Woensdag 07/12/2022

Lezen met Facebook

Lezen met Zuckerberg en Gates: Een echt boek in plaats van Facebook

null Beeld AFP
Beeld AFP

185.458 'vind-ik-leuks' had Facebook-pagina 'A Year of Books' vanmiddag om 14 uur en dat is zeer veel. Mark Zuckerberg lanceerde het idee voor een leesclub pas vier dagen eerder. Wie? Zuckerberg? De man die met zijn netwerksite ons net van lezen hield? Die Zuckerberg, jawel.

Rik Van Puymbroeck

"My challenge for 2015 is to read a new book every other week", schreef Mark Zuckerberg op 2 januari op zijn eigen Facebook-pagina en kondigde in dezelfde post aan dat hij 'A Year of Books' had gecreëerd. Te liken door wie dat wil maar, zo voegde hij eraan toe: "Please only participate in the discussions if you've actually read the books and have relevant points to add."

Of dat lukt, valt te betwijfelen. 'Liken' is geen synoniem voor 'akkoord gaan', zelfs niet met de afspraken: veel kans dat mensen over andere boeken zullen commentaar geven, op elkaar zullen commentaar geven of hun gal over wat dan ook zullen spuwen. Maar Zuckerbergs intentie is dus om in 2015 vierentwintig boeken, twee per maand, te lezen (met een focus op culturen, geloof, geschiedenis en technologie), daarover te converseren met zijn nieuwe leesclubleden en beginnen doet hij met The End of Power van Moisés Naím. 186.310 'vind-ik-leuks' (op dinsdagnamiddag om 14.50 uur) zorgden er alvast voor dat het boek eventjes uitverkocht raakte op Amazon.com en wat er ook gebeurt: Moisés Naím zal Mark Zuckerberg altijd dankbaar blijven. Zijn boek stond gisteren al in de top-10.

Dankbaarheid is ook wat Graeme Simsion uitte op een YouTube-filmpje op Gatesnotes, 'The Blog of Bill Gates'.In dat filmpje zie je de auteur van The Rosie Effect aan tafel bij Belinda en Bill Gates, de grote baas van Microsoft. Zij zeggen dat ze thrilled zijn dat hij wilde komen, hij zegt dat hij thrilled is dat hij mocht komen. Begrijpelijk. Als Bill Gates zegt dat hij voorganger The Rosie Project aan vijftig vrienden cadeau deed, volgen duizenden van zijn bloglezers.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook. Beeld EPA
Mark Zuckerberg, CEO van Facebook.Beeld EPA

Uren naar het scherm staren

In de Volkskrant van gisteren schreef Bert Wagendorp mooi: "Mark Zuckerberg leest een boek. Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem/ploem ploem. Straks koopt hij een uitgeverij." En dat zou niet eens verbazen. Eén idee van Zuckerberg kan de boekenmarkt beïnvloeden.

Maar Wagendorp schreef ook dat wat Zuckerberg nu doet, te vergelijken zou zijn met de baas van McDonald's die bekend zou maken vegetariër te worden. Al dan niet gemeend, is het wel een beetje zo: uitgerekend Facebook en het verslavende effect van die sociaalnetwerksite zorgt ervoor dat we uren en uren op het scherm zitten te kijken.

Dat het daar vaak wel bon ton is om het boek te posten dat je leest, maar waar je eerlijkheidshalve wellicht niet aan toekomt. Want na je post ga je toch kijken wie het allemaal liketdat jij zo'n goeie smaak hebt en dat boek aan het lezen bent. Het is trouwens verbazend hoeveel boeken sommige (al dan niet zelfverklaarde) opiniemakers per week kunnen lezen, tussen al het tweeten en retweeten van zichzelf door. Je vraagt je toch af wannéér ze lezen.

Maar we moeten dus lezen, vinden Zuckerberg en Gates nu. Zuckerberg: "I've found books very intellectually fulfilling. Books allow you to fully explore a topic and immerse yourself in a deeper way than most media today. I'm looking forward to shifting more of my media diet towards reading books." En 187.190 'vind-ik-leuks' waren gistermiddag om 15.17 uur voor dat idee wel warm te krijgen.

De ene is de andere niet

Nieuw is het natuurlijk helemaal niet. Fysieke leesclubs bestaan overal in de wereld, maar ook online. Bij ons bestaat bijvoorbeeld leesclub.be, een blog waarin onder meer leesclubs verzameld worden, en boeken en literaire evenementen besproken worden. Maar of die initiatieven te vergelijken zijn met dat van Zuckerberg, is de vraag.

Het is ook niet zeker of je Zuckerberg en Gates kunt vergelijken. Als de Facebook-baas zegt dat hij zijn mediagebruik wat meer wil verschuiven (een écht boek in plaats van Facebook) kun je toch amper geloven dat hij van zijn 1,35 miljard Facebook-gebruikers hetzelfde hoopt. Bij Gates ligt het wat anders, hij promoot het boek al jaren. In zijn top-5 van 2014 overigens Thomas Pikkety's Kapitaal in de 21ste eeuw. "Ik bewonder zijn werk en hoop dat het meer slimme mensen aanzet om de oorzaken en de oplossingen voor ongelijkheid te bestuderen."

Al koos hij meteen zelf het eerste boek, Zuckerberg wil zich laten inspireren. Op zijn eerste post raadden opvallend veel mensen hetzelfde boek aan. "I suggest you to read the Holy Qur'an", schreef niet alleen Habiboullah Sarba. Geen slecht idee, alleen valt te vrezen of elke twee weken een nieuw boek dan wel haalbaar is.

Drie uur nadat de eerste zin van dit verhaal werd geschreven telde 'A Year of Books' 191.797 'vind-ik-leuks'.

Bill Gates. Beeld AP
Bill Gates.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234