Woensdag 01/02/2023

NieuwsVoeding

Kwart wereldbevolking lijdt aan ‘verborgen honger’

Maïsteelt in Malawi. Beeld Reuters
Maïsteelt in Malawi.Beeld Reuters

De voedingswaarde van gewassen hangt af van de plek waar ze groeien. Uit Brits onderzoek in Afrika blijkt dat dit tot grote verschillen leidt. In het ene dorp kunnen mensen een tekort hebben aan calcium, terwijl ze in een dorp verderop voldoende van dit mineraal binnenkrijgen.

Hedwig Fossen

De onderzoekers van de universiteit van Nottingham brachten de variatie aan voedingsstoffen in verschillende granen met uiterste precisie in kaart. Ze deden veldwerk in Ethiopië en Malawi. Hun onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Wereldwijd lijdt één op de vier mensen aan ‘verborgen honger’, wat betekent dat ze wel genoeg calorieën binnenkrijgen, maar een tekort hebben aan één of meer micronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheid in voeding voorkomen, zoals vitamines en mineralen. Verborgen honger kan bij opgroeiende kinderen tot leerproblemen leiden en is niet zomaar te verhelpen, waardoor iemand er levenslang consequenties van kan ondervinden.

De Verenigde Naties (VN) hebben als doelstelling om per 2030 honger de wereld uit te hebben. Daarom is het waardevol te voorspellen op welke plekken er mogelijk een tekort aan bepaalde micronutriënten optreedt. Zo kunnen acties om de honger te verhelpen doelgericht plaatsvinden, bijvoorbeeld door gewassen op sommige plekken te verrijken met mineralen of door voedingssupplementen te leveren aan bewoners.

Vier mineralen

De onderzoekers analyseerden de concentraties van mineralen in gewassen en in de bodem op meer dan drieduizend plekken in Ethiopië en Malawi. Dit zijn over het algemeen arme regio’s, waar de meeste mensen alleen plantaardig voedsel eten. De meeste micronutriënten halen ze dan ook uit granen. De onderzoekers analyseerden vier belangrijke mineralen in verschillende soorten granen: calcium, ijzer, jodium en selenium.

In Malawi, waar voornamelijk maïs groeit, blijken de risico’s op tekorten aan deze micronutriënten het grootst. Maïs bevatte de laagste concentratie van alle vier de mineralen. Zo kon maïs slechts voldoen aan 3 procent van de aanbevolen hoeveelheid calcium. In Ethiopië zorgen tarwe en teff, een graansoort met lange halmen en kleine graankorrels, voor 25 procent van de aanbevolen hoeveelheid calcium.

Maar de concentraties verschilden niet alleen tussen gewassen. Ook binnen gewassen was er grote variatie in de concentratie mineralen. Zo kon de concentratie ijzer in teff op een plek in Ethiopië twee keer zo groot zijn als 150 kilometer verderop. Dit heeft voornamelijk te maken met de hoeveelheid mineralen die in de bodem zitten, hoewel dit niet allesbepalend is. Mineralen in de bodem kunnen gebonden zitten aan andere stoffen, waardoor planten ze minder goed kunnen opnemen.

Mark Aarts, professor plantgenetica aan de Wageningen Universiteit, zegt dat het onderzoek een mooie bijdrage levert om verborgen honger de wereld uit te helpen. “De hoeveelheid micronutriënten verschilt enorm op lokaal niveau. Nu dit in kaart is gebracht, weten we beter waar bepaalde interventies zin hebben. Zo kun je bijvoorbeeld boeren gericht toegang geven tot specifieke, mineraalverrijkte kunstmest, waardoor hun gewassen meer voedingsstoffen gaan bevatten die op die plek nodig zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234