier overleefd. Ze gaan beginnen nadenken over hun leven, hun toekomst, hun doelen en dan komt de grote vraag: Wat is het doel in mijn leven?"

16u47:
Op Twitter werd verbolgen gereageerd toen het gerucht zich verspreidde dat nieuwszender CNN acht keer zoveel journalisten zouden inzetten om het koninklijk huwelijk van William en Kate te verslaan (400) dan ze inzetten voor Japan (50). Een bericht dat werd weerlegd door Richard Adams: "Het zijn er maximaal 125: 50 in de VS en 75 in de UK." Adams zou zelf met CNN gepraat hebben. Het is nog altijd 2,5 keer meer volk dan om de rampzalige ontwikkelingen in Japan te volgen.

16u44: 30 vierkante meter, dat is de grootte van een noodwoning in Rikuzentakata. Er worden er momenteel 200 gebouwd. Een half miljoen mensen is dakloos geworden.

16u41:
Zuid-Korea zendt 100 ton water en 6.000 dekens naar de slachtoffers van de aardbeving en tsunami in Japan.

16u31:
De Japanse regering geeft toe dat er meer radioactief jodium is gevonden in het drinkwater van Fukushima zit dan wettelijk is toegelaten. Drie uur geleden werden ook radioactieve stoffen gevonden in het drinkwater van Tokio, maar daar zijn de veiligheidslimieten nog niet overschreden. Eerder raakte ook al bekend dat melk en spinazie zijn besmet.

15u27:
Het Japans Nucleair Veiligheidsagentschap heeft bekendgemaakt dat de koelsystemen van twee van de zes reactoren van de Fukushima Daiichi terug operatief zijn: een noodgenerator in reactor zes en een koelpomp in reactor vijf zijn opnieuw actief.

15u15: Günther Brants sluit af in Brussel en draagt deze LIVE-blog over aan Elke De Poutcq in Los Angeles. Ook de komende uren hoeft u niets te missen van de ontwikkelingen in Japan. Cruciaal wordt de aansluiting van de stroom op de pompen die voor koeling moeten zorgen. Als die pompen niet zouden functioneren, lijkt alle hoop voor Fukushima verloren en zal er een noodoplossing moeten volgen (waarschijnlijk het gieten van beton).

15u02:
Een Airbus van het Belgische leger zal dit weekend landgenoten uit Japan terugvliegen. Het toestel zal zeker niet voor morgenavond in Melsbroek landen. Het vliegtuig bevindt zich nog steeds in Alaska voor herstellingen. Daarna vertrekt de Airbus naar Seoel in Zuid-Korea. Dezelfde dag nog zal het toestel doorvliegen naar Nagoya in Japan om er Belgen en mogelijk ook andere EU-burgers op te pikken en naar België te brengen.

14u54:
Op internet worden dagelijks veel berichten gepost van mensen in Japan. Zij kunnen natuurlijk het best de situatie schetsen. Op BBC kwam een reactie binnen van een Japanner (in een veilige zone) wiens familie in de buurt van Fukushima woont. "Ze krijgen de ene naschok na de andere en ze vrezen de straling. Ze hebben ook voedsel en brandstof nodig. Ik probeer hier manieren te vinden om de mensen daar te helpen, maar ik kan die regio gewoon niet bereiken."

14u31:
De kernramp in Japan zorgde ook in Europa al voor een geladen sfeer. Duitsland nam al grondige maatregelen om alle nucleaire faciliteiten te onderzoeken. En in de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de plannen van de regering om een nieuwe kerncentrale te bouwen.

14u12:
Het IAEA geeft meer uitleg bij de beslissing de verkoop van voedsel uit Fukushima te verbieden. Radioactief jodium biedt op korte termijn een risico, vooral voor kinderen en jonge mensen. Het agentschap benadrukt wel dat jodium op natuurlijke wijze binnen enkele weken wordt afgebroken en dat de Japanse overheid klaar staat om de risico's te beperken.

13u51:
Delen van de kerncentrale in Fukushima ontvangen weer elektriciteit. Maar de elektriciteitsleiding naar de koelsystemen zal, zoals we al vermeld hadden, pas morgen aangesloten worden.

13u41:
Nog een zorgwekkend bericht na de besmette melk en spinazie van eerder op de dag. In het kraantjeswater in Tokio zijn sporen gevonden van radioactief jodium en cesium. Dat maakte het ministerie voor Wetenschappen bekend. Voorlopig zou de dosis wel nog onder de wettelijke drempel liggen.

13u27:
De rust lijkt stilaan terug te keren in het noorden van Japan. Zo meldt een arts in de stad Rikuzentakataat dat patiënten kalmer zijn geworden in vergelijking met de angst na de aardbeving en de tsunami. Hij vreest wel dat er nu veel patiënten zullen opduiken met mentale problemen en trauma's. "Ze zijn hun huis kwijt, ze hebben familie verloren en zij wisten op de ene of de andere manier te overleven. Nu vragen ze zich af hoe hun toekomst eruit zal zien. Ze vragen zich af wat het doel van hun leven is", zegt dokter Usui Tomomichi.

13u20:
Het Internationaal atoomenergieagentschap IAEA verbiedt de verkoop van voedsel uit Fukushima. Eerder op de dag had Japan zelf melding gemaakt straling in melk en spinazie.

13u07:
De stroomkabel is aangesloten, maar toch zal het nog zeker tot morgen duren vooraleer er weer energie naar de centrale zal stromen. Volgens een woordvoerder van het nucleair veiligheidsagentschap in Japan moeten er eerst controles gebeuren. Die zijn op dit ogenblik aan de gang.

12u48:
Vanmorgen bleek al dat voedsel in Japan besmet is door straling. Rusland neemt de dreiging ernstig en gaat vis en ander leven in de Stille Oceaan op straling testen.

12u34:
Het schiereiland Oshika is na de aardbeving van 11 maart liefst 5,3 meter verschoven en 1,2 meter dieper gezakt.

12u19:
Er zijn weer nieuwe cijfers binnen over het aantal doden na de aardbeving en de tsunami. De teller bereikte intussen 7.348 doden en nog steeds worden zeker 10.947 mensen vermist.

12u02:
Als de stroom straks weer wordt ingeschakeld, zullen alle ogen op de pompen gericht zijn. Dat wordt een cruciaal moment voor Fukushima. Als de pompen niet meer zouden werken - wat mogelijk is na de aardbeving - is er niets meer te doen aan de situatie. De enige oplossing is dan beton te gieten over de reactors. Dat vernam onze hoofdredacteur Mick Van Loon vanmiddag van een expert. Die ontkende ook de optimistische Japanse berichten over de straling. Dertig uur in de buurt van de centrale staat gelijk met de straling die we in ons hele leven maar mogen opvangen.

11u56:
Niet iedereen vindt dat de ernst van de ramp overdreven wordt. BBC ontving een reactie van James Steward, een Canadees die een school had in Sendai: "De nucleaire dreiging hangt de mensen boven het hoofd. Ze hebben hier geleerd hoe ze met aardbevingen en tsunami's moeten omgaan, maar niemand begrijpt wat er met de reactors aan het gebeuren is. Dat is op dit ogenblik het moeilijkste."

11u33:
De aardbeving lijkt ook geen schade te hebben aangericht. Sinds de zware aardbeving van 11 maart werd Japan al door honderden aardbevingen getroffen. Deze aardbeving baarde meteen zorgen, omdat het epicentrum in de buurt van de beschadigde centrale van Fukushima ligt.

11u19:
Volgens de eerste berichten zijn er geen gewonden gevallen bij de nieuwe aardbeving. Die had toch weer een kracht van 6,1. Er is ook geen nieuw tsunami-alarm afgekondigd.

11u14:
In afwachting van meer nieuws over de aardbeving keren we terug naar Fukushima. Daar zou er vanaf morgen weer sprake kunnen zijn van stroom, nadat een stroomkabel met succes aan reactor 2 werd gekoppeld. De evacuaties gaan intussen wel verder. Zo worden ongeveer 800 mensen uit ziekenhuizen in een straal van 30 kilometer rond de kerncentrale naar veiliger oorden gebracht. Daarvoor worden ambulances ingezet, alsook politiewagens en legerbussen.

11u04: BREAKING NEWS!
Een nieuwe aardbeving zou Japan getroffen hebben. Reuters meldt dat de gebouwen in Tokio geschud hebben.

10u49:
Eindelijk een beetje goed nieuws voor de honderdduizenden daklozen in het noorden van Japan. Een warmtefront maakt een einde aan verschillende dagen van vrieskou die de regio onder een wit sneeuwtapijt bedekten.

10u43:
Buiten de geëvacueerde zone rond de kerncentrale zou de straling op dit ogenblik minuscuul zijn. Veel buitenlanders namen de voorbije dagen het zekere voor het onzekere en vluchtten weg uit Japan.

10u37:
Als de stroomkabel de centrale opnieuw van elektriciteit kan voorzien, is er zeker sprake van een stap in de goede richting. Dan zouden de pompen terug kunnen worden ingeschakeld om de reactor te koelen. Het is echter de vraag of die pompen nog werken na de schade die de aardbeving en de tsunami aangericht hebben.

10u30: Hollywood laat opnieuw z'n hart spreken. Clint Eastwood en Sandra Bullock gaan elk ongeveer een miljoen dollar (dat is ongeveer 700.000 euro) aan de hulpverlening in Japan schenken. Eerder had ook Lady Gaga al haar duit in het zakje gedaan door 250.000 dollar te verzamelen met de verkoop van polsbandjes.

10u23: BBC kreeg ook te horen dat de media de situatie in Japan soms durven overdrijven. Dat stelt Peter Payne, een Amerikaan die in Gunma woont. "Er is een groot verschil tussen wat de media schrijven en hoe de situatie werkelijk is", zei hij. "Enkele Amerikaanse journalisten gebruikten de meest sensationale woorden alsof er een catastrofe het hele land zou treffen. Mensen in Japan zijn natuurlijk wel bezorgd, maar het leven gaat door." Het grootste probleem zijn de stroomonderbrekingen, maar ook daar passen de Japanners zich aan. Ze blijven altijd positief: als de televisie niet werkt, hebben gezinnen de kans om nog eens samen te zitten en te praten.

10u17: De hulpverlening verloopt na meer dan een week nog steeds moeizaam. Dat blijkt uit een telefoontje dat de radio van BBC had met een woordvoerder van het Rode Kruis. De ramp speelt zich op twee fronten af: aan de ene kant zijn er de vele daklozen in het noorden waar de tsunami alles vernielde, en aan de andere kant moeten veel mensen rond Fukushima schuilen voor straling. Er zijn ongeveer 700 mensen van het Rode Kruis aanwezig, maar dat is lang niet voldoende. "Een team ter plaatse belde ons gisteren omdat ze dringend versterking nodig hebben. Ze bevonden zich in een sportzaal met 2.400 mensen en het personeel bestaat uit slechts 12 mensen die alle zieken en bejaarden moeten helpen."

10u12:
Ingenieurs zijn er in geslaagd een stroomkabel aan reactor Z te verbinden. De elektriciteit moet echter nog wel ingeschakeld worden. Dat meldt het nucleair veiligheidsagentschap van Japan.

10u07:
Defensie in de VS heeft een team experten klaar staan dat in gebieden besmet door stralingen kan optreden. Ze zouden naar Japan gaan als de situatie met de kerncentrale van Fukushima uit de hand zou lopen.

10u00: Goedemorgen! We beginnen het weekend met een nieuwe LIVE-blog. Al het harde nieuws, alsook weetjes uit de rand, kan u hier blijven volgen. Günther Brants lost Mick Van Loon af op de redactie in Brussel.

De pogingen om de koeling te herstellen in de kerncentrale Fukushima I gaan verder. Intussen komen alarmerende berichten binnen over besmet voedsel. Zo zou de straling ook de voedselketen bereikt hebben. Het trouwe gezicht op de Japanse televisie, Yukioi Edano, probeerde de bevolking gerust te stellen. "Zelfs als je een jaar besmette melk drinkt, staat dat nog maar gelijk met 1 CT-scan." Toch laten we die kop melk liever aan ons voorbij gaan.

---------------------------------------------------------------------------------------------
Het nieuws van vanochtend kan u hieronder herlezen:

9u42: Japan, China en Zuid-Korea zullen praten over samenwerking om zich voor te bereiden op rampen en de veiligheid van kernenergie.

9u25:
Wie verzorgt de orde in Japan sinds de aardbeving? Niet alleen de politie, zo blijkt. Leden van de 'Yakuza', de georganiseerde misdaad in Japan, leggen ook orde op. De drie grote organisaties - de Yamaguchi-gumi, de Sumiyoshi-kai en de Inagawa-kai - hebben zelf troepen ingezet om plunderingen en diefstal te vermijden. Dat meldt auteur Jake Adelstein.

9u05:
Edano probeert de bevolking gerust te stellen en zegt dat de straling in het voedsel niet gevaarlijk is voor de gezondheid. "Je gaat er zeker niet onmiddellijk ziek van worden", zei hij. "Maar je kan het beter niet langere tijd blijven eten."

8u43:
Volgend doel van sproeioperaties is reactor nummer vier. De sproeiploegen maken zich klaar om eraan te beginnen.

8u36: Er komt dan waarschijnlijk ook een vervoerverbod voor die groenten en de melk zegt Edano.

8u29: Recap: Abnormaal hoge stralingswaarden vastgesteld in melk en groenten in de ontruimde regio, ver boven toegelaten limieten, maar niet meteen ongezond. Het blijft toch moeilijk voor de Japanners om duidelijk te briefen.

8u27: Maar besmette groenten en melk "stellen geen onmiddellijk gezondsheidsrisico".

8u24: Hoeveelheden straling in ondermeer melk en spinazie uit de ontruimde regio zijn "gevaarlijk hoog en ver boven toegelaten limieten".

8u22: Volgens Edano wordt er nog steeds gewerkt aan de stroomvoorziening.

8u19: Erg voorzichtige woordkeuze van Edano: hij gelooft dat het zou kunnen dat reactor 3 voorlopig stabiel is.

8u16: Melk uit de buurt van Fukushima heeft erg hoge radioactieve waarden zegt Edano.

8u07: Het Japanse leger en de brandweer gaat het natspuiten van de reactoren in de rampcentrale opdrijven.

8u00:
"Temperature at 100 C or lower at Fukushima 1-4 reactors" meldt de Japanse defensiechef.

7u35: Veel radioactiviteit in "drie à vier farm products" in buurt van Fukushima. Een briefing van Yushio Edano omstreeks 8u00 moet meer duidelijkheid scheppen.

7u18: Volgens het jongste statusbericht "fuel exposed" in drie reactoren. In drie van de zes reactoren zouden splijtstofstaven dus niet meer bedekt zijn.

7u10: Vreemd bericht van persbureau Kyodo, komende van Japanse overheid: "Erg radioactieve spinazie in de buurt van Fukushima"

6u 47: Het cijfer van het aantal doden en vermisten is boven 18.000 gestegen.

6u46: Japans grootste tsunami was in 1896 en was 38 meter hoog. Onderzoekers denken echter dat zonder de golfbrekers, die in 1896 nog niet bestonden, de tsunami van 11 maart waarschijnlijk de hoogste zou zijn geweest die ooit is gemeten in het Oost-Aziatische land.

6u40: Nu reddingswerkers steeds dieper doordringen in het getroffen gebied, blijkt dat de tsunami onderschat is geweest. Tot nu werd aangenomen dat die maximaal tien meter hoog was, maar op sommige plaatsen, zoals aan de kust van Sanriku was de golf 20 meter zeggen de Japanners nu.

6u35: Er is opnieuw begonnen met het sproeien van water naar reactor 3 vanuit brandweerwegens.

6u33: Nucleaire experts waarschuwen de Japanners ook nu er aan het herstel van de stroomvoorziening en het opnieuw in werking zetten van de koelwaterpompen wordt gewerkt: die pompen zouden erg snel stuk kunnen gaat omdat er zeewater gebruikt is om te koelen tot nu.

6u28: Het idee om de reactoren in de rampcentrale Fukushima te begraven onder beton en zand zoals in Tsjernoby wordt steeds vaker geopperd. Maar er zijn een aantal gevaren verbonden aan dat plan:

1) In Fukushima bestaat het risico dat het gewicht van het beton en zand de bovenste verdiepingen van de reactorgebouwen zou doen ineenstorten en daarbij zouden de splijtstofstaven helemaal bloot en verspreid komen te liggen, terwijl ze op dat moment niet een bedolven zijn.

2) Het inkapselen van de splijtstofstaven in zand en beton zou ertoe leiden dat die alleen maar heter worden en niemand lijkt te weten hoe dik het beton moet zijn om te voorkomen dat die staven uiteindelijk door het beton branden.

3) Omdat de splijtstofstaven en reactoren nu al zo heet zijn, zou het beton dat daarop gegoten wordt een fenomeen kunnen ondergaan dat een "flash-set" heet. Daarbij droogt dat beton te snel en kan het verbrokkelen. Het zou zijn alsof je reactoren begraven zijn onder een berg kiezel in plaats van echt ingemetseld in steen zegt een expert.

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234